Lees verder
Op 16 juni 2016 heeft de Advocaat-Generaal bij het Europese Hof van Justitie zijn conclusie uitgesproken over uitlenen van e-books door bibliotheken.

Naar verwachting doet het Europese Hof van Justitie (CJEU) eind 2016 een uitspraak.

Conclusie

De conclusie van de Advocaat-Generaal M. Szpunar van CJEU begint met:

"1. De bibliotheek is een zeer oud instituut. Zij bestond al eeuwenlang voor de uitvinding van het papier en de verschijning van het boek zoals wij dat nu kennen. Zij heeft zich in de XVe eeuw aan de uitvinding van de boekdrukkunst aangepast en er zelfs haar voordeel mee gedaan. Vervolgens heeft het auteursrecht – ontstaan omstreeks de XVIIIe eeuw – zich aan haar moeten aanpassen. En nu zijn wij getuige van een nieuwe revolutie: de digitale revolutie. Zal de bibliotheek ook deze ingrijpende verandering overleven? Zonder het belang van de onderhavige zaak te overdrijven, valt niet te ontkennen dat deze een reële kans biedt om de bibliotheken te helpen, niet alleen om te overleven maar ook om een nieuwe vlucht te nemen."

Bekijk de gehele conclusie ‘Auteursrecht en naburige rechten – Verhuur‑ en uitleenrecht voor beschermde werken – Richtlijn 2001/29/EG – Richtlijn 2006/115/EG – E‑books – Openbare bibliotheken’.

Media

Nu.nl heeft het bericht opgepakt en op 16 juni het artikel ‘Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken’ gepubliceerd.