Mbo-keuzedeel ‘Service en informatie in de bibliotheek’
In samenwerking met een klankbordgroep met experts uit het bibliotheekveld en ROC Firda als penvoerder, is een mbo-keuzedeel ontwikkeld dat dient als basisscholing voor (nieuwe en zittende) frontofficemedewerkers in bibliotheken. Het lesmateriaal hiervoor is geschreven in opdracht van VOB.
De scholing kan vanaf 1 oktober 2024 ingekocht worden bij de ROC’s Firda, Midden Nederland en Scalda. Zij bieden – afhankelijk van de vraag uit het werkveld – zowel open inschrijving als incompany-trajecten aan.
Een keuzedeel in het mbo is enigszins vergelijkbaar met een minor in het hbo en is gekoppeld aan een opleiding. Maar keuzedelen zijn ook los te volgen en daardoor interessant voor mensen die al in het beroepenveld werken.
Invulling mbo-keuzedeel
Het mbo-keuzedeel geeft invulling aan de scholingsbehoefte van nieuwe en zittende frontofficemedewerkers. Zij leren alle vakkennis en vaardigheden die nodig zijn om als frontofficemedewerker elke klant(groep) professioneel en adequaat te kunnen ontvangen, de vraag te analyseren en te beantwoorden. De scholing bestaat uit 20 dagdelen met lessen over het bibliotheeknetwerk (kaders, kernfuncties, wat betekenen afkortingen, etc.), de maatschappelijke-educatieve bibliotheek, de collectie en de plaatsing daarvan (ook voor jeugd en jongeren), klantgedrag en klantvraag, zoeken in catalogi, databanken en op het internet, de klant doorverwijzen naar samenwerkingspartners. Kennis én vaardigheden dus. De uitvoerende ROC’s geven de lessen in co-creatie met deskundigen uit het bibliotheekveld.
Het keuzedeel kent 240 sbu’s (studiebelastinguren): 80 voor lessen, 80 uur voor het werken op de vloer en 80 uur voor huiswerk, opdrachten en certificering. De doorlooptijd is 20 weken (exclusief eindgesprek).
Mbo én branche-erkend certificaat
Het keuzedeel is goedgekeurd door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en mbo-/DUO-gecertificeerd. Dat betekent dat de lesstof officieel getoetst/geëxamineerd wordt. Dat gebeurt door een portfolio op te bouwen met de uitwerking van zes opdrachten en een eindgesprek daarover. Ook de VOB erkent dit keuzedeel middels een branche-erkend certificaat.
Kijk voor de officiële tekst over het keuzedeel op de website van SBB.