Lees verder
Peuters en kleuters worden voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 2021 'Coco kan het!' (2019, Gottmer) geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen.

Op 20 januari is H.K.H. Prinses Laurentien dit jaar speciaal voor de start van De Nationale Voorleesdagen te zien in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin met een Voorleesontbijt.

Start

In een videocall leest zij 25 kinderen thuis voor. De aflevering ‘Voorlezen’ van Zin in Zappelin is woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij AVROTROS op Zappelin bij NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur.

Daarna staan de volgende activiteiten op stapel om meer effect te creëren:

  • Bij de start op 20 januari is een tv-commercial te zien rondom het NOS Journaal van 20.00 uur.
  • Daarnaast verspreidt CPNB gedurende 2 weken dezelfde commercial online onder jonge ouders door te adverteren op websites als Kek Mama en Ouders van nu.
  • Door een samenwerking met Squla maken ook nog eens 40.000 kinderen middels quizzen en 10.000 ouders middels nieuwsbrieven, kennis met de Prentenboek Top 10 en De Nationale Voorleesdagen.

Op die manier zullen De Nationale Voorleesdagen, ook tijdens een Lockdown, aan niemands aandacht ontsnappen!

Langer door

Vanwege de lockdown worden De Nationale Voorleesdagen twee weken langer, tot 13 februari, onder de aandacht van het grote publiek gebracht.

Meer informatie vind je in de speciale nieuwsbrief van CPNB.

Voorlezen maakt een groot verschil

Voorlezen maakt je leuker, want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren ze hoe een zin opgebouwd is en vergroten ze hun woordenschat én taalbegrip.
Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft slechts 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal.
Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling, ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. De Nationale Voorleesdagen stimuleren (groot)ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten om dit te doen.