Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

PleisterPlaatsOntmoetingen

Routekaart voor Route 2020

Route 2020 organiseert een aantal keer per jaar een PleisterPlaatsOntmoeting.

Dat is een inspirerende bijeenkomst waarbij een bepaald thema wordt besproken en belicht door verschillende bibliotheken. Dat levert ongetwijfeld nieuwe inzichten op!

Reisverslag 'Digitale Bootcamp' 7 september - sept

Op donderdag 7 september kwam de ontdekkingsreis Route 2020 langs in Almere voor de PleisterPlaatsOntmoeting 'Digitale Bootcamp'. Bekijk het reisverslag op Youtube, de presentatie van Adham Laamraoui en de presentatie van Stefan Draait Door.

Digitale Bootcamp op 7 september

We gaan er een feestje van maken; een digitale bootcamp! Want wie wil er nou niet fit en sterk zijn om zich te concentreren op de inhoudelijke kansen die er liggen voor de digitale Bibliotheek?! Kom dan naar de PleisterPlaatsOntmoeting op 7 september over de 'Digitale Bibliotheek'.

Reisverslag 'De Kracht van een sterk merk' 29 mei - juni 2017

Op 29 mei kwam de ontdekkingsreis Route2020 langs in Purmerend voor de PleisterPlaatsOntmoeting 'De kracht van een sterk merk'. Lees hier het verslag of bekijk het getekende verslag.

Reisverslag 'alles onder 1 dak' 18 april - mei 2017

Op 18 april kwam de ontdekkingsreis Route 2020 langs in Ede voor de PleisterPlaatsOntmoeting 'Alles onder één dak'. De Multi Functionele Accomodatie (MFA) bleek een boeiend en divers thema. Tijdens deze middag zijn er verschillende vraagstukken neergelegd en ook al verschillende matches tussen 'vragende' en 'antwoordende' bibliotheek gemaakt. 

 • Bekijk hier de sfeervolle terugblik van de middag met soundbites, statements en foto's. 
 • Bekijk hier het overzicht van die vraagstukken die tijdens de PPO genoteerd zijn.  
 • Bekijk hier het getekende verslag van deze PPO. 
Oproep

Het overzicht van vraagstukken is nog lang niet compleet. Sluit je aan bij één (of meer) van de vraagstukken en werk samen aan de uitwerking ervan. Geef aan welke rol bij het vraagstuk je het best past. Dit kan per mail aan Joost Zijderveld. Ook als je vragen over MFA's mist in het overzicht kun je hem mailen. Twee weken na het verzenden van deze mail stuurt Joost het door jullie aangevulde overzicht door. 

Doe mee en help elkaar!

'Alles onder één dak' op 18 april - feb 2017

Kom op 18 april voor vierde PleisterPlaatsOntmoeting.
Bekijk de uitnodiging 'Alles onder één dak: de bibliotheek als MultiFunctionele Accomodatie (MFA)'.

En lees alles over het programma in de Reisflits 8 'Alleen voor doorpakkers'. 

Reisverslag Gratis Bieb van 26 januari Amersfoort - feb 2017

Op 26 januari kwam de ontdekkingsreis Route 2020 langs in Amersfoort voor de PleisterPlaatsOntmoeting 'Gratis bieb: utopie of dichterbij dan je denkt'. Bekijk ons reisverslag op Youtube of hieronder.

PleisterPlaatsOntmoeting op 26 januari 2017

Een 'Gratis Bieb' invoeren in een tijd dat de inkomsten van bibliotheken toch al enorm onder druk staan klinkt als gekkenwerk. Of toch niet, en biedt een dergelijk concept juist veel kansen om een nieuw business model te realiseren?

Tijdens de PleisterPlaatsOntmoeting op 26 januari presenteren een aantal bibliotheken hun eerste uitwerking van het business model van een 'gratis bibliotheek'. Daarna gaan zij in gesprek met collega's uit het veld over de voors en tegens. Schrijf je hier in.

Reisverslag de bieb als ondernemer van 29 september Assen - okt 2016

Op 29 september kwam de ontdekkingsreis Route 2020 langs in Assen voor de PleisterPlaatsOntmoeting 'de Bieb als ondernemer'. Bekijk ons reisverslag op Youtube of hierboven.

Reisflits 5 Reminder - augustus 2016

Je gaat gegarandeerd ‘rijker’ naar huis. In BUSINESS BIEB Assen trappen we af met de landelijke positioneringscampagne ‘De bibliotheek maakt je rijker’. Kom op 29 september naar de PleisterPlaatsOntmoeting van Route 2020.

Lees Reisflits 5 - Reminder. 

Reisflits 4 De Bieb als ondernemer - augustus 2016

Kom naar gastBieb Assen voor de PleisterPlaatsOntmoeting op 29 september:

 • Hanneke Bruggeman en samenwerkingspartners vertellen op 29 september over de keuze die Assen heeft gemaakt om zich te profileren als een BUSINESS BIEB. En hoe die keuze in de dagelijkse praktijk doorwerkt in alles wat de Bieb wel en niet doet. Hanneke en haar medewerkers zullen ons modellen en instrumenten laten ervaren die zij toepassen. Zoals het mosaic-model, focusgroepen en het aansluiten bij (life) events van mensen.
 • Collega-Bibliotheken houden korte presentaties over het profiel dat zij hebben gekozen en de doorwerking daarvan.
 • Marjolein Oomes van de KB neemt ons mee in het meten van de maatschappelijke opbrengst van de Bibliotheek. Cijfers hebben we wel, maar wat zeggen die over de verandering die we teweeg brengen bij onze bezoekers en gebruikers en de gemeenschap als geheel?
 • Coen van Hoogdalem gaat in gesprek over de landelijke positioneringscampagne 'De Bibliotheek maakt je rijker'.
 • We gaan zelf aan de slag met het doordenken van de consequenties van onze eigen keuzes. Wat voor Bieb wil je zijn en hoe geef je dat consistent vorm?

Lees Reisflits 4 - de Bieb als ondernemer.

Reisflits 3 Proeftuinen en parels - juli 2016

Met als doel om vast te houden, te versterken en verder te brengen wat in de praktijk positief werkt.

 • We kwamen tijdens onze verkenning vele parels tegen: waardevolle initiatieven die het verdienen om landelijk te glanzen. Die gaan we onder de aandacht brengen.
 • We stelden vast wat zich leent om in proeftuinen uit te proberen, of slim te bundelen. Die proeftuinen gaan we opstarten.
 • We verzamelden gespreksstof voor de PleisterPlaatsOntmoetingen die door het hele land worden georganiseerd. De eerstvolgende gaat over 'de Bieb als ondernemer' en vindt plaats op 29 september 2016 in de Nieuwe Kolk in Assen.

Lees de Reisflits 3.

Reisverhalen van Place to Bieb - juni 2016

De Bieb kan altijd nabij zijn, óók in dorps- en stadskernen. Met de ideeën en inzet van vrijwilligers, initiatiefrijke bewoners en partners. En door er zelf op uit te trekken. Maar HOE? Wat kan Groningen opsteken van Midden-Brabant? Lees het reisverslag 1.

De Place to Bieb-ontmoeting gaf stof tot nadenken:

 • Deel je de stelling dat de Bieb zich ontwikkelt van een professionele organisatie met vrijwilligers naar een vrijwilligersorganisatie, aangestuurd door professionals?
 • Voorzien boekspots volgens jou in een behoefte; wat zijn de resultaten?
 • Wat is voor jou persoonlijk de beste manier om kennis en ervaring uit te wisselen?

Place to Bieb 'Hoe benutten we de lokale kracht?' - april

De Bieb altijd nabij, óók in dorps- en stadskernen. Dat kan met de ideeën en inzet van vrijwilligers, initiatiefrijke bewoners en partners. En door er zelf op uit te trekken.
'Hoe benutten we de lokale kracht?' is de vraag die Jacqueline Roelofs (Biblionet Groningen) stelt namens de Groningse Bibliotheken. Dat doet ze in een supermarktje in Holwierde. Bewoners zijn hier gestart met een boekspot en delen hun eigen boekencollecties. Bekijk de film.

Veel inspiratie op PleisterPlaatsOntmoeting - mei 2016

Foto van PleisterPlaatsOntmoeting Place to Bieb 18 mei 2016 Route 2020

De deelnemers aan de eerste PleisterPlaatsOntmoeting van Route 2020 kijken met enthousiasme terug op de bijeenkomst van 18 mei 2016. Kennis delen en elkaar inspireren werkt. Ruim 25 mensen uit de bibliotheekbranche deelden lokale initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk, ondernemen, positioneren en co-creatie. Tijdens de tafelgesprekken kwam voorbij 'Wat werkt en wat werkt niet. Wat kunnen we daaruit leren?' en 'zijn er initiatieven die we landelijk kunnen gebruiken?'.

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 19 september 2017