17-09-2019 Gemeenten komen half miljard tekort

Foto van Ridderzaal

Grote en middelgrote steden in Nederland komen de komende vier jaar ongeveer een half miljard euro tekort, daardoor moeten onder andere zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken sluiten.

De G40 (veertig grote en middelgrote gemeenten) sloegen op 16 september alarm over het dreigende tekort.

Minder geld dan verwacht

Naast het sluiten van diverse openbare voorzieningen dreigt er ook minder onderhoud voor de openbare ruimte en minder steun voor minima. Gemeenten namen de afgelopen jaren veel verantwoordelijkheden over van het Rijk, zoals de jeugdzorg en sociale taken. Hiervoor kregen steden krijgen minder geld van de rijksoverheid dan verwacht. Volgens de G40 gaat het om een tekort van ongeveer een half miljard, voor de aankomende vier jaar.

Media aandacht

Diverse media besteedde aandacht aan dit nieuws. Bekijk hieronder ons korte mediaoverzicht.

16 september:

NPO Radio 1 | Stand.nl: ‘Gemeenten worden te veel uitgeknepen door het rijk’ (met vanaf 17.16 Francien van Bohemen)

AD | ‘Steden: Geen geld meer voor zwembad en bibliotheek

NOS | ‘Gemeenten bezorgd om geldtekort, half miljard euro nodig'

HvNL | ‘Onderzoek: jeugdzorg is belangrijk, ook als het ten koste gaat van voorzieningen

17 september:

Het Parool 'Wopke Hoekstra: We hebben de koopkracht niet aan een touwtje

ND | 'Haagse vreugde stoort gemeenten in geldnood'

18 september:

NOS | 'Algemene beschouwingen: misschien meer geld voor lerarentekort en gemeenten'

19 september:

NOS | 'Rutte belooft geen extra geld voor politie of bibliotheken'