Ga door naar hoofdcontent
NieuwsConclusie VOB-ledendag: bibliotheken redden levens

Conclusie VOB-ledendag: bibliotheken redden levens

Woensdag 12 juni 2024

Op 6 juni jl. kwamen ruim 100 VOB-leden naar Hilversum voor de ledendag bij Beeld & Geluid.

Op het programma stond allereerst de formele alv waar de jaarrekening en het jaarverslag over 2023 werden vastgesteld. Annelies Bakelaar gaf een update vanuit de inkoopcommissie en Bert Hogemans nam de aanwezigen mee in de stand van ‘Single identity’. Speciaal voor de VOB heeft dichteres Tanja Helderman een gedicht gemaakt, die kwam zij persoonlijk voordragen in de zaal.

Na de pauze liet Els Brons, directeur van Bibliotheek Hilversum, zien welke ambitieuze plannen deze bibliotheek heeft voor haar nieuwe pand centraal in het centrum van de stad. Florence van Duijvendijk en Judith Kleefman vertelden namens Beeld & Geluid over de samenwerkingsmogelijkheden met bibliotheken. Na de lunch bezochten de aanwezigen het museum of namen onder begeleiding van een gids een kijkje in het depot.

We sloten de dag af met de bevlogen woorden van David Lankes. Lankes stelt dat bibliotheken levens redden. Doordat de bibliothecaris aandacht geeft aan bezoekers, hen helpt en open staat voor wat speelt bij de bezoekers. In zijn thuis ‘Texas’ is veel te doen rondom het verbannen van boeken. Komt die ontwikkeling ook naar Nederland? Of zijn wij daar te nuchter voor? En hoe neutraal zijn we als bibliotheken eigenlijk?

Terugblik

Bekijk hier: