Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 21/10/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 21/10/19

Maandag 21 oktober 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 21/10/19

De vier regiogidsen werken samen met Erik Boekesteijn, die in het project ‘Van Bibliotheek Naar Beter’ als sparringpartner en creatieve coach fungeert.

OF/BY/FOR ALL

Wil jij je organisatie meer openstellen voor de gemeenschap? Tijdens deze praktische training leer je theorie en praktijk om jouw organisatie relevanter, levendiger, meer gewaardeerd en duurzamer te maken. Raak geïnspireerd. Ontvang nieuwe tools. Maak je klaar om je gemeenschap op een dieper niveau bij je organisatie te betrekken.

Dit was de aankondiging op de KB website voor de ‘OF/BY/FOR ALL Bootcamp’. Maar liefst twee bootcamps hebben afgelopen week plaats gevonden onder leiding van Amerikaanse museum vernieuwers Nina Simon en Lauren Benetua in de KB. Het was even aankijken hoeveel belangstelling er zou zijn, maar binnen zeer korte tijd waren beide bootcamps uitverkocht. Meer dan 200 deelnemers uit meer dan zeven landen (van Rusland tot Schotland) namen deel en het was mooi om te zien dat ook vanuit Nederland, diverse bibliotheekorganisaties goed vertegenwoordigd waren.

Wat houdt de OF/BY/FOR ALL Bootcamp in?

De bootcamp is een inspirerende, snelle tweedaagse training die je kennis laat maken met nieuwe methoden om representatief te zijn voor je lokale gemeenschap. Co-creatie vanuit openheid, gastvrijheid en delen van ‘eigenaarschap’.

Enkele onderwerpen die ter sprake kwamen:

 • Articuleren van doelen voor participatie in de organisatie.
 • Selecteren en verbinden met een specifieke nieuwe community die u wilt betrekken.
 • Breng de middelen en behoeften van die gemeenschap in kaart en hoe deze aansluiten op uw doelen.
 • Ontwikkelen van een boeiend, krachtig participatief aanbod en belofte voor die nieuwe gemeenschap.
 • Schetsen van een plan om representatief te worden voor die nieuwe gemeenschap.
 • Meten van het succes bij het betrekken van nieuwe ‘communities’.
 • Geïnspireerd raken, hardop lachen en delen van eerlijke lessen uit de rommelige, vrolijke wereld van gemeenschapsparticipatie.

Aan het einde van de bootcamp werden alle teams uitgenodigd om een toezegging te doen om in de komende maanden een specifieke community te betrekken. Ook werden de teams uitgenodigd om te overwegen hun reis voort te zetten in het Change Network, een ondersteunend online programma met tools en een eigen community.
Nina Simon was ook als spreker op de OB Directeurendag in de LocHal en deed een interview voor

Reactie van Regiogids Vie van Steenbergen “Een innovatieve werkwijze werd gelanceerd in oktober in de bibliotheekwereld door de organisatie OF/BY/FOR ALL. Twee keer twee dagen werden 20 teams meegenomen door Nina en Lauren, twee bevlogen enthousiaste cultuur- en mensenminnaars die hun energie op geweldige wijze op ons overbrachten. Applaus, dans, input, gezelligheid, delen van ervaringen, het was er allemaal! En natuurlijk de intentie om al wat we hadden geleerd mee te nemen naar onze eigen organisatie. In mijn volgende blog zal ik daar verder op in gaan”.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Afbeelding voor Erik Boekesteijn

Erik Boekesteijn

De vier regiogidsen werken samen met Erik Boekesteijn, die in het project ‘Van Bibliotheek Naar Beter’ als sparringpartner en creatieve coach fungeert.

Reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *