Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 26/11/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 26/11/19

Dinsdag 26 november 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 26/11/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Tijdreizen en Breinreizen

Surfend langs de sites van bibliotheken, kwam ik het woord Brein Reizen tegen. Ik hou van reizen dus dit woord triggert mij altijd enorm. Reizen kun je letterlijk nemen maar je kunt ook in gedachten reizen of… Ik ging eens op onderzoek uit en kwam terecht in de de museale wereld.

Kun je (tijd)reizen naar de toekomst?

“Naar de toekomst reizen is niet iets dat alleen in science-fiction films gebeurt; onze eigen André Kuipers heeft het zelf gedaan! Hoe dan kan, ontdek je in een college over dit onderwerp…” Dit is de wervende tekst van een lezing voor alle kinderen die deelnemen aan de MuseumJeugdUniversiteit. Wat houdt deze universiteit precies in?

Voor de jeugd van 8 – 12 jaar hebben diverse wetenschapsmusea de handen ineen geslagen en een MuseumJeugdUniversiteit opgericht. Deze universiteit organiseert kindercolleges in meer dan 50 musea. Echte wetenschappers, onderzoekers, vakspecialisten en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen.

Wat een geweldig initiatief! Gelukkig doen bibliotheken ook aan colleges: bij mijn speurtocht stuitte ik op de Bibliotheek Beuningen, onderdeel van Bibliotheek Gelderland-Zuid. Zij organiseren als de Universiteit van Beuningen hoorcolleges, ook voor jeugdige bezoekers. Jongeren krijgen de kans zich te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen. Regionale experts delen hun kennis tijdens deze colleges en bezoekers met dezelfde interesses, kunnen elkaar daar ter plekke ontmoeten. Ongetwijfeld komt het onderwerp tijdreizen ook nog aan bod.

Terug reizen in de tijd is ook een optie. Cultuur- en natuurhistorisch museum Muzee in Scheveningen biedt projecten voor kinderen van de basisschool. Aan de hand van historische voorwerpen gaan kinderen terug in de tijd. Leerlingen worden zich door deze museumlessen spelenderwijs bewust van de begrippen verleden, heden en toekomst.

Breinreizen in plaats van Tijdreizen

Naast reizen in de tijd bestaat ook de mogelijkheid te reizen in je brein. Bibliotheek Nijverdal onderdeel van ZINiN en gevestigd in het Cultuurhuis het Huis voor Cultuur en Bestuur, heeft dit gegeven gebruikt om activiteiten te bundelen en te presenteren onder de noemer BreinReizen. Een spannende naam die nieuwsgierig maakt!

BreinReis is voortgekomen uit de behoefte mensen op een andere manier informatie te laten opnemen, namelijk via verbeelding en beleving. Er wordt samengewerkt met lokale aanbieders van cursussen en workshops, om een zo breed en gevarieerd programma aan te bieden. Het aanbod bestaat onder andere uit theatercolleges, inloopspreekuren, cursussen en creatieve workshops. Inwoners worden ook opgeroepen om zelf met suggesties te komen en om kennis en ervaring te delen. Het vertrekpunt in het cursusaanbod is dat de basisvaardigheden erin verwerkt zijn, daarom werkt men ook graag samen met sociale partners. ZINiN nodigt iedereen uit om deze reis met hen aan te gaan!

BreinReis is gestart in het najaar van 2018. Een werkgroep van vijf personen met vertegenwoordigers uit de organisatie houdt zich onder leiding van coördinator Bianca Evers, bezig met de programmering. Niet elke activiteit is een vanzelfsprekend succes; soms loopt de belangstelling voor een cursus terug. Dat maakt het steeds zoeken naar nieuwe en succesvolle breinreizen tot een uitdaging. Een succesvolle BreinReis is het spreekuur van de NS; een inloopspreekuur voor mensen die weinig of niet met het openbaar vervoer reizen. Ambassadeurs van het OV leggen onder andere uit hoe men gebruik kan maken van bus en trein en hoe de OV-chipkaart werkt. Een andere succesvolle activiteit betreft het programma waarbij twee onderdelen worden gecombineerd: zoals een film in het ZINiN theater met aansluitend een workshop in de bibliotheek.

Breinreizen voor kids

In de ZINiN bibliotheekvestiging in Nijverdal is BreinReis uitgebreid. Sinds deze zomer is er BreinReisjunior, voor kinderen tot 17 jaar. Een aanbod van spannende workshops en coole cursussen. Vooralsnog bestaat het aanbod uit activiteiten rondom de disciplines cultuur, techniek, mediawijsheid en coderen.
Ik zou zeggen: ga zelf eens kijken. Goeie reis!

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Afbeelding voor Vie van Steenbergen

Vie van Steenbergen

Vie van Steenbergen (Bibliotheek Eemland) regiogids voor Midden- en Noordwest-Nederland.

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *