Ga door naar hoofdcontent
InformatieAuteursrechten muziek

Auteursrechten muziek

Muziek kan een positieve bijdrage leveren, voor medewerkers en bezoekers van jouw bibliotheekvestigingen. De Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft collectieve regelingen met Buma/Stemra en Sena.

Wanneer interessant?

Muziek kan van belang zijn voor het succes van een organisatie. Uit onderzoek blijkt dat werknemers de werkomgeving als minder formeel ervaren, meer ontspannen zijn en met meer plezier naar het werk gaan als er muziek wordt gedraaid op de werkvloer. Ook zorgt muziek op de werkvloer ervoor dat medewerkers zich beter kunnen concentreren op het werk. Muziek draagt dus bij aan de productiviteit en het welzijn van werknemers.
Daarnaast kan muziek een positief effect hebben op hoe bezoekers de bibliotheek ervaren. Je kunt hiervoor muziek gebruiken tijdens voorleesdagen, een optreden van een muzikant(en) of een expositie. Als je muziek afstemt op je werknemers en de bezoekers, zul je ervaren dat muziek werkt.

Jouw voordeel

Als je uit eigen beweging een licentie aanvraagt of verlengt, verlenen Buma/Stemra en Sena een korting tot 33,33%. Daarnaast ontvangen deelnemers aan de collectieve regelingen van VOB, een korting van 12,5% op de factuur van Buma en van Sena.

Aanbieders

Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels, kantoren, discotheken, op radio of televisie of in de bibliotheek, spreken we van openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vraagt Sena namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie.

Buma/Stemra behartigt de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers in Nederland. Buma verleent namens aangesloten leden toestemming voor het gebruik van hun creaties door het afsluiten van een overeenkomst met gebruikers van muziek.

Meer informatie bij Buma/Stemra of Sena?

Wil je meer informatie of heb je vragen over de wijze waarop je muziek kunt inzetten, neem dan contact op met Petra de Vent van Buma/Stemra of met Rik Kunnekes.

Meer informatie over de regeling?

Neem dan contact op met Toon Kets.