Lees verder
Afgelopen zes maanden werkten openbare bibliotheken, UWV en Stichting Lezen & Schrijven intensief samen in zogenaamde living labs. In deze living labs werden de krachten gebundeld om mensen op de arbeidsmarkt betere kansen te geven. Want, alles begint met taal.

De drie organisaties deelden de opbrengsten met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op de slotbijeenkomst van 29 maart. Staatssecretaris Klijnsma was erbij om de resultaten in ontvangst te nemen. Ze vindt dit belangrijk: "Ik ben een grote fan van de bibliotheek en van Lezen & Schrijven omdat die allebei heel goed werk doen. Ik weet dat als je niet goed kunt lezen en schrijven, je de boot mist."  

Living Labs

In zeven arbeidsmarktregio’s met ruim 20 openbare bibliotheken werd, met hulp van zes consulenten van St. Lezen & Schrijven, gewerkt aan het versterken van de positie van mensen op de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat het veelal gaat om het versterken van basisvaardigheden. En dan is de taal het eerste waar het om draait.

Slotbijeenkomst

De living labs in deze vorm zijn afgesloten. Partijen willen dit initiatief graag verder brengen. De Koninklijke Bibliotheek (KB), aanwezig in de zaal, liet horen dat ze graag meehelpen.

Tijdens de slotbijeenkomst werden Marleen Barth, Marja van Bijsterveldt en Tof Thissen geïnterviewd.

Marleen Barth (voorzitter Vereniging van Openbare Bibliotheken): "Iedereen komt in de bibliotheek, jong & oud, zwart & wit, rijk & arm, hoogopgeleid en laagopgeleid. De bibliotheek is de laatste plek waar iedereen komt. Laten we dat inzetten om mensen die onvoldoende vaardigheden hebben, te helpen om die problemen op te lossen."

Marja van Bijsterveldt (voorzitter Stichting Lezen & Schrijven): "Iedereen wil meedoen. Laten we deze complementaire samenwerking voortzetten. Voor taalambassadeur Dick Voogd ging een wereld open toen hij leerde lezen, dat gebeurt ook voor de hele samenleving als iedereen mee kan doen."

Tof Thissen (directeur UWV WERKbedrijf): "Ik ben erg blij met deze samenwerking en het initiatief. We willen verder met VOB en Stichting Lezen & Schrijven om dit in elke arbeidsmarktregio te gaan doen."

Bekijk hier het gedicht dat Tomas van Spraakuhloos voordroeg.

Bekijk hier de foto’s slotbijeenkomst 29 maart op Google Photo’s.