Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 10/12/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 10/12/19

Dinsdag 10 december 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 10/12/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Willy Blom – van ‘t Land is actief in de regio Zuid Nederland.

The Student Hotel te Eindhoven

Ik ga op reis en ik neem mee, wie kent het spelletje niet. Steeds meer voorwerpen en aan degene die de beurt heeft, de kunst om alle voorwerpen plus een nieuwe op te noemen. Dat valt niet mee. Cubiss Limburg en Noord Brabant zijn al jaren op reis en ze kwamen er achter dat ze zoveel te vertellen hebben, dat het op een gegeven moment niet meer te doen is.  Net als met het spelletje. Daarom organiseerden ze een ééndaagse reis waarin alle kennis van de afgelopen jaren samen is gebracht. Het is een experiment, maar het proberen waard.

En waar kan je beter in de reissfeer komen dan in een hotel. Op 14 november verzamelden bibliotheekcollega’s uit voornamelijk Brabant en Limburg zich in The Student Hotel in Eindhoven. Samen komen met mensen die innoveren, die willen leren van wat er gedaan wordt en vooral mensen die willen reizen. Van tevoren niet te veel plannen, de reisbestemming is niet concreet, laat je onderweg verrassen en stel de plannen bij als dat nodig is. Ook de souvenirs zijn nog niet bekend. Zo start de dag…. En de reis….

Maar we gaan niet helemaal onvoorbereid op pad. Volksfilosoof Bas Haring geeft wijze inzichten mee voor onderweg waar bij het kijken naar nieuwe horizonnen, nog eens over nagedacht kan worden. Bas Haring wordt al sinds jaar en dag gevraagd om in bibliotheekland in diverse settings de vraag “Waartoe is er een bibliotheek?” te beantwoorden. Bas kent ondertussen 9 betekenissen en geeft bij elke betekenis een kritische vraag mee voor onderweg.

 1. Bibliotheken zijn er voor volksverheffing, dat was begin vorige eeuw zo, maar is die vraag eigenlijk nog steeds niet actueel?
 2. Bibliotheken zijn er voor verbetering van taalbeheersing? dBos is niet zichtbaar en is de taalbeheersing echt zo slecht?
 3. Voor Mediawijsheid, moet de wijsheid niet op de kanalen plaatsvinden waar het mis gaat?
 4. Bibliotheek beantwoordt vragen, de ombudsman heeft onlangs aangegeven dat hier behoefte aan is maar wat is het antwoord van de bibliotheek?
 5. De bibliotheek is er voor duiding en betekenis? Zijn de bibliotheken te vinden daar waar er behoefte aan is?
 6. De bibliotheek is de plek van contemplatie en betekenis. Een plek met goede Wifi, goed koffie en een plek van rust en bezinning maar zijn het niet commerciële initiatieven die deze rol pakken?
 7. De bibliotheek is een plek van cohesie en samen zijn. Bioscopen, kerken en stadions komen tegemoet aan dit gevoel, herkent de bibliotheek deze behoefte?
 8. Bibliotheek is praktisch, je kan er terecht voor toegang tot dure, nieuwe technieken of voor een keukenfunctie. Maken de bibliotheken wel een duidelijke keuze of doen ze alles een beetje?
 9. Bibliotheken zijn van de verhalen. Maar via Netflix kan je toch ook meebeleven wat een ander meegemaakt heeft? Als bagage voor onderweg, bibliotheken wees duidelijk over waartoe je op aarde bent.

Onder aanvoering van een echte reisleider ging het gezelschap die dag verder op pad. In een hoog tempo werden de reizigers langs workshops over data-ethiek, werkgeverschap, netwerk en leiderschap, impact en over denkkracht gevoerd. Dat laatste is een werkwijze die Cubiss geïntroduceerd heeft, en waarbij in een soort proeftuinen gezocht wordt naar innovaties waar de lokale bibliotheek behoefte aan heeft. De thema’s van de workshops hadden allemaal een duidelijke link naar innovatie. Het was een mooie reis en de reizigers hadden meer dan voldoende souvenirs voor thuis.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

BreinReizen
Bekijk hier het BreinReis-aanbod van ZINiN.
Naar de BreinReis-gids

Afbeelding voor Willy Blom – van ’t Land

Willy Blom – van ’t Land

Willy Blom – van ’t Land regiogids voor Zuid Nederland

Reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *