Ga door naar hoofdcontent
InterviewsInnovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 01/10/19

Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 01/10/19

Dinsdag 1 oktober 2019Afbeelding Innovatie in bibliotheken: nieuws uit de regio 01/10/19

Onze vier regiogidsen geven een impuls aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken, door lokale innovatie verder te helpen en zo mogelijk te verbinden met (landelijke) programma’s en projecten.

Groener gras

Als ik door de nieuwbouwwijk in mijn dorp fiets, dan is de ene grasmat nog groener dan de ander. Tenminste zo lijkt het maar als ik wat beter kijk dan zie ik dat het voornamelijk kunstgras is.

Cubiss organiseerde in september de Grand-cafésessie ‘Hoe groen is het gras bij de buren’, over innovatie in de praktijk. Omdat we veel kunnen leren van onze ‘buren’ deelden drie sprekers van buiten de bibliotheeksector, hun ervaringen met innovatie.

Gernot Eggen (Director Digital Consumer Platform, Philips) constateert dat wij leven in een grote verbonden wereld. Bij Philips staat altijd de vraag “hoe genereer je waarde voor de klant” centraal. Innovaties leiden tot nieuwe businessmodellen. Philips werkt aan optimalisatie en verwerft kennis van de klant door data te analyseren. Daarbij werken ze veel samen en zijn innovaties onderdeel van een ecosysteem. Gernot adviseert bibliotheken om gebruik te maken van de beschikbare data en die in te zetten als basis voor productontwikkeling.

Voor Marjolein Ludikhuize (Programmamanager, Zorgorganisatie Aafje) zijn eigenschappen om te kunnen innoveren: lef, geduld, visie, doorzetten, eigenwijs zijn en beschikken over het I-gen(Innovatie-gen). In de Rotterdamse zorgorganisatie Aafje richt innovatie zich op de medewerkers, zodat zij goed gefaciliteerd zijn en meer tijd hebben om relaties met klanten op te bouwen. Na innoveren komt implementeren, dit is de moeilijkste fase. Hiermee omgaan is een lifestyle. Daarom is het belangrijk om aanjagers van innovaties in huis te hebben, die een proefopstelling inrichten en daarna lanceren. (ipv een innovatieteam met een pilot die geïmplementeerd wordt)
Timon Klerx (Adviseur bij Rabobank De Langstraat) vertelt hoe de Rabobank inzet op het thema Growing a better world together. De bank richt zich op sociale innovatie door het oprichten van een RtXlab, waar het netwerk uit de regio elkaar ontmoet en gezamenlijk werkt aan relevante thema’s voor de regio.

En is het gras nu groener dan bij de buren?

Liesbeth List en Ramses Shaffy zongen “Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel”. Het is natuurlijk mooi om over die heuvels heen te kijken en geïnspireerd te worden. De echte kunst is om het goede in je eigen tuin te zien en je tuin te onderhouden door te doen. Of het dan echt gras is of een kunstmat, dat maakt dan eigenlijk niet zoveel uit.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.

Afbeelding voor Willy Blom – van ’t Land

Willy Blom – van ’t Land

Willy Blom – van ’t Land regiogids voor Zuid Nederland

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *