Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 03/12/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 03/12/19

Dinsdag 3 december 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 03/12/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Laten groeien

Ook de regiogids laat zich af en toe eens bijspijkeren met nieuwe inzichten door het volgen van een cursus. In dit geval was ik getipt over een “crash course” growth hacking. Alleen de naam prikkelt al als een reuzenberenklauw langs een zomers wandelpad. En, eerlijk is eerlijk, het waren twee fantastische dagen.

De essentie van growth hacking is als volgt: Zit je als manager met je handen in je haar over het aantal SUCCESVOLLE innovaties binnen je bibliotheek? Bedenk je dan dat negen op de tien startups binnen vier jaar weer verdwenen is. Niet ieder goed idee is ook direct een nieuw bedrijf zoals Uber, Booking.com of Dropbox. Het succes zit in het klaarzetten en testen van zoveel mogelijk ideeën. Door die snelheid, en je steile leercurve, kom je steeds dichter bij die ene hack die de groei laat exploderen. Websites en apps lenen zich hier uitstekend voor. Echter het is op veel meer onderwerpen toepasbaar.

Growth hacking teams zijn compact en bestaan vaak uit veelzijdige teamleden met kennis van data-analyse, technologie, psychologie en ook marketing. Hoe staat het met de marketing binnen jouw bibliotheek? Welke doelstellingen krijgt het marketingteam mee? Je wilt je aantal abonnees laten groeien (of gelijk houden), het aantal bezoeken aan je bibliotheek en je website laten groeien of je wilt het nieuwe leesbevorderingstraject Boekfiets onder de aandacht brengen. De doelstellingen voor de marketeers richten zich op AWARENESS en ACQUISITIE. Hoeveel mensen bereik je met je marketing en hoeveel mensen bezoeken daarna je website of je bibliotheek.

Het growth-hacking team gaat nog een paar stappen verder. De groei van je product of dienst zit juist in de ACTIVATIE van je bezoeker (de belangrijkste eerste stap), de RETENTIE (hoe vaak keert de bezoeker terug), uiteraard ook de REVENUE (de opbrengst) en als laatste stap de REFERENTIES van je bezoeker aan vrienden en bekenden. De eerste letters van alle stappen vormen het acroniem AAARRR. De enige echte lijfspreuk van piraten. Welkom bij de pirate-funnel.

Je growth hacking mindset is erop gericht om iedere stap in de pirate-funnel te optimaliseren. Niet door uitgebreide campagnes op te starten waarbij er eerst een dik rapport geschreven wordt over de psychologische impact van het product op je klant, maar juist door het doen van kleine experimenten en het testen van die experimenten met data.

En misschien herken je de werkwijze wel van design thinking. Verzamel de ideeën, geef de ideeën een normering mee, bepaal je experimenten, voer de experimenten uit en als laatste analyseer je de gegevens over je experimenten en pak je de volgende ideeën aan. Zoek ook eens op GROWS-proces als je hier meer over wilt weten.

Growth hacking wordt gezien als een 21st century skill. Omarmen dus. En daarnaast is het ook, kort door de bocht, een kans om piraat te kunnen zijn. AAARRR.

“I’d rather be a pirate, than join the navy!” – Steve Jobs.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Afbeelding voor Deem Stam

Deem Stam

Deem Stam (Bibliotheek Rotterdam) regiogids voor Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *