“Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk wel dat ik het kan” deze uitspraak van Pippi is te lezen in de nieuwe bibliotheek in het prachtige cultuurgebouw Zinder te Tiel. Ondertussen is de quote omstreden want was het nu eigenlijk wel Pippi die dit gezegd heeft via de pen van Astrid Lindgren? Het lijkt wel een innovatie, wie heeft het nu eigenlijk uitgevonden en hoe relevant is die vraag uiteindelijk als iedereen begrijpt waar het over gaat en er gebruik van maakt?

Niettemin de tekst is aangebracht bij het Medialab daar waar kinderen en volwassenen in de bibliotheek verleid worden om nieuwe dingen uit te proberen en hoe leuk is dat. Behalve leuk is het ook een uitdaging voor de bibliotheek om deze ruimte te creëren en te vullen met activiteiten. Een voorbeeld van innovatie die in allerlei varianten vorm krijgt in de bibliotheken. Het is een zoektocht en zoals bij elke innovatie is hier geduld, moed en doorzettingsvermogen voor nodig en net als Pippi het maar gaan proberen.

Vanuit Bibliotheek Rivierenland heb ik in mijn rol als programmamanager veel innovaties een slinger kunnen geven en het is altijd boeiend om te onderzoeken waar de kansen liggen. Het meest blij werd ik als de innovaties werden overgenomen door andere bibliotheken. Regelmatig belde er een bibliotheek uit het land en aan de andere kant voelde je de honger naar informatie en de zoektocht naar antwoorden om zelf ook beleid te kunnen vormen.

Hoe mooi is het om als Regiogids Zuid Nederland op zoek te gaan naar de waardevolle initiatieven die er zondermeer zijn en die bekender te maken en op een hoger plan te brengen. Het delen van kennis is broodnodig. Niet elke bibliotheek beschikt over de middelen, heeft de omvang qua werkgebied of de competenties in huis om zelf innovatief te zijn. Hoe mooi is het dan om kennis met elkaar te delen op een inspirerende en efficiënte manier. Als regiogids wil ik graag als verkenner en trekker functioneren en kijk er naar uit om collega’s in het zuiden te gaan ontmoeten. Ik heb er zin in!”