Btw

Lees verder

Btw

Verlaagd btw-tarief op e-publicaties mogelijk in 2020 – feb 2019

Het kabinet staat positief tegenover de mogelijkheid om de btw voor digitale boeken, kranten en tijdschriften te verlagen van 21% naar 9%. Tot nu toe vallen elektronische publicaties in het hoge btw-tarief van 21%. Europese besluitvorming in november 2018 maakt de weg vrij om digitale publicaties, net als papieren boeken, kranten en tijdschriften, in het lage btw-tarief van 9% te belasten. Lees ook ons bericht ‘Verlaagd btw-tarief op e-publicaties mogelijk in 2020‘.

Kamervragen btw op digitale media – mei 2014

Het CDA heeft op 12 mei 2014 Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Financiën over het feit dat België op dit moment akkoord gaat met het feit dat kranten 0% btw in rekening brengen op hun digitale abonnementen.
Kamerleden Omtzigt en Pieter Heerma vragen opheldering over de wijze waarop er in Europees verband constructies mogelijk zijn om onder een ander btw-regime te vallen als krantenuitgever. Ook stellen ze het hoge btw-tarief op e-boeken aan de orde.

Vooraftrek btw – 2012

De VOB heeft een lobby gevoerd op het btw-dossier vooraftrek met bureau Ernst & Young. De bibliotheken kunnen blijven profiteren van 100% vooraftrek. Dit betekent dat betaalde btw door bibliotheken voor 100% mogen blijven verrekenen, ondanks dat de helft van de bibliotheekleden jonger is dan 18 jaar en aan hen geen tarief wordt doorberekend.

Deze overeenkomst met de Belastingdienst is voor de openbare bibliotheekorganisaties bekrachtigd d.m.v. landelijk geldende regelgeving vanuit het ministerie van Financiën.