Participatie in informatiesamenleving
Digitalisering en technologie hebben een steeds grotere impact op vrijwel alle domeinen van ons leven. De burger die niet in staat is om digitale middelen te gebruiken, kan niet of minder goed meedoen in de samenleving. Het opdoen van digitale vaardigheden aan de ene kant en digitale inclusie aan de andere kant zijn daarom van groot belang.
Digitale uitdaging
4,5 miljoen mensen worstelen met digitalisering. In een snel veranderende samenleving vormt dit een grote belemmering voor de participatie in de informatiesamenleving. Dit heeft effecten voor de werkgelegenheid, voor het sociaal functioneren en voor het contact met de e-overheid. Bibliotheken vinden het van belang dat iedereen volwaardig mee kan doen in de digitale wereld of kan rekenen op laagdrempelige hulp in de buurt als zelf leren of kunnen geen optie is.
Bibliotheken stellen kennis en informatie beschikbaar. Ze spelen een stimulerende rol bij het ontsluiten, delen en activeren van informatie. Ze dragen bij aan het versterken van de democratie en burgerschap. Daarnaast zetten bibliotheken in op het vergroten van zelfredzaamheid. Dat begint bij basisvaardigheden: kunnen lezen, schrijven en digitaal basisvaardig zijn. Digitaal burgerschap betekent ook dat mensen zich actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in de online samenleving.
Hulp en ondersteuning bij digitale zaken
Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is er voor burgers die moeite hebben hun weg te vinden in digitale dienstverlening en vastlopen in het digitale contact met de overheid. Vanuit hun wettelijke taak om informatie en kennis beschikbaar te stellen, helpen bibliotheken mensen om digitaal vaardiger te worden door vragen te beantwoorden, door te verwijzen naar maatschappelijke partners en met een breed cursusaanbod.
Er is een landelijk dekkend netwerk van Informatiepunten in openbare bibliotheken. De Informatiepunten zijn laagdrempelig, gratis en worden bemand door getrainde medewerkers, in dienst van de bibliotheek. Bij specifieke vragen worden mensen (warm) doorverwezen naar maatschappelijke partners of naar de juiste overheidsinstelling. De meeste vragen bij het IDO worden gesteld over DigiD, gemeentelijke dienstverlening en over het functioneren van computers, tablets en smartphones.