Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Boetevrije Bieb

Boeken uitlezen is geen zonde!

“Elke bibliotheek die zich wil ontwikkelen tot een brede, maatschappelijke bibliotheek móet gewoon boetevrij worden”. Dat is één van de uitspraken die we hebben genoteerd tijdens het onderzoek naar 3 bibliotheekorganisaties die volledig boetevrij zijn. Wat heeft boetevrij zijn deze bibliotheken gebracht? En wat niet? De onderzoeksresultaten vormen een discussiestuk en handreiking voor bibliotheken die overwegen ook boetevrij in te voeren.

 

Doelstelling

Het onderzoek binnen de proeftuin ‘Boetevrij Bieb’ wil inzichtelijk maken voor de branche, wat de resultaten en effecten zijn van de invoering van boetevrij lenen. Vanuit welke visies is dit gedaan? Wat heeft het opgeleverd? En wat niet? Waarmee moet je rekening houden als je boetevrij lenen wilt invoeren? Het onderzoek biedt daarmee een discussiestuk en handreiking voor alle bibliotheken die ook overwegen om boetevrij lenen in te voeren.

Deel-je-rijk-sessie

Wat je kunt verwachten tijdens Delen maakt je rijker: 100% Bibliotheken!

Rond 2014 startten de eerste bibliotheekorganisaties met de invoering van boetevrij lenen. In de jaren daarna volgden een aantal andere bibliotheken die – geheel of gedeeltelijk – boetevrij werden. De centrale vraag in deze proeftuin is: wat brengt het invoeren van boetevrij je (en wat niet)? Er is kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaant naar drie heel verschillende bibliotheekorganisaties, die boetevrij zijn geworden: Bibliotheek Rivierenland, Biblionet Groningen en Bibliotheek Eindhoven.

Tijdens de Deel-je-rijk-sessies van de proeftuin ‘Boetevrije Bieb’ presenteren we de uitkomsten van dit onderzoek. Vervolgens gaan we met de aanwezigen in gesprek over de stelling: “Elke bibliotheek die zich wil ontwikkelen tot een brede, maatschappelijke bibliotheek móet gewoon boetevrij worden”.

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 19 december 2017