Lees verder

Voor bibliotheken in transitie

De bibliotheek is een laagdrempelige, publieke voorziening voor alle inwoners van gemeenten in de provincie Utrecht. Lezen, leren, ontmoeten… het is er allemaal mogelijk. Van Veenendaal tot Oudewater zijn er plekken waar mensen zich verder kunnen ontwikkelen. Om die plekken nog relevanter te maken voor meer inwoners vernieuwt de bibliotheek zich. De dienstverlening wordt verder aangepast aan de eisen van de tijd. Bibliotheek Service Centrum (BiSC)  helpt bij deze transitie.
BiSC werkt voor de openbare bibliotheken in de provincie Utrecht. Zij hebben de logistiek van de gezamenlijke collectie aan ons toevertrouwd. Daarnaast ondersteunt BiSC bibliotheken op het gebied van ICT-beheer en digitale veiligheid. Bovendien dragen we op veel plaatsen bij aan bibliotheekinnovatie. Op deze manieren zijn wij medeverantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de dienstverlening. Zo bouwen we mee aan de maatschappelijke bibliotheek. Ons werk wordt financieel mogelijk gemaakt door provinciale subsidie en bijdragen uit opdrachten van de bibliotheekorganisaties.

De provincie Utrecht telt 9 bibliotheken met samen ongeveer 70 vestigingen en servicepunten. Zij vormen een provinciaal netwerk dat gezamenlijk optrekt in de vernieuwing van de bibliotheek met innovatieve projecten. Het Utrechts netwerk wisselt ook onderling de anderhalf miljoen items die zij in collectie hebben uit. BiSC voert voor dit  interbibliothecair leenverkeer (IBL)  de logistiek en het transport uit. Door samenwerking met de bibliotheekorganisaties in andere provincies worden investeringen in vernieuwing en innovatie gedeeld en dus uiteindelijk geld bespaard. Maar ook landelijk maakt de samenwerking de bibliotheken sterker.