Vie van Steenbergen
Vie van Steenbergen (Bibliotheek Eemland) regiogids voor Midden- en Noordwest-Nederland.
Volledige biografieOnze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.
“Wil je nog eens langskomen?” Deze uitnodiging van RegioCultuurCentrum Idea trof ik in mijn mailbox deze zomer. Na mijn vakantie nam ik de bus naar Soest en sprak ik een ochtend met Leo van Heereveld (manager Cultuur en Educatie) en Lieneke Koot (manager bibliotheken) van RegioCultuurCentrum Idea in de vestiging Soest.
Idea in Soest is een van de 6 vestigingen van het RegioCultuurCentrum en is een echte multifunctionele accommodatie; ik was er nog niet eerder geweest. Een prachtige plek met een waterpartij voor de deur en een bushalte bij de hoofdingang; gemakkelijker kun je het niet hebben.
Idea bestaat uit zes bibliotheken, een kunstencentrum, een theater, een cultuurpunt, een kunstuitleen en een volksuniversiteit in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Soest en Zeist. Verder zijn in Soest ook taleninstituut Danner&Danner en Vluchtelingenwerk in het gebouw ondergebracht. Een mooie informatieve folder bij de entree maakt de lezer enthousiast om een activiteit bij te wonen. Het samenwonen van al die partners lukt maar nog altijd gaat ieder wel zijn eigen gang. Lieneke: “Dat zou toch een mooi onderwerp zijn voor een workshop: hoe doen we het samen met anderen?”
Leo en Lieneke stelden mij de vraag hoe je nu de omslag maakt naar een maatschappelijke bibliotheek. Het is een modieuze term en volop gebezigd maar wat betekent het dan? Voelsprieten in de wereld buiten de bibliotheek heeft Idea inmiddels gerealiseerd. Vijf netwerkmedewerkers, afkomstig uit de front- en backoffice, verkennen, netwerken en signaleren wat leeft in de buitenwereld. Zo heeft een netwerker alle ondernemingen in de onmiddellijke regio in haar portefeuille en een collega richt zich op bezoekers aan Mamalokaal. De vijf netwerkers vormen op zich al een hecht team. Op den duur bestaan er enkel nog netwerkers, daarin gelooft van Heereveld heilig. Samenwerken met externe partijen zoals met bijvoorbeeld Seniorweb loopt goed. De bibliotheek houdt wel de regie en bepaalt de programmering en de tijdstippen.
Van Heereveld werkt graag efficiënt. Bijvoorbeeld door bestaande en succesvolle producten van anderen in goed overleg over te nemen en van een eigen logo/huisstijl te voorzien. Dat bespaart maanden en soms jaren aan werk, wat je weer ergens anders kunt inzetten. Wie klein is moet slim zijn. Nadeel is dat sommige medewerkers het jammer vinden dat ze niet zelf een product mogen ontwikkelen.
Efficiënt werken doet Idea sinds begin dit jaar ook met het Klant Contactcentrum waar ik eerder over schreef in een blog. Kleine veranderingen aanbrengen zijn ook een vorm van innoveren, zo betoogden wij.
Thuis aangekomen ging ik toch nog even googlen op maatschappelijke bibliotheek. Tot mijn verrassing kwam ik direct terecht op de site van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dat is natuurlijk een goede zaak. De KB heeft samen met Cubiss een toolkit samengesteld, met zeer bruikbare informatie. En voor iedereen die zich afvraagt wat een maatschappelijke bibliotheek nou eigenlijk is:
“…De bibliotheek is meer dan alleen een uitleenpunt van boeken. Het is een onmisbare maatschappelijke voorziening in een open en moderne samenleving waar mensen zich verder kunnen ontwikkelen. Het is een waardevrije en daardoor buitengewoon waardevolle plek.
Alle bibliotheken in het netwerk van de provincie delen de missie om inwoners slimmer, creatiever en vaardiger te maken. Dat kunnen zij niet alleen, daarvoor is een goede samenwerking met partners nodig. De uitvoering hiervan is maatwerk en wordt bepaald door lokale verschillen en keuzes van gemeente- besturen…” uit ‘Samen bouwen aan de maatschappelijke bibliotheek’ – Bibliotheekvisie provincie Utrecht, 2017.
Dan is Idea met haar netwerkers, nauwe samenwerking met andere organisaties en een klantvriendelijke benadering een maatschappelijke bibliotheek pur sang.
Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.
Reacties