Lees verder
Bibliotheken bieden onze samenleving vrije toegang tot informatie, debat en cultuur. Het is een centrum voor ontmoeting en educatie met grote aantallen bezoekers.

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen treffen ook bibliotheken, hun medewerkers, bezoekers, leden en hun vestigingen.

Nieuwe maatregelen

Om te voldoen aan onder ander de maatregel ‘Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden’ hebben steeds meer bibliotheken besloten om de deuren van hun vestigingen tot 31 maart 2020 te sluiten. Want veel bibliotheekvestigingen ontvangen meer dan de 100 personen per dag. Andere bibliotheken hebben alle activiteiten afgelast, of alleen die waar meer dan honderd bezoekers verwacht worden.

Motie ‘Steunpakket voor Cultuursector’

De Tweede Kamer heeft de motie ‘Steunpakket voor de cultuursector’ aangenomen. Hierin verzoekt zij het kabinet om te werken aan een steunpakket voor de culturele sector om de gevolgen van deze crisis te kunnen dragen.