Willemijn van de Walle
Willemijn van de Walle
Volledige biografieOnze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.
Een grote groene glitterhoed. Ontdekt door mijn zoontje onderin een bak met speelgoed van het kinderdagverblijf. Met een brede grijns verkent hij de mogelijkheden van de hoed en de rand. Ook andere kinderen hebben belangstelling voor de hoed. Want hen staat ‘ie eveneens goed. Na enig duw en trekwerk komen ze tot een gezamenlijk spel. Het concept van ‘samen spelen, samen delen’ ontgaat ze soms nog op deze leeftijd. Geen probleem. Dat komt nog wel. Toch?
Als regiogids is het mijn missie om interessante ontwikkelingen rondom bibliotheken te vinden en te delen. Want al die innovaties in het land zijn te mooi om louter lokaal te laten bloeien. Op innovatiebieb.nl kun je als bibliothecaris ook zelf jouw innovatie delen. In welke fase deze zich ook bevindt. Van idee tot hapklare toolkit: het is eigenlijk een grote bak vol met begerenswaardige hoedjes. Handig ook als je zelf in jouw bibliotheek met een bepaald thema bezig bent. Want via Innovatiebieb kun je makkelijk contact opnemen met een collega in het land om van gedachten te wisselen. Toch blijft het aantal vindbare innovaties achter bij wat er naar mijn idee daadwerkelijk allemaal ontwikkeld wordt in de sector. Goed, het is dan ook niet de meest aantrekkelijke of gebruiksvriendelijke website die ik ooit gezien heb, maar het lijkt alsof er ook iets anders aan de hand is.
Zijn we soms veel te druk met die waan van de dag om ook nog te delen wat we doen? En vragen we ons daarbij af: ‘What’s in it for me?’. Wellicht speelt ook een zekere bescheidenheid een rol. Want zo innovatief is het toch allemaal niet? Of vinden we het spannend om te delen, omdat de kans bestaat dat iemand met jouw idee aan de haal gaat en dus de credits krijgt. Een andere oorzaak is mogelijk de wil om te scoren bij de eigen gemeente(n). Logisch ook wel gezien de vele gemeentelijke bezuinigingen die op de loer liggen. Logisch, maar ook jammer. Want met een beetje meer lef en openheid liggen er juist voor de hele sector kansen om samen te groeien. Om te leren van elkaar en echt het verschil te maken. De bibliotheek is toch de ultieme voorloper in de deeleconomie? Zullen we dan ook meer met elkáár gaan delen? Met als drijfveer om samen als sector te ontwikkelen, beter te worden in wat we doen en het publieke geld dat we hebben zorgvuldig in te zetten voor de samenleving. Juist de individuele bibliothecaris kan hier het verschil maken. Ik zie dan ook met veel plezier dat dit gebeurt. Bibliothecarissen die het gewoon doen, dat delen. Want sharing is caring, lieve mensen.
Zo lees ik met genoegen iedere week De Bieb Letter van bibliothecaris Patrick Heemstra boordevol voorbeelden van innovaties, ontwikkelingen en opinies. In eigen beheer deelt hij alles wat hij tegenkomt in binnen en buitenland. En ze werd dan wel geen Beste Bibliothecaris dit jaar, wat mij betreft is Marjolijn Hordijk de Miss Congeniality van bibliotheekland. Ze stuurt je bijvoorbeeld vol enthousiasme het zorgvuldig samengestelde programmaboekje van haar bibliotheek toe. Gewoon. Leuk en ter inspiratie voor jouw programmering. De frisse en hilarische filmpjes
van Roos Visser over jeugdliteratuur, zijn ook een dikke aanrader en verdienen veel meer kijker. Tot slot. Mocht de sector nog op zoek zijn naar een duurzaamheidsambassadeur dan tip ik bij deze Merel Wildschut van De Groene Meisjes. Een blog over groen eten, leven, denken & reizen. Ze werkt sinds kort in een Rotterdamse bibliotheek en deelt haar liefde voor haar vak met de vele duizenden lezers van haar website. Want, zoals gezegd: sharing is caring.
Dus, heb jij ook een grote groene glitterhoed of een andere waardevolle ontdekking op je bureau liggen? Zet ‘m niet in een glazen kast. Vertel! Laat zien! Deel!
Ook iets moois opgestart?
Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.
Reacties