Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDuidelijkheid over SPUK-aanvragen; krijgt jouw gemeente extra budget voor de bibliotheek?

Duidelijkheid over SPUK-aanvragen; krijgt jouw gemeente extra budget voor de bibliotheek?

Donderdag 14 maart 2024

Gemeenten die in de tweede ronde een SPUK-aanvraag hebben ingediend horen vandaag of deze is toegekend. In totaal werden in de eerste en tweede ronde 287 aanvragen toegekend om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten of een volwaardige bibliotheekvestiging te maken van wat nu een afhaalpunt voor boeken is.

Het kabinet heeft hiervoor in totaal 56 miljoen euro beschikbaar gesteld via de tijdelijke regeling om het bibliotheeknetwerk te versterken. Het bibliotheeknetwerk wordt de komende jaren uitgebreid met 42 nieuwe bibliotheekvestigingen. Ook worden er 245 bestaande bibliotheekvoorzieningen verbeterd.

Zorgplicht

Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling versterken gemeenten het bibliotheeknetwerk en bereiden zich voor op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2026. Dan gaat een zorgplicht gelden. Dat betekent dat gemeenten de wettelijke taak krijgen om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Hiervoor is vanaf 2025 jaarlijks ongeveer 54 miljoen euro beschikbaar.

Overgangsregeling

Om gemeenten beter te laten groeien naar de zorgplicht is de inzet om een overgangsregeling in te stellen in 2025 en 2026. Staatssecretaris Gräper: ,,Ik onderzoek hoe ik dit het beste kan doen. Ik denk aan een basisbedrag per gemeente dat wordt aangevuld met een bedrag per inwoner. Hiermee worden ook kleinere gemeenten in staat gesteld zich voor te bereiden op de zorgplicht.’’

Lees het volledige bericht van OCW.

Toekenningen tweede ronde SPUK

Toekenningen eerste ronde SPUK