Ga door naar hoofdcontent

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 18 maart 2026 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor bibliotheekorganisaties zijn dit de belangrijkste verkiezingen: de uitslag en het daaropvolgende college-akkoord zijn bepalend voor de koers van de gemeente in de vier jaar die volgen. In 2026 zijn deze verkiezingen extra belangrijk: er komt een zorgplicht voor gemeenten met daarbij financiële middelen, vanuit de landelijke politiek is er brede steun voor de bibliotheek en tegelijkertijd staan gemeenten voor financiële uitdagingen. De belangenbehartiging doen we samen, van gemeentelijk en provinciaal naar landelijk niveau en andersom. Samen werken we aan een sterke bibliotheeksector, nationaal, regionaal én vooral lokaal.

Belangenbehartiging is een continu proces. Waarschijnlijk doe je als bibliotheekorganisatie al geregeld aan belangenbehartiging, zonder dat je dat misschien doorhebt. Tegelijkertijd is belangenbehartiging gebaat bij een heldere strategie en een gestructureerde aanpak. Om bibliotheekorganisaties te ondersteunen en inspireren in de lokale belangenbehartiging, heeft de VOB een routekaart en gereedschapskist voor de gemeenteraadsverkiezingen 2026 ontwikkelt. Deze routekaart biedt inzicht in het proces en laat zien welke stappen je als bibliotheekorganisatie wanneer kan nemen richting de gemeenteraadsverkiezingen én daarna.

Iedereen in jouw bibliotheekorganisatie is ambassadeur van de bibliotheek. Elke vestiging is een visitekaartje. Met een helder verhaal en daarbij een duidelijke politieke vraag breng je jouw boodschap keer op keer over. Belangenbehartiging dwingt daarin tot het maken van scherpe keuzes in je boodschap.  Dit vraagt vooraf om een tijdsinvestering die zich op een later moment uitbetaalt. Gezamenlijk draag je vervolgens het verhaal uit van jouw organisatie!

Met de routekaart zetten we een zo praktisch mogelijk hulpmiddel neer, waar bibliotheekorganisaties op een eigen manier invulling aan kunnen geven. Het is dus niet nodig om álle stappen uit de routekaart te doorlopen. Kijk wat past bij jouw stijl, de tijd die je beschikbaar hebt en waar je denkt het meeste winst te behalen. Haal eruit wat voor jou relevant is. De drie onderdelen waar je tenminste mee aan de slag moet zijn:

  • het formuleren van jouw kernboodschap(pen);
  • het gesprek voeren met alle politieke partijen;
  • zorgen dat jouw kernboodschap landt in de verkiezingsprogramma’s.

De ondersteuning in de belangenbehartiging richting de gemeenteraadsverkiezingen bestaat uit drie onderdelen:

  1. De routekaart: dit is een tijdlijn met daarin de verschillende fases tot aan de gemeenteraadsverkiezingen en daarna. Hier vind je waar politieke partijen op welk moment in de tijd mee bezig zijn en welke stappen je zelf per moment kunt ondernemen. Let wel, in elke gemeente gaat het net anders. Het kan dus zijn dat sommige stappen in jouw gemeenten eerder óf later plaatsvinden dan in de routekaart beschreven. Je kunt altijd een fase ‘terug’ gaan of een stap vooruitzetten, afhankelijk van jouw gemeente en wanneer je in de routekaart stapt.
  2. De gereedschapskist: de gereedschapskist vind je op biebtobieb. In de routekaart staan een aantal verwijzingen naar extra hulpmiddelen. Dit zijn bijvoorbeeld praktische templates, voorbeeldbrieven of overige relevante informatie. In de biebtobieb omgeving vind je alles op één plek. Aan de start van elke nieuwe ‘fase’ wordt de gereedschapskist aangevuld met de relevante hulpmiddelen. Daarnaast is er de mogelijkheid om in de biebtobieb omgeving eigen materiaal te uploaden. Heb je een mooi position paper geschreven en denk je dat andere bibliotheekorganisaties hier iets aan hebben? Upload deze dan en inspireer elkaar!
  3. Webinars en uitwisselsessies: elke fase wordt afgetrapt met een onlinebijeenkomst. Hierin worden de fase en de mogelijke stappen toegelicht. Ook is hier ruimte om ervaringen uit te wisselen. Het doel hiervan is dat bibliotheekorganisaties van elkaar kunnen leren en elkaar inspireren. Samen versterken we elkaars belangenbehartiging!

Heb je opmerkingen, andere wensen of vragen rondom de gemeenteraadsverkiezingen, de routekaart of de gereedschapskist? Neem dan contact op met Meryem van Gelder.

Voor vragen rondom de wetswijziging en/of de zorgplicht en de invloed daarvan op jouw lokale belangenbehartiging kun je contact opnemen met Klaas Gommers.

Routekaart naar 18 maart 2026

Fase 1 maart – april ‘25

Instellen programma- en kandidatencommissies

-> Formuleer jouw kernboodschap

Fase 2 mei – juni ‘25

Voorbereiding verkiezingsprogramma

-> Verspreid jouw boodschap

Fase 3a juli – augustus ‘25

Opstellen verkiezingsprogramma

-> Jouw boodschap in de verkiezingsprogramma’s

Fase 3b september – oktober ‘25

Vaststellen verkiezingsprogramma’s

-> Analyseer de opbrengst

Fase 4 november – december ‘25

Bekendmaken kandidaat-raadsleden

-> Voorbereiden op de campagneperiode

Fase 5 januari – maart ‘26

Campagneperiode

-> Schitter, en laat schitteren in de campagneperiode

Fase 6 maart – mei/juni ‘26

Vorming college en coalitieakkoord

-> Feliciteren en informeren

Fase 7 maart – juni/augustus ‘26

Eerste 100 dagen nieuw college

-> Bouw je relatie op


vob logo Fase 1 maart – april 2025: instellen programma- en kandidatencommissies

Dit gebeurt in de gemeente

Politieke partijen beginnen in deze periode aan het instellen van de programma- en kandidatencommissies. Deze commissies bestaan uit vrijwilligers, die naast hun commissiewerk een baan, en daarom beperkt tijd, hebben. In deze fase bereiden politieke partijen zich voor op het traject richting de verkiezingen. Het is dus mogelijk dat in jouw gemeente dit proces eerder of later begint.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: formuleer jouw kernboodschap

Het doel is om jouw kernboodschap in de verkiezingsprogramma’s te krijgen. Als jouw boodschap straks in alle programma’s staat, heb je een grote kans dat deze ook in het coalitieakkoord beland. Voor bibliotheekorganisaties is deze periode ook hét moment om aan de slag te gaan met de voorbereiding. Door je ambitie terug te brengen naar een kernboodschap, dwing je jezelf om een duidelijk verhaal neer te zetten. In deze fase ben je relatief veel tijd kwijt aan het vormen van jouw boodschap, later betaalt deze tijdsinvestering zich uit.

De verbreding van de bibliotheekfunctie heeft als gevolg dat de positionering minder scherp is. Uit de grote hoeveelheid taken volgt een grote hoeveelheid wensen. Bovendien is het voor de buitenwereld niet altijd duidelijk wat je allemaal doet en waar je ‘van bent’. Met het bibliotheekconvenant hebben we landelijk drie posities gekozen. Hoe scherper jij jouw rol en boodschap over weet te brengen, hoe duidelijker dit is voor toekomstige raadsleden en wethouders. Denk eraan dat je als organisatie altijd binnen een maatschappelijk veld beweegt waartoe je je dient te verhouden. Als je hier goed op aan weet te sluiten, heb je meer kans om in de gemeente een goede samenwerkingspartner te vinden. Vergeet ook niet je ambtenaren mee te nemen in het proces.

Acties:

Gereedschapskist:

Acties:

1. Maak een omgevingsanalyse. Voor je aan de slag gaat met je boodschappen, is het zinvol om te kijken naar waar jouw gemeente en verschillende organisaties zich mee bezig houden. Wat zijn de maatschappelijke opgaven van de gemeente? Hoe verhoudt jouw organisatie zich tot andere organisaties die vergelijkbaar werk doen en waar zie je kansen om samen op te trekken? Betrek hier ook je ambtenaren bij. Welke opgaven zien zij en welke rol zien ze voor de bibliotheek? In deze analyse neem je ook de standpunten van de politieke partijen meenemen.

2. Schrijf een position paper. Op basis van je omgevingsanalyse beschrijf je jouw rol in de

maatschappelijke opgaven. Waarvoor is jouw bibliotheekorganisatie (een stukje van) de oplossing? Zorg hierbij opnieuw dat je scherpe keuzes maakt in waar je je op profileert en beperk je verhaal tot maximaal twee kantjes.

3. Definieer maximaal drie kernboodschappen. Breng je verhaal uiteindelijk terug tot maximaal drie boodschappen. Maak deze zo kort en krachtig als mogelijk, zodat ze direct in een verkiezingsprogramma terecht kunnen. Wat wil jij straks terugzien in de programma’s? En wat is realistisch? Denk hierbij weer aan jouw ambtenaren. Als 100% dBos niet realistisch is in de komende vier jaar, kijk dan waar wél mogelijkheden liggen.

Tips:

Zorg dat je de interne organisatie goed meeneemt. Welke kernboodschappen je uitdraagt kan tot vragen leiden over doelen die je niet of minder zichtbaar uitdraagt. Daarnaast zijn alle medewerkers en vrijwilligers ook belangenbehartigers van jouw bibliotheek en zijn ze het visitekaartje op verjaardagen, burenborrels en tijdens het werk.

Gebruik de data uit de Wsob om jouw boodschap te onderbouwen met feiten, cijfers en benchmarking met andere organisaties.


vob logo Fase 2 mei – juni 2025: voorbereiding verkiezingsprogramma

Dit gebeurt in de gemeente

In deze periode wordt er input opgehaald voor de verkiezingsprogramma’s. Tegelijkertijd is dit de periode dat de huidige raadsleden en wethouders kijken wat ze nog kunnen bereiken, voordat ze de focus verleggen naar de verkiezingsperiode. Rond de zomer worden de nieuwe verkiezingsprogramma’s opgesteld en worden kandidaten gekozen voor de verkiezingen. Voor die tijd wil je een rondje langs de relevante raadsleden en wethouders (en mogelijk al verkiezingscommissies) gemaakt hebben om iedereen te informeren over bibliotheekwerk. Hiermee zorg je voor warme contacten en het biedt de mogelijkheid om vast te peilen hoe de boodschap landt, voordat je je boodschap inbrengt bij de programmacommissies. Denk hier ook vast na over eventuele partners met wie je samen kunt optrekken.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: verspreid jouw boodschap

In deze fase verspreid je je kernboodschap en versterk je je netwerk. Realiseer je hierbij dat je als bibliotheekorganisatie veel te brengen hebt. Kijk naar wat raadsleden nu bezighoudt, wat de grote lokale opgaven zijn en hoe jij de bijdrage vanuit de bibliotheek zichtbaar kunt maken. Ook kun je hierbij samen met relevante partners een coalitie bouwen om te kijken hoe je gezamenlijk een boodschap overbrengt.

Acties:

Gereedschapskist:

Acties:

1. Maak een rondje langs de fracties. Plan bijvoorbeeld een werkbezoek om de breedte van het bibliotheekwerk te laten zien. Of nodig een wethouder uit om een (ver)nieuw(d)e vestiging te openen, waarmee je de wethouder een succes gunt. Informeer ook je ambtenaar met welke boodschap je rondgaat. Deze actie kost véél tijd, maar wordt zeer gewaardeerd.

2. Maak een stakeholderplot waarin je al je stakeholders (politieke partijen, mogelijk andere organisaties) in kaart brengt. Anders dan bij je

omgevingsanalyse kijk je hier enkel naar hoe verschillende fracties tegenover jouw boodschap staan. Dit doe je dan ook het beste per boodschap. Zo kun je met je boodschap goed aansluiten op de verschillende politieke partijen.

3. Informeer bij relevante stakeholders wat hun boodschap is en kijk waar je samen op kunt trekken. Als jouw doel is om 100% dBos te realiseren, moeten alle scholen deze ambitie delen. Samen heb je dan een sterkere boodschap.

Tips:

Neem politici mee op werkbezoek naar collega-bibliotheken in het land. Niet alleen kan je hen laten inspireren door anderen, ook zorgt de ‘groepsreis’ voor verbinding met jou en elkaar.

De griffier is jouw steun en toeverlaat. Zij weten welke momenten handig zijn om raadsleden uit te nodigen en kunnen helpen om een commissiebezoek te organiseren.

De bezoekers van jouw bibliotheek zijn jouw visitekaartje. Laat leden en bezoekers vertellen wat de bibliotheek voor hen betekent. Lokale politici luisteren graag naar input van hun bewoners.


vob logo Fase 3a juli – augustus 2025: opstellen verkiezingsprogramma

Dit gebeurt in de gemeente

De zomerperiode wordt op de meeste plekken gebruikt om de programma’s op te stellen. Aan het eind van de zomer moet er een conceptverkiezingsprogramma liggen dat binnen de politieke partijen kan worden goedgekeurd. De meeste verkiezingsprogramma’s worden geschreven door een programmacommissie van een lokale afdeling van politieke partijen, of door een oudgediende van de partij. Deze programmacommissies bestaan over het algemeen uit vrijwilligers die dit naast hun baan en andere verplichtingen doen. Ze hebben hier meestal één of twee dagdelen per week de tijd voor. Dat betekent dat ze lang niet alles kunnen zien en blij zijn met behapbare en overzichtelijke informatie.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: jouw boodschap in de verkiezingsprogramma’s

Hoe eerder jouw boodschap in het concept wordt opgenomen, hoe beter. Sommige politieke partijen hebben een landelijk concept dat naar de lokale afdelingen wordt gestuurd. Mogelijk staat hier al iets in over de bibliotheek, of over thema’s die raken aan bibliotheekwerk. Toch worden de verkiezingsprogramma’s lokaal nog voor een groot deel bewerkt. Dit is het moment om je warme contacten die je de afgelopen periode hebt opgebouwd nog eens op te zoeken en de programmacommissies van de politieke partijen in jouw bibliotheek uit te nodigen.

Acties:

Gereedschapskist:

Acties:

1. Nodig de programmacommissie uit om in een zaaltje in de bibliotheek te vergaderen. Zo kun je eerst wat informatie geven over bibliotheekwerk, jouw boodschap achterlaten en heeft de commissie een ruimte om te gebruiken. Daarmee ‘ervaren’ ze meteen de bieb.

2. Schrijf de kernboodschappen om per politieke partij en lever deze aan bij de programmacommissie. De kern van de boodschap

blijft hetzelfde, maar wordt toegespitst op wat aanslaat per partij. Voorbeeld: waar partij x aan gaat op de meerwaarde van taalhuizen zodat iedereen mee kan blijven doen, redeneert partij y vanuit de zelfredzaamheid die de taalhuizen teweegbrengen.

3. Blijf je boodschap neerleggen bij verschillende fracties, wethouders en partners. De vorige fase wordt hier in feite doorgezet.

Tips:

Zorg voor één of twee zinnen die partijen letterlijk kunnen overnemen in hun verkiezingsprogramma. Dit moet de kern zijn van je boodschap en is voor iedere partij anders.

Kijk naar wat partijen vier jaar geleden hebben opgeschreven om gevoel te krijgen van hoe de teksten eruitzien. Laat je ook inspireren door de overzichten van de VOB voor de verkiezingsprogramma’s op landelijk niveau en provinciaal niveau.


vob logo Fase 3b september – oktober 2025: vaststellen verkiezingsprogramma’s

Dit gebeurt in de gemeente

De zomerperiode is gebruikt om de conceptverkiezingsprogramma’s op te stellen. Nu krijgen leden van politieke partijen de kans om wijzigingen door te voeren en amendementen in te dienen. Het conceptverkiezingsprogramma is een stevige basis, maar (kleine) aanpassingen zijn nog mogelijk. Hier heb je de kans om alvast te zien welke richting politieke partijen opgaan en of jouw boodschap geland is in het conceptprogramma.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: analyseer de opbrengst

Zodra het conceptverkiezingsprogramma af is, wordt deze naar de leden van politieke partijen gestuurd. Zij hebben dan de mogelijkheid om moties en amendementen in te dienen. Soms wordt op basis hiervan het een en ander al verwerkt. Vervolgens kunnen leden stemmen op de amendementen en moties en het verkiezingsprogramma op de Algemene Ledenvergadering. Hier heb je als bibliotheekorganisatie geringe invloed op. Wel kun je aan de slag met het analyseren van de verschillende verkiezingsprogramma’s. Staat jouw boodschap daarin?

Acties:

Acties:

1. Analyseer de verschillende verkiezingsprogramma’s. Hoe zijn de bibliotheek en relevante thema’s daarin geland?

2. Kijk hoe je met jouw boodschap kan aansluiten op de thema’s uit het verkiezingsprogramma en hoe jouw issue alsnog aan bod kan komen, als dat nog niet het geval is.

Tips:

Politieke partijen halen vaak inspiratie op bij gemeenten in de regio. Kijk en vergelijk met collega’s en bepaal waar je samen kunt optrekken als ambities overeenkomen.

Ambtenaren zijn na de zomer overdrachtsdossiers aan het voorbereiden. Dit is hét moment om jouw kernboodschap met hen te delen en een beeld te krijgen van welke ambities de komende jaren haalbaar zijn.


vob logo Fase 4 november – december 2025: bekendmaken kandidaat-raadsleden

Dit gebeurt in de gemeente

In deze fase worden de definitieve verkiezingsprogramma’s vastgesteld en worden vaak de lijsttrekkers bekendgemaakt. Soms is de gehele kandidatenlijst al bekend. Dat betekent dat je nu definitief weet wat de inzet van de politiek gaat zijn de komende jaren. Politieke partijen zijn in deze periode met name aan het voorbereiden op de campagneperiode die in januari start. Hier kun je zelf ook al het een en ander voor voorbereiden.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: voorbereiden op de campagneperiode

Met de definitieve verkiezingsprogramma’s wordt duidelijk welke richting partijen opgaan. Misschien zijn er nog punten gewijzigd ten opzichte van de conceptprogramma’s. Op basis van de nieuwe analyse kun je je position paper herijken. Is je boodschap goed overgenomen? Dan hoeft er weinig te veranderen. Is je boodschap niet goed overgekomen? Kijk dan hoe je toch met jouw betoog kunt inhaken op de inzet van de politiek, óf dat je een andere kernboodschap kiest.

Acties:

Acties:

1. Herijk je position paper op basis van de analyse van de verkiezingsprogramma’s

2. Deel je analyse van de definitieve verkiezingsprogramma’s met de voor jou relevante ambtenaren. Zij bereiden in deze fase de

collegeonderhandelingen voor. Dit ontneemt ze werk en tegelijkertijd heb je hierdoor enige sturingsruimte.

3. Nodig de kandidaat-raadsleden uit voor een werkbezoek, als deze al bekend zijn

Tips:

Niet gekozen kandidaat-raadsleden worden vaak actief als burgerraadslid. Dus ook kandidaten die lager op de lijst staan kunnen later invloedrijk zijn.

Landelijke politici voeren vaak campagne in de eigen regio. Bekijk welke Kamerleden en ministers in jouw werkgebied wonen en nodig hen, via de lokale fractie, uit voor een bezoek. De VOB ondersteunt hierbij graag!


vob logo Fase 5 januari – maart 2026: campagneperiode

Dit gebeurt in de gemeente

Vanaf januari breekt de campagne los en die duurt tot aan de verkiezingsdag op18 maart. Dit is de periode waarin kandidaat-raadsleden willen schitteren en zo zichtbaar mogelijk willen zijn op de voor hun relevante thema’s. Als bibliotheek kun je hier een rol inspelen om die zichtbaarheid te vergroten en tegelijkertijd activiteiten uit te voeren die passen bij de bibliotheek als organisatie.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: schitter en laat schitteren in de campagneperiode

Belangenbehartiging gaat continu door, maar het grote werk richting de gemeenteraadsverkiezingen zit er nu op. Je hebt jouw boodschap vastgesteld en deze verspreid. In deze fase wil je vooral handig inspelen op de campagnetijd, om daarmee niet alleen de kandidaat-raadsleden in de schijnwerpers te zetten, maar ook jouw bibliotheekorganisatie.

Acties:

Acties:

1. Vertaal samen met lokale fracties verkiezingsprogramma’s in eenvoudige taal.

2. Organiseer een debat of een politiek café, hiermee trek je direct de kandidaatsraadsleden in de bibliotheek.

3. Optioneel: communiceer over de politieke beloftes. Hierin kun je zelf een afweging maken, past het bij je organisatie, worden er positieve dingen gezegd over de bibliotheek? Is er brede politieke steun?

Tips:

Val op! Vier de democratie met collectie, programmering, bibliobussen en biebbakfietsen. Dit is hét moment om je te profileren op het thema democratie en burgerschap.

Organiseer voor de verkiezingen commitment van politieke partijen. Denk aan een convenant, stembusakkoord of door partijen steun uit te laten spreken voor ambities. Een brede coalitie van maatschappelijke partners is hierbij vaak de sleutel tot succes.


vob logo Fase 6 maart – mei/juni 2026: vorming college en coalitieakkoord

Dit gebeurt in de gemeente

De verkiezingen zijn geweest, nieuwe raadsleden zijn gekozen en de partijen gaan nu aan de slag om een akkoord op te stellen. Gemiddeld genomen zijn partijen vanaf de verkiezingen tot aan de zomer bezig om een coalitie te vormen en een coalitieakkoord te schrijven. Rond mei worden meestal de eerste coalitieakkoorden gepresenteerd en eind juni zijn de meeste gemeentes wel rond. Het coalitieakkoord bepaalt waar het college zich de komende vier jaar op richt.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: feliciteren en informeren

Dit is het moment om oude raadsleden en wethouders te bedanken en de nieuwe te feliciteren. Misschien gaan sommige wethouders door, of zie je ze later op een andere plek terug. In deze coalitievormende fase zijn er opnieuw mogelijkheden om jouw belang via diverse routes op de kaart te zetten. Ook hier geldt weer: onthoud dat je wat te bieden hebt én wees open en transparant naar alle partijen.

Acties:

Acties:

1. Ga met je ambtenaar in gesprek, kijk wat zij nodig hebben aan informatie en hoe je daar vanuit jouw rol in kan ondersteunen.

2. Zoek opnieuw het contact met de fracties en feliciteer ze met eventuele overwinningen of wens ze succes in deze nieuwe periode. Feliciteer ook de nieuwe wethouders zodra die bekend zijn én bedank de oude wethouders voor hun werk. Je weet nooit waar je ze nog eens tegenkomt.

Kijk tot slot of je met je position paper de verbinding kan vinden met de uitingen in de verkiezingsprogramma’s en geef deze mee aan de coalitievormende partijen.

3. Informeer de coalitiepartijen over de wetswijziging en de zorgplicht. Je brengt hiermee relevante informatie en dit kunnen ze meteen meenemen in hun (financiële) plannen.

Tips:

Sommige gemeenten kiezen voor een raadsakkoord in plaats van een coalitieakkoord. Hierdoor hebben alle partijen invloed op het inhoudelijke programma van het college.

Raadsleden zijn verkozen en hebben in deze periode nog relatief veel tijd. Nodig hen uit voor een werkbezoek/kennismaking en ga in gesprek.


vob logo Fase 7 maart – juni/augustus 2026: eerste 100 dagen nieuw college

Dit gebeurt in de gemeente

Het college is gevormd, er is een akkoord gesloten. In de eerste 100 dagen van het wethouderschap zijn wethouders vaak bezig met het verkennen van hun functie en zijn ze nog erg ontvankelijk voor informatie. Bovendien laten ze graag zien dat ze voortvarend aan de slag gaan, waardoor er voor jou als organisatie mooie kansen klaarliggen om te benutten. In deze laatste fase van de belangenbehartiging rondom de gemeenteraadsverkiezingen liggen er dus nog mooie kansen. Daarnaast kun je nu de basis leggen voor de komende vier jaar.

Kansen voor bibliotheekorganisaties: bouw je relatie op

Belangenbehartiging is een continu proces. De verkiezingen zijn voorbij en er zijn nieuwe, en misschien ook oude, wethouders en raadsleden. Als jouw boodschap is overgekomen in het collegeakkoord, biedt dat een mooi aanknopingspunt voor gesprek. Ook als dat niet het geval is, is er reden genoeg om aan te kloppen bij de nieuwe wethouder. Er ligt nu een collegeakkoord klaar, waarin de focus is van het nieuwe college en de doelen van jouw wethouder beschreven staan. Als bibliotheekorganisatie heb je enorm veel te bieden. Kijk waar jullie gezamenlijke doel ligt en overtuig de wethouder ervan dat jullie samen dat doel kunnen bereiken.

Acties:

Acties:

1. Analyseer het raadsbreed akkoord/coalitieakkoord. Op welke wijze komen de bibliotheek en relevante thema’s terug?

2. Nodig de nieuwe wethouder uit. In de eerste 100 dagen zijn wethouders vaak bezig met het bepalen van hun focus, zorg daarom dat je goed vertegenwoordigd bent in die eerste periode.

Bedenk hierbij wat je komt brengen, hoe help je de wethouder in de opgaven uit het collegeakkoord?

3. Gun de wethouder snel een succes. De wethouder wil laten zien dat die snel aan de slag gaat. Laat de wethouder bijvoorbeeld een nieuwe vestiging openen. Zo help je elkaar.

Tips:

Evalueer hoe de belangenbehartiging is verlopen. Welke doelstellingen zijn behaald? Wat had je achteraf anders willen/kunnen doen?

Staan jouw thema’s niet in het akkoord? Niet getreurd. Dit biedt bij uitstek ruimte voor raadsleden om een stempel te drukken door zelf met voorstellen te komen.


Continue belangenbehartiging: de routekaart richting de gemeenteraadsverkiezingen eindigt hier, maar belangenbehartiging is een continu proces. Goed contact met de verschillende stakeholders is blijvend van belang en waar nodig kun je je doelen en boodschappen bijschaven in het proces. Als je de stappen van deze routekaart hebt doorlopen heb je een stevige basis voor jouw public affairs plan. Samen creëren we sterk bibliotheekwerk!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met:

Naam: Meryem van Gelder
Telefoon: 030 30 70 300
Email: Vereniging@debibliotheken.nl

Afbeelding WvD-240605-001