Ga door naar hoofdcontent
InformatieToekomst gerichte digitale bibliotheek

Toekomst gerichte digitale bibliotheek

De vraag naar e-books neemt toe. Bibliotheken willen hun vier miljoen leden daarom de keuze kunnen bieden tussen zowel het papieren boek als het e-book.

Bibliotheekleden kunnen op verschillende manieren aan sommige e-books komen.

‘Tweede Kamer stemt voor investering digitale bibliotheek’ – nov 2021

Op dinsdag 30 november 2021 heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen die oproepen tot het behouden en versterken van fysieke en digitale bibliotheekvoorzieningen. De moties zijn ingediend tijdens een debat over de cultuurbegroting van het ministerie van OCW.

‘Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb’ – apr 2020

De gebouwen zijn gesloten, maar de Nederlandse bibliotheken zijn online gewoon open. In de ThuisBieb-app zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek.

‘Bibliotheek online wel open, wees welkom!’ – mrt 2020

Kun je de deur niet uit? Speciaal voor iedereen die thuis moet blijven, de bibliotheek is online gewoon open!

‘Lager btw-tarief voor e-books en digitale kranten’ – sept 2019

Vanaf 1 januari 2020 geldt voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften het lagere btw-tarief van 9%, daardoor is er geen verschil in btw-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies.

‘CBS: Gebruik digitale bibliotheek toegenomen’ – nov 2018

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde op 23 november 2018 de bibliotheekcijfers over het jaar 2017 in Statline.

‘Convenant voor betere beschikbaarheid e-books’ – okt 2018

Op 3 oktober 2018 ondertekenden 7 partijen een convenant waarin nadere afspraken over vergoeding en beschikbaarheid van e-books via de Online Bibliotheek zijn gemaakt.

Lees hier de geschiedenis van ontwikkelingen binnen het digitaal lezen.