Lees verder
Op 5 maart kwamen geïnteresseerde bestuurders van Sociaal Werk Nederland en de Vereniging Openbare Bibliotheken samen om te brainstormen over slimme samenwerkingsvormen, landelijk en vooral lokaal. 

Bieb en buurthuis bundelen hun krachten

De bibliotheek is anno 2018 veel meer dan een uitleenbalie, namelijk een broedplaats van ‘informeel leren’ voor jong en oud. En die insteek sluit naadloos aansluit bij onze dagelijkse praktijk in het jongerenwerk, bij armoedebestrijding, eenzaamheidsbestrijding, noem maar op.

Dat constateerde een opgetogen sociaalwerkbestuurder onlangs tijdens het diner pensant van Sociaal Werk Nederland en de Vereniging Openbare Bibliotheken, met geïnteresseerde bestuurders uit beide branches. Doel: brainstormen over slimme samenwerkingsvormen, landelijk en vooral lokaal.

En inderdaad: de werkterreinen van de Nederlandse bibliotheken en het sociaal werk overlappen elkaar in grotere mate dan menigeen dacht. Want na het eerste aftasten kwam al snel de herkenning: we werken in dezelfde wijken en vaak voor dezelfde mensen in dezelfde netwerken. Ook onze professionals en vrijwilligers hebben verrassend veel gemeen. En we staan met nog veel andere partijen voor een gezamenlijke taak: de sociale basis in buurten versterken.

Als aanbieders in het lokale sociale domein krijgen we binnenkort bovendien te maken met nieuwe gemeentebestuurders en nieuw beleid. Dat vraagt om een proactieve benadering en om een offer they can’t refuse. Dat vraagt om het kennen van andere branches, om samenwerken, om elkaar aanvullen.

Een bibliotheekdirecteur had ter voorbereiding in haar eigen organisatie uitgevraagd wat er al aan samenwerking met het sociaal werk gebeurde. Tot haar verrassing leverde dat wel tien activiteiten op. Geen wonder, want de bieb en het buurthuis zijn samen van dubbele betekenis voor buurtbewoners. Een voorbeeld? Laat sociaal raadslieden en (vrijwillige) schuldhulpverleners in de laagdrempelige bibliotheek mensen ondersteunen bij het invullen van hun belastingaangifte. Dan ben je er ook vroeg bij als blijkt dat er meer aan de hand is: schulden, eenzaamheid, gezinsproblemen.

“Ik ga morgen direct contact zoeken met mijn collega-bestuurder van het sociaal werk,” besloot een van de bibliotheekbestuurders. Alleen dat al maakte deze sessie ruimschoots de moeite waard.

Lex Staal (directeur Sociaal Werk Nederland) en Arthur Schellekens (directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken).