We zijn blij dat de bibliotheken met kleine stapjes weer open gaan voor publiek. In dit bericht is te vinden met welke dienstverlening en waar die aan moet voldoen om deze aan te bieden.

Dit is beschreven in vier protocollen:

De protocollen ‘lenen en inleveren van materialen’ en ‘exclusieve openstelling voor individuele kinderen van minimaal 4 t/m 12 jaar’ zijn op woensdag 6 mei toegestuurd aan de vakbonden.

Het protocol ‘Exclusieve openstelling voor individuele kinderen van minimaal 4 t/m maximaal 12 jaar’ beschrijft waar bibliotheken aan moeten voldoen willen zij een vestiging openstellen voor kinderen. Het gaat om individueel bezoek van kinderen in de leeftijd 4 t/m 2 jaar. Wat de kinderen in de bibliotheek kunnen doen (boeken uitzoeken, voorgelezen worden) bepaalt de bibliotheek zelf, net als voor wie zij de bibliotheek openstellen.
Zaken die, bijvoorbeeld, wél in het protocol beschreven staan:

• Buiten moet een vak worden ingericht voor ouders die brengen;
  • Buiten moet een vak worden ingericht voor ouders die halen;
  • Maximaal één kind per 5 m2 mag toegelaten worden;
  • de toiletten blijven dicht.

Voor alle duidelijkheid: de protocollen beschrijven wat er toegestaan is, niet wat moet. Bied alleen dienstverlening aan als dat verantwoord kan.

Richtlijn ‘Inzet vrijwilligers bij heropening’

De werkgever is verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden, voor werknemers en vrijwilligers. In de richtlijn ‘Inzet vrijwilligers bij heropening’ kun je vinden hoe om te gaan met het inzetten van vrijwilligers tijdens deze coronacrisis.

‘Vooruitblikkende bibliotheken tijdens de coronacrisis’

Morgenochtend wordt er een interview op de website geplaatst met Ine van der Meer, sectormanager dienstverlening én een teamleider van de OBA. Zij schetsen hoe zij in Amsterdam deze dienst inrichten.

Ook is morgen op de website te lezen hoe bibliotheek Wassenaar omgaat met de mogelijkheid tot openstelling voor de uitleenfunctie. Evenals veel andere bibliotheken zijn zij voor publieksfuncties afhankelijk van vrijwilligers uit de risicogroep en kampen zij bovendien met beperkte vierkante meters.