Geletterde samenleving
Taal is het fundament van de samenleving. Taal staat aan de basis van onze cultuur, kenniseconomie en democratie. Beheersing van de taal is noodzakelijk om deel te nemen aan de samenleving, om te kunnen werken, en om regels en wetten vanuit de overheid te begrijpen.
De bibliotheek is vanaf de vroegste jeugd een essentiële partner bij het stimuleren van het lezen. Op grond van hun wettelijke bibliotheektaken taken dragen bibliotheken bij aan een rijke leesomgeving, met een gigantische collectie van onder meer miljoenen boeken en audiovisuele materialen. Op school is de bibliotheek actief met bewezen effectieve leesprogramma’s als ‘de Bibliotheek op school’ en ‘BoekStart’ in de kinderopvang.
Laaggeletterdheid
2,5 miljoen mensen in Nederland kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen. Ruim één op zeven mensen heeft moeite met lezen en schrijven en dat is een groot maatschappelijk probleem. De Inspectie van het Onderwijs geeft in de jaarlijkse ‘Staat van het onderwijs’ aan dat er steeds meer leerlingen van de basisschool komen die niet goed kunnen lezen en waarvan de rekenvaardigheid achterblijft. Van alle 15-jarigen in Nederland loopt één op de drie het risico laaggeletterd school te verlaten.
Bibliotheken zijn een onmisbare partner bij het bestrijden van laaggeletterdheid. Door trainingen, cursussen en Taalhuizen in de bibliotheek. Met de bibliotheek als laagdrempelige en toegankelijke plek waar plezier in lezen voorop staat en de persoonlijke ontwikkeling alle aandacht krijgt.
Voorlezen geeft enorme voorsprong
Voorlezen geeft een flinke voorsprong bij de taalontwikkeling van kinderen. Ook samen praten over en kijken naar prentenboeken draagt bij aan de taalvaardigheid van jonge kinderen. Kinderen die vijftien minuten per dag worden voorgelezen, leren per jaar duizend nieuwe woorden extra. Dat is evenveel als het aantal woorden dat kinderen leren met taalonderwijs op school.
Bibliotheken bieden collectie en programmering voor jonge kinderen en (laagtaalvaardige) ouders vaak nog los van elkaar aan. De gezinsaanpak integreert afzonderlijke activiteiten dat positieve resultaten kan opleveren. De gezinsaanpak helpt ouders bij het stimuleren van taal- en leesvaardigheden bij hun (jonge) kinderen. Gezinnen komen gezamenlijk in de bibliotheek en hierdoor worden de ouders zelf ook taalvaardiger.