Lees verder
Bibliotheek Hengelo, Muziekschool Hillegom en Factorium Podiumkunsten uit Tilburg voldoen als eerste drie organisaties aan de nieuwe eisen van Kwaliteit in Beeld, het certificeringskader voor bibliotheekwerk, cultuur en taal.

Het nieuwe kader is afgelopen zomer gelanceerd en nu de eerste organisaties gecertificeerd zijn, officieel operationeel.

Kwaliteitseisen

Het voldoen aan kwaliteitseisen wordt soms als een lastige klus ervaren. Toch is het vanzelfsprekend dat je aan kunt tonen dat jouw organisatie diensten levert op een hoog niveau met de bijbehorende kwaliteit. Dat doe je natuurlijk voor je klanten, maar ook voor je financiers en stakeholders. Speciale aandacht gaat bij Kwaliteit in Beeld uit naar de toekomstbestendigheid van de organisaties en het door hen gesorteerde maatschappelijke effect. 

Het certificeringskader Kwaliteit in Beeld is door de branche zelf ingericht en goedgekeurd. Het biedt maatwerk en is een handvat voor de eigen organisatieontwikkeling en voor de invulling van de (beleids)relatie met de financiers. Daarmee is certificering niet langer “de boeman van buiten”, maar de helpende hand om de kwaliteit van organisatie en dienstverlening te ondersteunen”, aldus Willem Camphuis, directeur CBCT. 

Kwaliteit in Beeld

De wens om aan de hand van één kader de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid te toetsen, bestond al lang. Veel bibliotheken en cultuurcentra zijn de afgelopen jaren samengegaan en de bibliotheken hebben voorts een grote rol verworven in geletterdheidsprogramma’s. Deze nieuwe certificering scheelt werk, kosten en is efficiënt in bijvoorbeeld de communicatie richting de gemeente.

CBCT

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. Daarnaast deelt CBCT op passende wijze haar kennis en informatie met de sector.

Het certificeringskader is ontwikkeld door en wordt uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), Cultuurconnectie, Samenwerkende POI’s Nederland (SPN), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven.