Lees verder
Geef uw medewerkers, en daarmee uw organisatie, een impuls om na te denken over hun loopbaan door ze een loopbaantraject aan te bieden.

En het mooiste is dat u nu nog een gedeelte vergoed kunt krijgen uit het sectorplan Cultuur.

Liesbeth Vogelaar (directeur Bibliocenter) heeft bijvoorbeeld al haar medewerkers een loopbaantraject aangeboden na een reorganisatie. "Door onze medewerkers een persoonlijk loopbaantraject te laten volgen, kunnen zij hun eigen weg zoeken binnen de context van hun collega’s en onze organisatie. Hierdoor kunnen zij werken vanuit de rol die het beste bij hen past, in plaats van uit te gaan van functies. Onze organisatie is veel minder van bovenaf ingericht. Dat zorgt bij ons voor een flexibelere organisatie met tevreden medewerkers."

In gesprek over loopbaan

Biedt uw medewerkers een loopbaangesprek aan met een kort vervolgtraject. Het kan verhelderend zijn voor u en uw medewerkers om bewust te worden van waar ze nu staan en waar ze heen willen gaan. Hiermee kunt u onder andere het gesprek aangaan over ondernemerschap op de werkvloer.

Gemiddeld duurt een loopbaantraject drie maanden. Wilt u nog een vergoeding ontvangen voor deze trajecten? Dan is het belangrijk om te weten dat de cofinanciering tot februari 2017 geldt.

Wilt u snel kunnen schakelen? Kijk in de bijlage ‘Loopbaanbureaus Sectorplan Cultuur’ voor een overzicht van bureaus waar afspraken mee gemaakt zijn. Of kies zelf een bureau.

Mirjam van den Bremen (directeur bibliotheek Het Groene Hart) heeft een groot aantal medewerkers loopbaantrajecten laten volgen en is heel positief over wat daarmee bereikt is."De loopbaantrajecten hebben ervoor gezorgd dat onze medewerkers zich ervan bewust zijn geworden dat het niet alleen gaat om kennis en vaardigheden. Het gaat vooral om houding en gedrag. In de trajecten hebben ze onderzocht welke rol ze kunnen spelen in de nieuwe organisatie. Onze medewerkers voelen zich nu eigenaar van hun loopbaan en verantwoordelijk voor hun bijdrage aan de organisatie die steeds in ontwikkeling zal blijven."

Ambassadeurs

Via de Federatie Cultuur gaan we in oktober en november films uitzetten om aandacht te vragen voor duurzame inzetbaarheid met een verwijzing naar loopbaan- en scholingstrajecten. Ook voor onze branche vragen wij bekende Nederlanders en bibliotheekdirecteuren om zich uit te spreken over hoe belangrijk persoonlijke ontwikkeling is.

Brede Bieb Academy

Wij brengen graag het aanbod van de Brede Bieb Academy onder uw aandacht. De Brede Bieb Academy is deze week gestart met een modulair opgebouwd programma voor directeuren en managers op basis van action by learning. Bij voldoende belangstelling kan nog dit jaar een serie modules van start gaan. Ook hier geldt voor dat vanuit het sectorplan Cultuur een gedeeltelijke vergoeding wordt gegeven.

Per module is er ruimte voor teams van drie á vier deelnemers werkzaam bij één bibliotheekorganisatie. Ga naar http://bredebieb.nl/bredebiebacademy/ en bekijk de voorwaarden en aanmeldingsmogelijkheden onder ‘subsidie en investering.’

Wacht niet te lang

Voor cofinanciering van loopbaan- en scholingstrajecten geldt dat u niet te lang meer moet wachten. De looptijd van het sectorplan Cultuur eindigt in februari 2017. Kijk voor meer informatie op Bedrijfsvoering | Sectorplan Cultuur.