Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 24/09/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 24/09/19

Dinsdag 24 september 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 24/09/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Experimenteren moet je leren

Een paar weken terug begonnen de scholen weer en dus moest het ritme van alledag weer wederkeren in huize regiogids. Dus weer strak in het gareel en vroeg op in plaats van uitslapen of beter gezegd laat ontbijten.

Om kwart over zeven zit ik met de tweeling aan de ontbijttafel waar veel discussies en handgebaren plaatsvinden, maar ontbijten ho maar. Ik verhef mijn stem: “Kan iedereen in ieder geval probéren om zijn boterham op te eten?”. Roept één van de tweeling (5 jaar en net begonnen in groep 2) “Ja pap, want van proberen kun je leren”.

Respect voor zijn juf! Hier kan hij zijn hele leven nog wel eens profijt van gaan hebben. En in mijn eerste maanden als regiogids zie ik eigenlijk een vergelijkbare trend bij de succesvolle initiatieven. Geen dikke plannen of mooie beloftes. Nee, laten we het dit keer gewoon eens proberen. Of in innovatietermen: experimenteren.

De Stemmingmakerij

Een goed voorbeeld van experimenteren in de bibliotheekbranche was de voorbereiding op de LocHal in Tilburg. In de periode voor de verbouwing was op een steenworp afstand van de toekomstige LocHal een tijdelijke bibliotheek neergezet. De naam: de Stemmingmakerij. Er golden hier twee regels: werk altijd samen met een partner en fouten maken moet.

De leerpunten uit de Stemmingmakerij hebben de LocHal zoveel goeds gedaan. Niet voor niets werden ze dit jaar bekroond tot de tweede beste bibliotheek ter wereld. Hoeveel passie en samenwerking dat veroorzaakt binnen een organisatie, blijkt wel uit het inspirerende verhaal van directeur Peter Kok. Je doet het tenslotte allemaal samen. Peter vertelde dan ook dat hij zijn LocHal-presentaties standaard eindigt met een foto van alle medewerkers en betrokkenen van de Bibliotheek Midden Brabant.

Nieuw bibliotheekexperiment?

Gelukkig is ook het volgende interessante bibliotheekexperiment alweer in ontwikkeling: OBA Next. Een nieuwe openbare bibliotheek die wordt gebouwd op de Amsterdamse Zuidas en zich richt op innovatie, mediawijsheid en digitale inclusiviteit. De plannen voor OBA Next combineren drie grote ambities: een openbare bibliotheek van de toekomst, een cultureel hart voor de Amsterdamse Zuidas en een plek voor innovatie en digitale weerbaarheid voor álle Amsterdammers.

De mogelijkheden van deze Amsterdamse ambities worden nu verkend. En we wachten met zijn allen af of de Amsterdamse gemeenteraad ook ziet dat je wel wat moet proberen om te kunnen leren op weg naar de toekomst.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *