Lees verder
Op woensdag 12 september 2018 stemmen de leden van het Europees Parlement over de herziening van het online auteursrecht, waaronder de omstreden artikelen 11 en 13 vallen.

Artikel 11 & 13

De herziening van het online auteursrecht ligt op twee punten gevoelig. Enerzijds wordt er een belasting op hyperlinks voorgesteld voor sites met betaalde content (art. 11) en anderzijds zouden internetplatforms een copyrightfilter moeten installeren om inhoud die gebruikers uploaden vooraf te screenen op auteursrechtelijk beschermd materiaal. (art. 13). Member of European Parliament (MEP) Julia Reda zette alle alternatieve stemopties op een rij. De Vereniging van Openbare Bibliotheken stuurde op 11 september een oproep aan alle Nederlandse MEP’s om de amendementen te steunen die raken aan de belangen van openbare bibliotheken in heel Europa.

5 juli 2018

Op 5 juli jongstleden stemde een ruime meerderheid van het Europees Parlement tegen het mandaat herziening auteursrecht. Hierdoor werd de herziening van het online auteursrecht doorgeschoven naar de volgende plenaire vergadering op 12 september. Tot die tijd konden er nieuwe amendementen worden ingediend. Bekijk alle ingediende amendementen.

Open brief

Lees ook de ‘Open brief aan het Europees Parlement’ die de Vereniging van Openbare Bibliotheken op 2 juli samen met 144 organisaties die onder andere privacy, burgerrechten en mediavrijheidsorganisaties, startups, softwareontwikkelaars, uitgevers, makers, journalisten, radio’s, bibliotheken, hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen vertegenwoordigen, stuurde aan alle MEP’s.