Ga door naar hoofdcontent
InformatieLaaggeletterdheid

Laaggeletterdheid

2,5 miljoen mensen in Nederland kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen. Ruim 1 op 7 mensen heeft moeite met lezen en schrijven en dat is een groot maatschappelijk probleem. Zonder taal kun je jezelf niet goed redden.

Je loopt belangrijke informatie mis wat leidt tot schulden, werkloosheid, een slechte gezondheid, schaamte en minder zelfvertrouwen. Een toekomstperspectief dat je niemand gunt. Taalvaardigheid versterk je ook door leesplezier te stimuleren. Met leescampagnes, activiteiten en een veelzijdig aanbod. Veel bibliotheekorganisaties bieden ook lidmaatschap kosteloos aan jongeren tot 18 jaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Wij vinden dat laaggeletterdheid voorkomen moet worden. Bibliotheken zijn een van de weinige maatschappelijke organisaties die zich bezig houden met geletterdheid door preventieve programma’s zoals Boekstart en door samen te werken met onderwijs zoals de Bibliotheek op school. Dus bevorderen bibliotheken het bevorderen van (voor)lezen bij baby’s, kinderen en jeugd.

Bestrijden

Natuurlijk houden bibliotheken zich ook bezig met het bestrijden van laaggeletterdheid. Door trainingen, cursussen en Taalhuizen in de bibliotheek. Met de bibliotheek als laagdrempelige en toegankelijke plek waar plezier in lezen voorop staat en de persoonlijke ontwikkeling alle aandacht krijgt.

Laaggeletterdheid groeit

Het komt in de bibliotheek regelmatig voor dat ouders, die hun jonge kinderen willen voorlezen, geconfronteerd worden met hun eigen laaggeletterdheid en de schaamte en angst die hierbij komt kijken. Het aantal mensen dat laaggeletterd is, blijft groeien. De Inspectie van het Onderwijs geeft in de jaarlijkse ‘Staat van het onderwijs’ aan dat er steeds meer leerlingen van de basisschool komen die niet goed kunnen lezen en waarvan de rekenvaardigheid achterblijft. Van alle 15-jarigen in Nederland heeft 18% een leesniveau dat als laaggeletterd geldt.