Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 05/11/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 05/11/19

Dinsdag 5 november 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 05/11/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Willy Blom – van ’t Land is actief in de regio Zuid Nederland.

Biebcampers

Ik was net terug van het Buzzfestival in Middelburg. Op de prachtige historische markt in Middelburg, stonden in de stromende regen diverse mobiele bibliotheekvoorzieningen opgesteld. De ene bus nog groter en indrukwekkender dan de andere. Met traditionele dienstverlening want hadden we ’s ochtends in het plenaire programma gehoord, bibliobussen zijn nog steeds van belang. Portugese en Spaanse bibliobusmedewerkers hielden daarvoor gloedvolle betogen. In Zeeland zijn de dorpen vooral buiten het zomerseizoen verlaten, maar in Portugal en Spanje is de leegloop op het platteland enorm en ik werd geraakt door de bevlogenheid van deze collegae. Met bussen naar dorpen waar soms nog maar 10 mensen wonen. Vanwege de infrastructuur in deze landen worden kleine bussen ingezet, een soort buscampers dus. “Mobile libraries are spaces of Liberty, Equality, Fraternity, Creativity and Utility.”

In Zeeland zijn ze er ook van overtuigd dat bibliobussen nodig zijn om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid op het platteland. Zeeland heeft dat in het verleden al bewezen door maatschappelijke dienstverlening aan de bibliobussen toe te voegen. Maar behalve dat is het leggen van contacten in de dorpen essentieel. De dorpen lijken een vindplaats te zijn van laaggeletterden, met name de zogenaamde NT1-ers. Met een informeel programma dat internationaal is opgezet door samen te werken met Vlaanderen, verplaatst de bibliotheek zich naar de doelgroep om zo dichtbij mogelijk te komen. Hoe? Ja met een soort buscamper dus. Een hippe bus die voor meerdere doeleinden geschikt is bijvoorbeeld als mobiel taalhuis, cursuslokaal voor digitale vaardigheden etc. Slim ingericht en met prachtige foto’s van hedendaagse Zeeuwse meisjes op de buitenkant als trigger.

De mooie initiatieven van Friesland en Drenthe waar mobiele voorziening ingezet worden als verplaatsbare makerspaces en voor digital detox mogen zeker niet onvermeld blijven. Toch hielden die kleine bussen mij bezig en zoals mijn buurman in de congreszaal opmerkte, zouden ze niet een mooi middel zijn om als bibliotheek naar doelgroepen toe te gaan? Hadden we de bibliobussen van weleer niet moeten ruilen tegen buscampers? En deze ombouwen tot Biebcampers; herkenbaar en dichtbij de doelgroep.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *