Lees verder
Europarlementariër Marietje Schaake organiseerde een roundtable op 28 september waarin geïnteresseerde partijen konden reageren op het voorstel van de Europese Commissie over de hervorming van het auteursrecht. Met als speciaal aandachtspunt de relatie tussen auteursrecht en internetvrijheid.

Het voorstel hervorming auteursrecht van de Europese Commissie moet bijdragen aan de Europese doelstelling om tot één digitale Europese markt (Digital Single Market) te komen.

Discussie copyright reform

De sessie werd overheerst door voorstanders van vrijheid voor de schrijver, de journalist. Het MKB en start-ups kwamen ook veel aan bod. Mediapluralisme en onderbouwde journalisatiek werden genoemd als belangrijke doelen. Een journaliste gaf aan dat journalisten vooral gelezen willen worden en dat zij blij is als haar verhaal door Google wordt opgepikt. Dat Google, net als het plaatsen van berichten op Twitter, haar financieel niks oplevert maakt haar niet uit. Veel frustrerender vindt zij het dat de tussenpersonen, de uitgevers, doen alsof ze voor de journalisten praten als ze hun eigen financiële belangen behartigen. 
Europarlementariër Schaake staat achter deze reactie en trekt zelf de vergelijking met de muziek- en filmindustrie. Jaren terug keken zij huiverig naar de ontwikkelingen op het internet, omdat dit niet paste bij hun verdienmodellen. Schaake vraagt zich dan ook af of we niet kunnen verwachten dat ook bij auteursrecht nieuwe verdienmodellen ontstaan waardoor schrijvers wel verdienen aan online publicaties. Het voorbeeld van nieuwssite Blendle werd aangehaald waar bezoekers per artikel betalen.

U kunt de sessie terugkijken via https://alde.livecasts.eu/ancillary-copyright-and-internet-freedom.

E-lending

De VOB blijft de ontwikkelingen volgen over de hervorming auteursrecht naast de rechtszaak over e-lending die aanhangig is gemaakt bij het Europees Hof van Justitie. Later dit jaar kunnen wij een uitspraak verwachten in deze zaak.