Lees verder
Tot minstens 18 november mogen de bibliotheken hun vestigingen niet openstellen voor publiek vanwege de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown. Bibliotheken mogen wel materialen zoals boeken laten afhalen en/of bezorgen.

Aanscherping coronamaatregelen per 4-11

Het kabinet heeft een tijdelijke verzwaring aangekondigd van de geldende lockdown vanaf 14 oktober. Deze maatregelen gingen in op woensdagavond 4 november 22.00 uur, voor een periode van twee weken.

Boeken halen mag

Ook de bibliotheken staan in het rijtje van culturele instellingen die weer dicht gaan. De VOB heeft met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) afgestemd wat dit betekent voor mogelijkheden voor bibliotheekorganisaties :

 • Afhalen en bezorgen van materialen zoals boeken, blijft toegestaan.
  Er worden geen specifieke eisen gesteld aan het proces dat de bibliotheek daarvoor inricht. Hier blijven de algemene richtlijnen van kracht.
 • De medewerkers die nodig zijn om de afhaalbibliotheek en de digitale dienstverlening mogelijk te maken, kunnen in de bibliotheek werken.
  Hier blijven de algemene richtlijnen van kracht.
 • Ontvangst van bezoekers (ongeacht hun leeftijd) voor activiteiten in de bibliotheek is niet toegestaan. 
  Behalve voor georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding. Zie hieronder de aanwijzing.
 • Activiteiten op scholen vallen onder de verantwoordelijkheid van de school.
  Hier zijn de schoolprotocollen van toepassing.

Aanwijzing veiligheidsregio’s per 6-11

Er is een aanwijzing voor de veiligheidsregio’s gekomen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze aanwijzing geldt van 6 t/m 18 november 2020. In deze aanwijzing staat dat bibliotheken:

 1. een afhaalservice mogen inrichten;
 2. een locatie kunnen zijn voor georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding.

We hebben niet de verwachting dat dit nog zal worden aangepast, ook gezien de korte duur van de aanwijzing. We adviseren bibliotheken om te overleggen met hun veiligheidsregio over hoe hun plannen passen binnen deze aanwijzing.