Geschiedenis Maatschappelijk meedoen

Lees verder

Bijeenkomst ‘Bibliotheek en vluchtelingen’ druk bezocht – 27 mei 2016

Op vrijdag 27 mei ontving de VOB een groot gezelschap uit gemeenten en bibliotheken rond het thema Bibliotheken en vluchtelingen. Bekijk hier de hand-out en sommige presentaties:

Bekijk de foto’s van de bijeenkomst op het Google Photo account van de VOB.

Bibliotheken in app Refugee Buddy – febr 2016

Het Rode Kruis heeft een app laten maken voor vluchtelingen, Refugee Buddy. De bibliotheken zijn nu ook opgenomen in de app.

‘Ook dat doet de bieb’: vluchtelingen en Nederlandse taal in de bibliotheek – febr 2016

Op veel plaatsen in Nederland is vluchtelingenopvang voor kortere en langere tijd geregeld. Bibliotheken organiseren allerlei initiatieven zodat vluchtelingen, samen met vrijwilligers en professionals van de bibliotheek, kunnen werken aan de Nederlandse taal en integratie.
Van twee van deze initiatieven zijn opnamen gemaakt op locatie in Haarlem en in Nijmegen. Bekijk de verhalen van vluchtelingen, Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Bibliotheek Gelderland Zuid over wat ze (samen) doen in ‘Ook dat doet de bieb’-film .
‘Ook dat doet de bieb’-film is mogelijk gemaakt door de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Vluchtelingen en de bibliotheek – jan 2016

Dit heeft ook de aandacht getrokken van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Asscher bezocht op 20 januari de bibliotheek Kanaleneiland in Utrecht waar men zich uitzonderlijk inzet voor integratie en taalles voor vluchtelingen in het nabije AZC.
Daarnaast werkt de Leescoalitie, in het kader van het 2016 Jaar van het boek aan een boekenbenefiet ‘Een nieuw hoofdstuk’ ten behoeve van vluchtelingen. Deze vindt plaats op dinsdag 9 februari in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland vraagt uw medewerking:

“Er hebben nu 200 vluchtelingen uit de Koepel in Haarlem een bibliotheekpasje gekregen. De mensen zijn er erg blij mee. Want onze collectie leermethoden is een mooie aanvulling op de Nederlandse lessen die ze krijgen. Echter: er worden veel mensen, meestal heel plotseling overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Nu vragen de mensen dus: kunnen we dit pasje ook gebruiken in andere bibliotheken? Nu het gastlenen per 1 januari in werking is gegaan vertrouw ik erop dat iedereen die in de Bibliotheek komt met een pasje van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, wordt ingeschreven als lid zodat hij/zij verder kan oefenen en leren met de Nederlandse taal.

Initiatieven voor vluchtelingen door bibliotheken – okt 2015

De schrijnende situatie van vluchtelingen die in Europa een veilige plek proberen te vinden, is niemand ontgaan. Als lokale bibliotheek kunt u ook meehelpen. En veel bibliotheken doen dit dan ook. In andere landen zijn er onder andere:

Lokale bibliotheek helpt vluchtelingen – sept 2015

De VOB en het Bibliotheekblad hebben de handen ineen geslagen om initiatieven te verzamelen en te delen. Als lokale bibliotheek kunt u ook meehelpen.
Zoals op de blog van Mark Deckers en de bibliotheken die in de Brede Bieb samenwerken hebben al initiatieven genomen.
En samenwerkende partners van Bieb010jong organiseren in Bibliotheek Rotterdam “Hart van Rotterdam” op zondag 27 september een hart voor vluchtelingen.
De Koninklijke Bibliotheek onderzoekt of er mogelijkheden zijn om via het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) een helpende hand te bieden.

Bibliotheken in het sociale domein – jan 2015

De gemeenten zijn nog steeds druk bezig met de 3D transities in het sociale domein van de zorg, de jeugdzorg en de participatiewet. De openbare bibliotheek als grootste publieksvoorziening in Nederland kan een grote bijdrage leveren aan de samenleving en aan de gemeente in deze decentralisaties. Verschillende organisaties ontwikkelen hulpmiddelen om bibliotheken te helpen bij het positioneren in de maatschappij.
De VOB en KB brengen inspiratiesheets en toolkit ‘de Bibliotheek, het hart van de samenleving’ uit.
De Rijnbrink Groep heeft de brochure ‘Meedoen in de samenleving. Hoe helpt de Bibliotheek?’ met een voorbeeldpresentatie, een matrix en een aanbod voor een werkatelier. Bedoeld als houvast in het gesprek met de wethouder, ambtenaar en/of fractieleden van gemeente(n).
Cubiss heeft een mooie infographic gemaakt met de titel ‘Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen voor bibliotheken. Breng vraag en aanbod bij elkaar en help laaggeletterden vooruit’.

Bibliotheek in sociale domein
Brochure ‘De kracht van de bibliotheek in het sociale domein’ – G4 bibliotheken, 2015
– Toolkit ‘de Bibliotheek, het hart van de samenleving’ – KB en VOB, 2014-2016
– Brochure ‘Meedoen in de samenleving. Hoe helpt de Bibliotheek?’ – Rijnbrink Groep, 2015
– Infographic ‘Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen voor bibliotheken’ – Cubiss, 2014