Lees verder
Sinds 1 juli 2021 is op alle verenigingen en stichtingen de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen van toepassing. De wet legt verplichtingen op om goed bestuur te waarborgen. Omdat het geen eenmalige verplichting is, is er nu de Bestuurschecklist.

De introductie van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) viel midden in de coronacrisis. Nog lang niet alle bestuurders van verenigingen en stichtingen hebben er daardoor aandacht aan besteed. Doe dat wel, is het advies. En blijf gedurende het jaar alert op te ondernemen acties, want het is geen eenmalige activiteit. Je hebt te maken met terugkerende taken, verplichtingen en nieuwe regels en richtlijnen.

Ondersteuning WBTR

Ben je nog niet begonnen? De VOB biedt je ondersteuning. Er is een praktisch hulpmiddel ontwikkeld in de vorm van een online stappenplan. Als lid van de VOB kun je er tegen een sterk gereduceerd tarief gebruik van maken. Hiervoor krijg je de wet uitgelegd in 10 stappen, inclusief: video’s, invulformulieren, conceptteksten, standaard-statuten en gratis gebruik van een juridische helpdesk. Ga naar www.wbtr.nl en gebruik onze kortingscode VOB50. Let hierbij wel op: het abonnement wordt stilzwijgend telkens met een jaar verlengd tenzij het tijdig wordt opgezegd.

NIEUW! Bestuurschecklist

Al wel begonnen? Zorg dat je een paar keer per jaar met de verplichtingen vanuit de WBTR aan de slag gaat. Om dat te vergemakkelijken, omvat het online stappenplan vanaf nu een bestuurschecklist. Deze omvat de taken en verplichtingen die gedurende een jaar voorbij kunnen komen, inclusief de deadlines en wie in het bestuur hiervoor is aangewezen. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van het UBO-register of het inwerken van nieuwe bestuursleden. Daarnaast geeft het je talrijke praktische adviezen en tips die het besturen kunnen vergemakkelijken, zoals tips voor het werven van vrijwilligers. En tenslotte, je kunt ook zelf taken aanmaken, toewijzen en inplannen.

Samenwerking

Het online stappenplan en de bestuurschecklist zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen een groot aantal samenwerkende verenigingen en koepelorganisaties. Zij leiden bestuursleden op een gemakkelijke manier langs alle verplichtingen, zodat ze vooral tijd en energie kunnen richten op het doel van de stichting of vereniging.