Bibliotheken op politieke agenda
Dinsdag 12 november 2024In iedere gemeente moet iedere inwoner op redelijke afstand toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Minister Bruins zet het beleid van kabinet Rutte IV voort met de invoering van een zorgplicht voor gemeenten voor de bibliotheek.
In een brief aan de Tweede Kamer geeft de minister een nieuwe stand van zaken over het bibliotheekbeleid. Daarnaast wil het kabinet de dienstverlening van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) op peil houden. In de Tweede Kamer is brede steun om het versterken van bibliotheken én voor het behoud van de IDO. Ook spreekt staatssecretaris Paul haar waardering uit voor de Bibliotheek op school (dBos).
Minister Bruins: onderzoek naar automatisch lidmaatschap voor ieder kind
Tijdens het debat over de begroting Cultuur op 11 november is er veel aandacht voor de bibliotheek. In reactie op vragen van de VVD zegt de minister toe om de Tweede Kamer te informeren over onderzoek naar de wijze waarop ieder kind automatisch lid kan worden van de bibliotheek. Daarnaast vraagt de VVD samen met GroenLinks-PvdA aandacht voor de bibliotheekwerk in de kleinste gemeenten en wijst op het normenkader wat in ontwikkeling is. NSC maakt zich zorgen of de middelen van de decentralisatie-uitkering ook daadwerkelijk terecht zullen komen bij bibliotheken. Minister Bruins stelt in zijn reactie dat de kleinste gemeenten vanaf 2025 minimaal € 100.000 per jaar gaan ontvangen. Tegelijkertijd kan de minister niet garanderen dat de middelen daadwerkelijk bij de bibliotheek terecht komen, omdat gemeenten meer beleidsvrijheid krijgen dan bij een Specifieke Uitkering.
In reactie op vragen van CDA, D66 en NSC stelt de minister dat er begin 2025 duidelijkheid zal komen over het vervolg van dBos en BoekStart. Het kabinet benadrukt het belang van samenwerking tussen bibliotheken, scholen en kinderopvang, maar vindt het ook belangrijk dat scholen vrijheid houden in hoe zij hun leesonderwijs en leesomgeving invullen. Minister Bruins en staatssecretaris Paul komen begin 2025 met een reactie op het KWINK-rapport over dBos. Tot slot zegt de minister toe om het onderzoek van Kunsten92 naar de impact van de btw-verhoging op cultuur en boeken te laten valideren. Hierover wordt de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2025 geïnformeerd.
Staatssecretaris Szabó: dienstverlening IDO op peil houden
Op 11 november vond ook het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid en Economische Zaken waar het digitalisering betreft. Tijdens dit debat spraken GroenLinks-PvdA, BBB, NSC en SP hun waardering uit voor de IDO en maken zich zorgen over de aangekondigde bezuiniging en overheveling naar het Gemeentefonds. De Kamerleden willen dat de dienstverlening en financiering vanuit de IDO’s op peil blijft. GroenLinks-PvdA heeft een amendement ingediend om de SPUK voor de IDO’s te behouden, het budget te verhogen én indexering toe te passen. De SP heeft hierover een motie ingediend.
Staatssecretaris Szabó voor Digitale Zaken zegt toe zich in te spannen om de dienstverlening vanuit de IDO’s in stand te houden. De staatssecretaris zal de Tweede Kamer voor de zomer van 2025 informeren over de consequenties van de afschaffing van de SPUK en de wijze waarop het ministerie zich inspant om de dienstverlening op peil te houden. Hierbij worden de inzichten uit het KPMG-onderzoek meegenomen. Aanvullend komt het ministerie met een beleidsvisie op lokale en persoonlijke ondersteuning, waar ook de positie van de IDO’s in wordt meegenomen.