Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Huisregels

Als werkgever kunt u discussies en onduidelijkheid omtrent regels op de werkvloer voorkomen door deze in een huisreglement te vatten.

Huisreglement

Onderwerpen die in het huisreglement aan de orde kunnen komen zijn o.a.:

 • Eten en drinken
 • Stel vast of eten en drinken op de werkplek al dan niet is toegestaan. Vermeld waar de lunch kan worden genuttigd.
 • Gebruik van de (mobiele) telefoon
  Vermeld dat harde beltonen vermeden dienen te worden, in de plaats daarvan kan de trilstand worden gebruikt. Een verbod op privégesprekken gaat te ver, maar u kunt wel verzoeken dat deze niet in het zicht van collega's dan wel bezoekers gevoerd worden. Tot slot kan worden vermeld dat sms-en/whats-appen/e-mailen tijdens vergaderingen/werkoverleggen niet gewenst of toegestaan is.
 • De werkplek/het bureau
  Verzoek uw personeel om de werkplek/het bureau iedere dag netjes achter te laten (clean desk policy).
 • De afwas
  Spreek met uw personeel af wie er verantwoordelijk is voor het vullen van de vaatwasmachine of het doen van de afwas. U kunt corveediensten instellen of afspreken dat ieder voor zich de eigen vuile vaat opruimt.
 • Persoonlijke verzorging
  Stel regels vast inzake de uiterlijke verzorging en persoonlijke hygiëne van uw werknemers.
 • Kledingvoorschriften
  Stel vast welke kleding wel of niet gewenst is. Ook kan werkkleding worden voorgeschreven.
 • Gebruik van e-mail en internet
  Om misbruik te voorkomen kunt u regels opstellen die het gebruik van internet en e-mail in goede banen leiden. In de rechterkolom treft u een, door het College Bescherming Persoonsgegevens opgestelde, Raamregeling voor e-mail en internetgebruik aan. 
 • Rookbeleid
  Werkgevers zijn verplicht hun personeel te beschermen tegen de blootstelling aan tabaksrook. Stel vast waar er dan wel gerookt kan worden. In verband met klantvriendelijkheid liever niet voor de ingang van de bibliotheek of in het zicht van de bezoekers. Stel eveneens de frequentie van de eventuele rookpauzes vast. Vermeld tot slot dat de rokers verplicht zijn om zelf de sigaretten op te ruimen. 
 • Alcohol, drugs en andere verboden middelen
  Stel vast dat het gebruik, bezit, verbergen, vervoeren, aankopen, produceren, leveren of aanbieden om te leveren van alcohol, drugs of andere verboden middelen op de werklocatie in geen enkele vorm is toegestaan. Dit om te voorzien in een veilige (werk)omgeving voor uw personeel en bezoekers.
Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 04 september 2017