Lees verder
Op 7 oktober opende minister Ingrid van Engelshoven (OCW) en Lodewijk Asscher (PvdA) een nieuwe bibliotheekvestiging in Wognum. Dit is de eerste bibliotheekvestiging die geopend wordt als gevolg van de motie Asscher uit 2017.

Een bieb in de buurt

Om ervoor te zorgen dat er voor alle Nederlanders in de nabije omgeving een bibliotheekvoorziening is, ondersteunt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) twaalf kleine Nederlandse gemeenten met een bedrag van in totaal 3 miljoen euro. Met dit geld worden nieuwe bibliotheekvestigingen geopend of huidige vestigingen behouden. Bekijk hier een overzicht van de gemeenten die steun krijgen.

Media-overzicht

De opening zorgde natuurlijk voor media-aandacht. Hieronder een kort overzicht:

Motie Asscher

Op 13 november 2017 werd de motie Asscher c.s. over bibliotheektoegang voor iedereen ingediend. Asscher is van mening dat alle kinderen de kans moeten krijgen om in bibliotheken boeken te lezen, te leren over het nieuws en te luisteren naar muziek. Overwegende dat bibliotheken een geweldige plek zijn om je te laten inspireren door al het mooie dat cultuur te bieden heeft en constaterende dat steeds meer bibliotheken in kleine gemeenten sluiten en dat dit de sociale samenhang en de kansen van kinderen in die gemeenten schaadt.

Lees ook ‘Antwoord minister op dreigende sluiting bibliotheken’ en ‘Aanmelden voor subsidie behoud bibliotheken kleine gemeenten’.