Lees verder
Op basis van een mantelovereenkomst van de VOB zijn meerdere bibliotheken begonnen aan 'Procesoptimalisatie'.

De Bibliotheek Rijn & Venen en Bibliotheek Zoetermeer begonnen om hun processen te beschrijven aan de hand van het landelijke Referentiemodel Openbare Bibliotheken (OB) voor procesmanagement.
De Nieuwe Bibliotheek in Almere beschrijft de nieuwe processen volgens dezelfde methodiek.

Referentiemodel

De belangrijkste reden voor deze bibliotheken is om een zeer praktische manier van procesoptimalisatie in te zetten. Optimalisatie leidt tot onder andere kostenbesparing, kwaliteitsverbetering, snelheidsverbetering en hogere klanttevredenheid.
Belangrijkste winst van aansluiting op het Referentiemodel OB: processen worden eenduidig beschreven en geborgd. Tevens is vergelijking tussen bibliotheken mogelijk.

Nieuw: Quickscan Bedrijfsproces

Door het vastleggen van kennis, kunnen met het Referentiemodel OB de bedrijfsprocessen tegen het licht worden gehouden om te zien welke optimalisatiemogelijkheden er zijn. Daartoe is een Quickscan Bedrijfsproces ontwikkeld.
Processen die hiervoor in aanmerking komen zijn onder andere in/uitschrijven leden, collectiebeleid, mediaverwerking. Aan de hand van de quickscan kan de bibliotheek een afweging te maken om daadwerkelijk een procesmanagement-traject op te pakken. De Quickscan Bedrijfsproces wordt aangeboden voor € 945,- excl. btw.