Lees verder
De Eerste Kamer stemde op 18 december in met de belastingmaatregelen voor het Belastingplan 2019 om zowel het lage btw-tarief als de vrijwilligersvergoeding te verhogen.

Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligers kunnen jaarlijks tot € 200,- meer belastingvrij vergoed krijgen, tot een totaalbedrag € 1700,- per jaar. Daarnaast wordt de uurvergoeding, die door de Belastingdienst gehanteerd wordt om te beoordelen of er sprake is van vrijwilligerswerk, verhoogd naar € 5,-.

Lage btw-tarief

Het lage btw-tarief stijgt van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt voor alle producten en diensten met het lage btw-tarief zoals boodschappen, water, boeken, en het bezoeken van musea.

Overgang naar 2019

Het nieuwe tarief heeft invloed op administratie, prijzen van goederen en diensten en facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang van 2018 naar 2019. Het moment waarop de btw is verschuldigd, bepaalt welk btw-tarief van toepassing is. Op welk moment de btw verschuldigd is, hangt af van het stelsel dat je toepast voor de btw-administratie; kasstelsel of het factuurstelsel. Kijk op belastingdienst.nl wanneer je welk tarief toepast.

Bekijk ook het document ‘Belangrijkste wijzigingen belastingen 2019‘ van de Rijksoverheid.