Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Gratis Bieb

Gratis Bieb, utopie of dichterbij dan je denkt?

Een gratis lidmaatschap is een logische randvoorwaarde voor het succesvol neerzetten van een brede, maatschappelijke bibliotheek. Maximaal bereik, gebruik en (dus) maatschappelijk effect realiseren door drempels – juist ook de financiële – weg te nemen. Een prachtige utopie, maar… wat is het realiteitsgehalte van het concept? Vier bibliotheken hebben samen met ProBiblio in deze proeftuin uitgebreid onderzoek verricht en een boeiende business case opgesteld.

Doelstelling

De business case die is opgesteld op basis van het onderzoek voor de ‘Gratis Bieb’, heeft als doel om binnen de branche én met externe stakeholders, het gesprek aan te gaan over de wenselijkheid en haalbaarheid van een bibliotheek met een gratis lidmaatschap. De stelling is dat hiermee maximaal bereik, gebruik en (dus) maatschappelijk effect kan worden gerealiseerd voor de brede, maatschappelijke bibliotheek.

Deel-je-rijk-sessie

Wat je kunt verwachten tijdens Delen maakt je rijker: 100% Bibliotheken!

In 2015 ontmoetten vier bibliotheken en ProBiblio elkaar in een boeiend gesprek over hoe mooi het zou zijn als alle Nederlanders gratis lid zouden zijn van de bibliotheek. Zonder financiële drempels. Zodat je maximaal bereik, gebruik en (dus) maatschappelijk effect zou kunnen realiseren. Deze droom was zó aantrekkelijk, dat het collectief besloot om op basis van grondig en uitgebreid onderzoek een business case op te stellen, die inzicht zou moeten geven in de wenselijkheid en haalbaarheid van een ‘Gratis Bieb’.

Tijdens de Deel-je-rijk-sessies van de proeftuin ‘Gratis Bieb’ presenteren we de uitkomsten van de diverse onderzoeken die de afgelopen periode zijn uitgevoerd en de hoofdlijnen van de business case die we hebben opgesteld. Daarnaast geven we een doorkijkje in het concept van de tool die ProBiblio in het kader van deze proeftuin heeft ontwikkeld voor het doorrekenen van de (financiële) effecten van het doorvoeren van aanpassingen in je business model. Vervolgens willen we graag ingaan op vragen en reacties van de aanwezigen aan de hand van de stelling: “Een gratis lidmaatschap is een logische randvoorwaarde voor het succesvol neerzetten van een brede, maatschappelijke bibliotheek.”

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 19 december 2017