Ga door naar hoofdcontent
InformatieLeescampagnes

Leescampagnes

We willen graag dat zo veel mogelijk mensen lezen. Daarom werken we samen met Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Zo kunnen onze bibliotheken aansluiten bij de diverse leescampagnes.

De samenwerking van alle POI’s, KB, CPNB, vertegenwoordigers van bibliotheken en de VOB biedt extra ondersteuning voor vier landelijke CPNB focuscampagnes. De toolkits hiervan zijn beschikbaar in de contentkalender. Updates worden verspreid via de VOB-nieuwsbrief (speciaal voor marketing & communicatie) en de Biebtobieb-groep.

Overzicht focuscampagnes en POI-verdeling

  • Kinderboekenweek: Rijnbrink
  • Heel Nederland Leest: Probiblio
  • Nationale Voorleesdagen: Cubiss, Bisc en ZB
  • Boekenweek van Jongeren: Fers, Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe

Kinderboekenweek

In oktober vindt de Kinderboekenweek plaats: een tiendaags evenement met in het hele land activiteiten rondom het kinderboek. Bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra haken hierop in.

Nederland Leest

Tijdens Nederland Leest (november) staat niet een boek centraal, maar een thema. Daarover gaan mensen in de bibliotheek met elkaar in gesprek. Zo wordt de bibliotheek een centrum van ontmoeting en debat.

Boekenweek

Tijdens de Boekenweek (ieder jaar in maart) grijpen we de kans om onze mooiste boeken te presenteren. Ook organiseren bibliotheken door het hele land veel activiteiten.

Spannende Boekenweken

Elke jaar in juni vinden de Spannende Boeken Weken plaats: een mooie kans om aandacht te vragen voor boeken boordevol spanning. Meestal duren ze drie weken.

Nog meer campagnes

Stichting CPNB organiseert nog veel meer campagnes, waar bibliotheken aan mee kunnen doen. Benieuwd? Hier staan ze voor je op een rijtje.

CPNB en haar partners

Stichting CPNB werkt nauw samen met haar partners. Alleen partners mogen meedoen aan de campagnes van Stichting CPNB. Naast VOB zijn die partners het Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU). Zij betalen een lidmaatschap aan Stichting CPNB. In het geval van de VOB is dat een jaarbedrag van circa € 400.000. Bovendien leveren we (net als de overige partners) bestuursleden aan Stichting CPNB.

Het CPNB-bestuur

Het bestuur van Stichting CPNB bestaat uit vijf personen:

  • Hans Willem Cortenraad (voorzitter)
  • Maaike le Noble (Meulenhoff)
  • Margreet Plukker (Boekhandel Plukker)
  • Annet Scheermeijer (bol.com)
  • Mark Beumer (De Bezige Bij)