Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 29/10/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 29/10/19

Dinsdag 29 oktober 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 29/10/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Deem Stam (Bibliotheek Rotterdam) is actief in de regio ’s Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

De status van gratis

Hoe hoger je komt op de Boekenberg, hoe rustiger het wordt. Inspiratie opdoen op een berg. Het is zo logisch. En zo’n inspirerende omgeving stelt je blijkbaar ook in staat om verder te kijken dan je eigen horizon. Victor Thissen, directeur-bestuurder van de Boekenberg, kijkt verder dan zijn korte termijn en publiceerde in een bericht aan de hele wereld zijn resultaten van een jaar lang gratis bieb voor de doelgroep 18- tot 30-jarigen.

De resultaten zijn rustig goed tot uitstekend te noemen. Het aantal leden nam toe met 19%. De keuze voor deze doelgroep zorgde er tevens voor dat een deel van de jeugdleden na hun 18e verjaardag lid bleef van de bibliotheek. Veel andere bibliotheken raken dan juist een zeer groot deel van hun leden kwijt. Victor geeft ook aan dat deze nominaal 500 nieuwe leden, geworven zijn zonder veel PR of gerichte campagnes.

Niet alleen de Boekenberg heeft het initiatief genomen om een experiment te starten met een gratis bieb. Ook bibliotheek AanZet heeft de stoute (berg)schoenen aan getrokken en groeide van 4000 naar 10.000 nieuwe leden binnen 10 maanden. De bibliotheek Eindhoven heeft grootse plannen met een sponsordeal voor negen gratis bibliotheken. De bieb voor de Zaanstreek biedt een gratis abonnement waarbij iedere maand één materiaal geleend kan worden. En bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort start binnenkort een gratis abonnement waarbij het plan is om te experimenteren met data gedreven marketing.

Als regiogids wil ik graag mijn waardering uitspreken, want juist door al deze lokale initiatieven ontstaat de benodigde innovatiekracht. De gratis bieb wordt opgeschaald en een steeds breder publiek komt er mee in aanraking. Hoor ik gejuich op de achtergrond?

Natuurlijk zijn er uitdagingen. Zo sprak ik Bibliotheek Rotterdam over het onderzoek naar de btw-vrijstelling voor bibliotheken. Aangezien de belastingdienst alleen kinderen vrijstelt bij het gratis uitlenen van boeken en materialen. Ook hoor ik van verschillende bibliotheken het vraagstuk rond de digitale diensten van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Wat biedt de KB aan gratis leden? Of het tekort aan kennis over data gedreven marketing. En past de data wel in het bibliotheeksysteem of heb je hier een aparte CRM-oplossing voor nodig? Deze uitdagingen zijn de innovaties van morgen, waar je niet iedere keer opnieuw het wiel voor wil uitvinden. Samenwerking is dus een must!

Blijft het prachtige feit dat alle bovengenoemde bibliotheken bezig zijn met de ontwikkeling van een vernieuwd business model wat voor de hele bibliotheeksector kan gaan werken. Laten we ze aanmoedigen en omarmen om nog meer te delen en het voorbeeld van Victor te volgen.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *