Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 19/11/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 19/11/19

Dinsdag 19 november 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 19/11/19

De vier regiogidsen werken samen met Erik Boekesteijn, die in het project ‘Van Bibliotheek Naar Beter’ als sparringpartner en creatieve coach fungeert.

De LeesZaal en andere Co-creatie projecten in Rotterdam West

In het kader van de eerder besproken OF/BY/FOR ALL bootcamp en de energie die daarmee loskwam, ben ik met het Stedelijk Museum Schiedam en een aantal co-creërende partners op excursie geweest in Rotterdam West.

Na ontvangst in Doelen Studio, een café met een open podium waarvan de programmering in handen is van de onnavolgbare Mieke van der Linden, bekend van onder andere zwemmen met honden en hondenkaraoke en een van de grootste verbindende krachten in Rotterdam West, begon onze tour over de Kruiskade. Met meer dan 170 nationaliteiten is deze buurt een voorbeeld van een multiculturele samenleving op zichzelf, al trekken de bewoners een beetje een vies gezicht bij dat woord. Ze zeggen op zijn Rotterdams: “We doen hier gewoon normaal tegen elkaar, kan mij niet boeien waar je vandaan komt, als je maar gewoon beetje normaal doet”.

We bezoeken Slagerij Schell waar de baas een mooi verhaal houdt over hoe de slagerij ontstaan is en meebewogen heeft met de wensen van de klanten die allemaal vanuit alle mogelijke religieuze en andere achtergronden hier hun vlees kunnen halen. Vlees in een andere vorm vinden we ook bij Dierenspeciaalzaak de Rimboe, waar tijdens het verhaal van de eigenaar een doos levende kippen over de toonbank gaat. Ongetwijfeld voor in de soep, maar sommige culturen willen graag zelf slachten. Aan de overkant van de dierenwinkel zit het bejaardenhuis bekend geworden uit de verhalen van Hugo Borst en zijn moeder. Vanuit de dierenwinkel gaan vrijwilligers met konijntjes regelmatig bij de ouwtjes op bezoek, voor een praatje en een knuffel.

Teveel prachtige initiatieven om op te noemen ik kan een heel verhaal schrijven over de Krachtvrouwen, de stadsbemoeial Leon, de Kade Vader Esdra Baris, maar wil vooral in dit bibliotheekblog de aandacht vestigen op de LeesZaal.

is een bewonersinitiatief. Aanleiding was de sluiting van beide bibliotheken in West, ondanks hevige protesten van bewoners die het een culturele en sociale miskleun vonden. Toen de protesten niet het gewenste resultaat hadden werd in 2013 het besluit genomen om samen met de buurtbewoners zelf een Leeszaal te openen in een voormalige Hamam.

De LeesZaal wordt gerund door meer dan 100 vrijwilligers die samen heel veel talen beheersen. De vrijwilligers verzorgen de collectie (innemen van boeken), maar ook de programmering, taalcursussen, administratie, techniek etc. Er is prima wifi via de bovenbuurman en de LeesZaal wordt goed gebruikt. Eigenlijk loopt alles prima, alleen zou het fijn zijn als er meer actuele populaire jeugdboeken zouden kunnen rouleren omdat de kinderen in deze wijk daar dringend behoefte aan hebben. Dit vraagt om een mooie oplossing en daar denk ik natuurlijk vanuit [anchor id=883593]Van Bibliotheek naar Beter[/anchor] en de KB natuurlijk graag aan mee en natuurlijk zijn ook ideeën van jullie welkom.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Afbeelding voor Erik Boekesteijn

Erik Boekesteijn

De vier regiogidsen werken samen met Erik Boekesteijn, die in het project ‘Van Bibliotheek Naar Beter’ als sparringpartner en creatieve coach fungeert.

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *