Ga door naar hoofdcontent
InformatieMbo-keuzedeel ‘Service en informatie in de bibliotheek’

Mbo-keuzedeel ‘Service en informatie in de bibliotheek’

Onder leiding van ROC Friese Poort is een opzet gemaakt voor een mbo-keuzedeel (mbo 4). Dit keuzedeel is ontwikkeld in opdracht van VOB en dient als basisscholing voor (nieuwe en zittende) front-office medewerkers van openbare bibliotheken. Het programma kan vanaf september 2024 individueel gevolgd worden op drie locaties in Nederland of als incompany traject worden ingekocht.

Een keuzedeel in het mbo is enigszins vergelijkbaar met een minor in het hbo en is gekoppeld aan een opleiding. Maar keuzedelen zijn ook los te volgen en daardoor interessant voor mensen die al in het beroepenveld werken.

Bekijk en download hier de pdf met alle informatie over het keuzedeel.

Invulling mbo-keuzedeel

Dit mbo-keuzedeel zal vooral invulling geven aan de scholingsbehoefte van nieuwe en zittende frontoffice-medewerkers die geschoold willen worden in: informatievaardigheden zoals zoektechnieken (catalogi, databanken, internet), collectiekennis (inclusief de online bibliotheek), plaatsing, klantbenadering, klantadvies, etc. Er blijkt ook grote behoefte aan kennis met betrekking tot onderliggende kaders en processen; wat zijn de kernfuncties van de bibliotheek, hoe zit het netwerk in elkaar, wat betekenen de afkortingen, etc.

Er bestaat een keuzedeel ‘Informatiedienstverlening in de nieuwe bibliotheek’, met een erkend mbo-certificaat als resultaat. Dit huidige keuzedeel kent een duidelijke rode draad: de informatiebehoefte bij de klant signaleren, inventariseren en een aansluitende activiteit organiseren en uitvoeren in co-creatie. Niet iedere bibliotheek kan hier even goed mee uit de voeten. Met name voor nieuwe medewerkers blijkt behoefte aan een meer algemeen keuzedeel, waarin de basiskennis en -vaardigheden voor medewerkers ‘op de vloer’ geëxamineerd worden. Het bestaande keuzedeel is en blijft voorlopig ook beschikbaar.

In opdracht van de VOB en in nauwe samenwerking met een klankbordgroep van bibliotheekexperts uit het hele land schrijft ROC Friese Poort zo’n nieuw mbo keuzedeel met de naam ‘Service & informatie in de openbare bibliotheek’. De functiebeschrijvingen sluiten aan op het Functieboek OB/KE. Het keuzedeel is goedgekeurd door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Branche-erkend certificaat

Een keuzedeel wordt officieel getoetst/geëxamineerd. Als de student slaagt ontvangt hij of zij een mbo- én branche-erkend certificaat. De uitvoerende ROC’s geven de lessen in het keuzedeel veelal in co-creatie met het bibliotheekveld in hun regio invulling.