Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Scoor een boek! - Parel Route 2020

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze plezier beleven aan het lezen. Met die gedachte voert de Bibliotheek, in samenwerking met de lokale basisscholen en met Eredivisieclubs het project Scoor een Boek! uit; een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want... scoren kun je overal!

Het succes van Scoor een Boek! is niet onopgemerkt gebleven. Eind 2015 heeft Biblionet Groningen Scoor een Boek! gepresenteerd op het Nationale Bibliotheekcongres. Het vormde de eerste stap naar een landelijke uitrol. Na diverse bijeenkomsten in het land hebben Bibliotheek Deventer, Rijnbrink en Go Ahead Eagles besloten om al bij de editie 2017 aan te haken. In 2018 volgen waarschijnlijk meer clubs uit de Eredivisie.

Inzet

Scoor een Boek! vindt niet alleen plaats in de klas. Sinds 2016 worden ook gezinnen aangespoord om thuis boeken, kranten en tijdschriften te gaan ‘scoren’. Het hele gezin mag meedoen. Net als in de klas wordt op een poster bijhouden hoeveel boeken er zijn (voor)gelezen. Voor de gezinnen worden er leuke Scoor een Boek!-evenementen georganiseerd in de Bibliotheek.

Opzet

De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! negen weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen ('scoren') op school en thuis. De kinderen worden daarin nog eens extra gestimuleerd door een speler van de lokale Eredivisieclub. In 2017 waren dit Tom Hiariej (FC Groningen) en Sander Duits (Go Ahead Eagles). Aan het eind vindt een sportieve afsluiting plaats georganiseerd met lokale partners.

Doelgroep

Alle kinderen in groep 5 en 6 van het primair onderwijs.

Doelstelling en maatschappelijke waarde
  • Meer leesplezier creëren en kinderen stimuleren om meer te lezen.
  • Taal- en leesvaardigheid van kinderen verbeteren.
  • Imago van de bibliotheek verbeteren en meer boeken uitlenen.
  • Aandacht voor een gezonde leefstijl voor kinderen en hun ouders, en richten op de taalrijke omgeving van gezinnen door het lezen te stimuleren.
Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 11 december 2017