Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Persberichten

In de rechterkolom vindt u de persberichten van de VOB vanaf 2010.

Vanuit de media, pers of voor woordvoering kunt u contact opnemen met Francien van Bohemen via (070) 30 90 500, 06 510 85 618 en bohemen@spam-preventiondebibliotheken.nl.

In het dossier Belangenbehartiging/bibliotheek in media kunt u een (niet volledig) overzicht vinden in welke landelijke media de bibliotheek is genoemd.

2017

Burgemeester Jan van Zanen heeft Huis van de Branche van Openbare Bibliotheken geopend - nov 2017

Op 1 november heeft Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Huis van de Branche van Openbare Bibliotheken geopend.

Op deze dag heeft burgemeester het nieuwe kantoor van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) geopend samen met twee robots. Op 1 november start ook 'Nederland Leest', de grootste leescampagne van de openbare bibliotheken. De VOB heeft beide evenementen in een feestelijke opening gecombineerd. Bekijk hier het persbericht 'Burgemeester Jan van Zanen heeft Huis van de Branche van Openbare Bibliotheken geopend'.

2016

'Europees Hof besluit ’Leenrecht e-book gelijk aan papieren boek’ - 10 nov

De rechters van het Europese Hof beslisten op 10 november dat er geen verschil is tussen een uitlening van een papieren boek en de uitlening van e-book. Het Europees Hof van Justitie (HvJEU) in Luxemburg heeft arrest gewezen in de zaak Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) tegen de Stichting Leenrecht. De rechters volgden de conclusie van de Advocaat-Generaal van juni dit jaar.

De VOB is blij met de uitspraak van het Europees Hof en heeft een persbericht 'Europees Hof besluit 'Leenrecht e-book gelijk aan papieren boek' op 10 november uitgedaan. Bekijk hier het arrest 'Vereniging van Openbare Bibliotheken' zaak C-174/15.

'European Court decides: 'Lending rights for e-books the same as for paper books' - 10 nov 2016

The press release 'European Court decides: 'Lending rights for e-books the same as for paper books' from the Netherlands Association of Public Libraries (VOB) came out on november the 10th 2016 after the ruling of CJEU.

You can view the ruling 'Association of Public Libraries' case C-174/15.

Minister Bussemaker lanceert campagne 'de Bibliotheek maakt je rijker' - okt 2016

Op 13 oktober lanceerde minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' samen met voorzitter Marleen Barth van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).

De bibliotheek is er voor iedereen en is dè partner in persoonlijke ontwikkeling. Voor iedereen is er wat te halen waar je verder mee komt.
Met de nieuwe koers zetten openbare bibliotheken zich in om de samenleving vaardiger, vindingrijker en creatiever te maken. De campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' brengt de boodschap bij het grote publiek.

De VOB heeft het persbericht 'Minister Bussemaker lanceert campagne 'de Bibliotheek maakt je rijker' uitgestuurd.

Opiniestuk - juni 2016

Cor Wijn (directeur a.i. Vereniging van Openbare Bibliotheken) schrijft in het opiniestuk '  'over de relatie van bibliotheken met personeel en vrijwilligers.

Bibliotheken en ministerie BZK sluiten overeenkomst - juni 2016

De lokale openbare bibliotheek als plek waar iedereen terecht kan om digitaal vaardiger te worden en hulp te krijgen bij het digitaal zakendoen met de overheid. Bibliotheken timmeren hard aan de weg om burgers op deze manier ook van dienst te zijn en krijgen daar vanaf 22 juni steun voor van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De VOB en KB hebben het persbericht 'Bibliotheken en ministerie BZK sluiten overeenkomst' uitgestuurd.

'Een op de drie niet-leden overweegt lidmaatschap bibliotheek bij invoering Nationale Bibliotheekpas' - juni 2016

Een derde van de Nederlanders die nog geen lid is van de bibliotheek overweegt een lidmaatschap als men met één pasje in heel Nederland gebruik kan maken van alle bibliotheken en hun diensten. De VOB heeft het persbericht 'Één op de drie niet-leden overweegt lidmaatschap bibliotheek bij invoering Nationale Bibliotheekpas' uitgestuurd. Bekijk hier de Ipsos rapportage 'Draagvlak Nationale Bibliotheekpas'.

Arthur Schellekens nieuwe directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken - juni 2016
Foto Arthur Schellekens

Vanaf 1 augustus 2016 is Arthur Schellekens de nieuwe directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).

De VOB heeft het persbericht 'Arthur Schellekens nieuwe directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken' op 1 juni uitgedaan.

KinderManifest aangeboden aan minister Plasterk - mei 2016
Afbeelding van KinderManifest

Politici moeten meer rekening houden met de wensen, rechten en meningen van kinderen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van de Nederlandse bibliotheken in samenwerking met onderzoeksinstituut Qrius en de Kindercorrespondent. De resultaten van het onderzoek zijn vertaald naar het KinderManifest.

Twee kinderen van de Nederlandse Kinderjury, Amira en Benjamin, hebben het KinderManifest aangeboden tijdens een interview dat zij met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hadden. Hij beloofde de bevindingen van de kinderen mee te nemen bij de besprekingen met de Europese collega's en de ondertekening van 'The Pact of Amsterdam'. De VOB heeft het persbericht 'KinderManifest aangeboden aan minister Plasterk' op 30 mei uitgedaan.

Bibliotheekbranche lanceert website voor vluchtelingen - apr 2016

DutchRoadmap.nl brengt bibliotheken en vluchtelingen bij elkaar. Het merendeel van de openbare bibliotheken faciliteert initiatieven voor vluchtelingen in nabij gelegen asielzoekerscentra. Om het lokale aanbod van bibliotheken efficiënt onder de aandacht te brengen hebben NBD Biblion, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek de website www.DutchRoadmap.nl ontwikkeld.

Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek - mrt 2016

Veel Nederlanders zien graag dat bibliotheken e-books kunnen uitlenen. Uit onderzoek blijkt dat de helft hier waarde aan hecht. De VOB heeft Ipsos gevraagd onderzoek te doen naar de behoeften van Nederlanders over de uitleen van e-books door de openbare bibliotheek. De VOB heeft daarop het persbericht 'Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek' uitgestuurd.

Het onderzoek 'E-boeken in de Nederlandse bibliotheken: een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e-boeken in bibliotheken' van Ipsos is terug te vinden op Belangenbehartiging | E-books.

Minister Asscher in gesprek met asielzoekers in Bibliotheek Kanaleneiland - jan 2016

Op woensdag 20 januari 2016 heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek gebracht aan de Bibliotheek Kanaleneiland in Utrecht. Hij praatte met vrijwilligers en organisaties over activiteiten voor en door asielzoekers. De VOB heeft daarop het persbericht 'Minister Asscher in gesprek met asielzoekers in Bibliotheek Kanaleneiland' uitgedaan.

Europese Hof van Justitie aan zet over het uitlenen e-boeken door openbare bibliotheken - sept 2014

De Haagse Rechtbank gaat vragen stellen aan het Europese Hof van Justitie over het uitlenen van e-books door openbare bibliotheken. De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) spande een proefprocedure aan tegen de Stichting Leenrecht die draait om de vraag of e-books onder het leenrecht vallen of niet. De VOB heeft het persbericht 'Europese Hof van Justitie aan zet over het uitlenen e-boeken door openbare bibliotheken' op 3 september uitgedaan.

Proefprocedure openbare bibliotheken over e-boeken - mei 2014

Op 27 mei dient bij de Haagse Rechtbank de zaak die de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) aanspant tegen de Stichting Leenrecht. De procedure draait om de vraag of e-boeken onder het leenrecht vallen of niet. Aanleiding voor deze proefprocedure is een arrest van het Europese Hof van Justitie waarin het Europese Hof verder verhandelen van aangeschafte software als legaal beoordeelde, het zogenaamde UsedSoft-arrest.

In lijn met dit arrest vraagt de VOB de Haagse rechtbank om prejudiciële vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie om zo een principiële uitspraak te krijgen van het Hof.

Lees hier verder het persbericht 'Proefprocedure openbare bibliotheken over e-boeken' dat de VOB op 26 mei heeft uitgedaan.

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 02 november 2017