Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Bibliotheek in de media archief

Hieronder vindt u een archief met een (niet volledig) overzicht in welke landelijke media de bibliotheek is genoemd.

2016

"Internet vergroot de ongelijkheid tussen laag- en hoogopgeleiden" - 1 juli

In het FD een artikel over hoe internet de ongelijkheid tussen laag- en hoogopgeleiden vergroot op 1 juli 2016. Onze bibliotheken komen ook aan bod over de samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken om de achterblijvers trainingen aan te bieden in bibliotheken.

"Geen vrijwilligers, geen bieb meer" - 23 juni

In de Volkskrant staat een artikel op 23 juni over personeel en vrijwilligers in openbare bibliotheken. "Steeds meer bibliotheken gaan daartoe over, gedwongen door gemeentelijke bezuinigingen" kopt de Volkskrant.

'De Feiten: Minder boeken, maar meer jongeren in de bieb' - 11 juni

Op zaterdag 11 juni 2016 een prachtige spread in het Nederlands Dagblad over 'De Feiten: Minder boeken, maar meer jongeren in de bieb'.

U vindt meer over ontwikkelingen en trends op 'Bibliotheken in Nederland'.

'Bed, bad, brood en bieb' - 10 juni

In VNG Nieuwsbrief van 10 juni aandacht voor 'Bed, bad, brood en bieb' hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan integratie vluchtelingen.

KinderManifest: de mening van kinderen telt - 30 mei

Op 30 mei is KinderManifest getekend en aangeboden tijdens een interview aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Aandacht voor wat kinderen belangrijk vinden op BNR en Gijs 2.0 op NPO Radio 2. Verder heeft ANP het bericht 'Politici en ouders luister naar kinderen' uitgezet dat is opgepikt door Telegraaf en Reformatorisch Dagblad. Het AD kwam met 'Benjamin leest de Europese ministers de les'.

Is de commerciële bieb wel een bieb? - 25 mei 2016

RTL Z heeft een item gemaakt over de commerciële bieb.

'Vrijwilligers willen niet in zee met commerciele bieb-beheerder' - 17 mei

Artikel 'Vrijwilligers willen niet in zee met commerciele bieb-beheerder' in het Utrechts Nieuwsblad (AD) van 17 mei over gemeente Lopik die Karmac wil inschakelen.

'Dringen voor plekje in de bieb: 'Iedereen hier wil slagen' - 10 mei

Op het RTL Nieuws van 10 mei 2016 van 19.30 komen de OBA en Bieb K aan het woord over de veranderende rol van de bibliotheek. In het item 'Dringen voor plekje in de bieb: 'Iedereen hier wil slagen' gaat het over scholieren en studenten die de bibliotheek opzoeken voor een studieplek.

Ook NOS op 3 besteedt hier aandacht aan met item 'Scholieren: Drukte in de bieb'.

'Het is dringen voor een stilteplek' - 7 mei 2016

"Met het eindexamen in zicht zoeken scholieren vrijwillig toezicht op - in de bibliotheek. Weg van de sociale media." NRC over studieplekken in de bibliotheek.

Minister Plasterk (BZK): ‘De bibliotheek is de stille kracht van de samenleving’ - 22 juni

Minister Plasterk tekende op 22 juni een overeenkomst met de openbare bibliotheken. De lokale openbare bibliotheek als plek waar iedereen terecht kan om digitaal vaardiger te worden en hulp te krijgen bij het digitaal zakendoen met de overheid.

Het Bibliotheekblad en de Bussums Nieuws hebben hierover bericht. Verder komt VNG magazine met 'Bibliotheken helpen bij digitale dienstverlening', de Nationale Zorggids met het bericht 'Bibliotheken helpen ouderen bij digitale diensten overheid', Blik op nieuws met 'Bibliotheken helpen bij digitale diensten overheid' en Security.nl met 'Bibliotheken gaan helpen bij digitale diensten overheid'.

'Hoe lang blijft de bieb nog bestaan?' - 29 april 2016

Francien van Bohemen (VOB) op NPO Radio 2 over de veranderende bibliotheek.

Dutch Roadmap in regionale media - 12 april

Op 12 april komen bibliotheek Zuid Kennemerland en Probiblio aan het woord over de Dutch Roadmap op RTV Noord-Holland. Ook wijdt op 12 april het Noordhollands Dagblad het artikel 'Bibliotheken helpen vluchtelingen met speciale website' aan de Dutch Roadmap.

'Toch maar niet de bibliotheken dicht' - 12 april 2016

In het NRC een groot artikel over de waarde van bibliotheken.

'Vragen over Digid of internet - bij de bieb weten ze raad mee' - 12 april 2016

De openbare bibliotheken hebben een convenant via de KB afgesloten met de Belastingdienst. In Trouw staat het artikel 'Vragen over Digid of internet - bij de bieb weten ze raad mee'.

'Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek' - 15 mrt
Cartoon Hein de Kort 'Nederlanders willen e-books in bibliotheek'
@ Hein de Kort

Veel Nederlanders zien graag dat bibliotheken e-books kunnen uitlenen. Uit onderzoek blijkt dat de helft hier waarde aan hecht. De VOB heeft daarop het onderstaande persbericht 'Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek' op 15 maart uitgestuurd.

Het bericht is verspreid door het ANP en in de landelijke media hebben onder andere Trouw, Max Vandaag, Metro Nieuws, Telegraaf, Parool, FOK.nl en NU.nl het bericht opgepikt.

Hein de Kort maakte er deze cartoon bij.

'Middelpunt bibliotheken is de ontwikkeling van ons allemaal' - 8 mrt

Op 8 maart 2016 heeft Roelof Hemmen van BNR Nieuwsradio Cor Wijn (directeur a.i. VOB) geïnterviewd over het uitlenen van e-books door bibliotheken en de zaak bij het Europese Hof.

Verder komen onder andere vluchtelingen in de bibliotheek en samenwerking van bibliotheken met de Belastingdienst aan bod.

Luister hier het fragment BNR Nieuwsradio terug.

'Bibliotheek biedt hulp bij aangifte' - 19 febr

Op donderdag 18 februari 2016 ondertekenden staatssecretaris Wiebes van het ministerie van Financiën en directeur Lily Knibbeler van de Koninklijke Bibliotheek (KB) een samenwerkingsovereenkomst. Dit bericht is door het ANP opgepikt en overgenomen door verschillende media.

Bekijk hier het persbericht van de Belastingdienst en KB.

'Bij de bieb weten ze er raad mee' - 17 febr

Reportage in de Trouw over de veranderende rol van bibliotheken en het helpen van burgers met digitale vaardigheden op 17 februari. Dit gebeurt ook in de bibliotheek van Almere.

"Hoe een loopbaanworkshop je aan een baan kan helpen" - 16 febr

Hoe de 25-jarige Rita Oliveira uit Rotterdam een baan vond? Ze kwam naar de Loopbaan Lounge, iedere tweede dinsdag van de maand in Bibliotheek Rotterdam. Ze vertelt erover in nrc.nl.

Taal bij vluchtelingen - 4 febr

Overijsselse bibliotheken hebben een project om de Nederlandse taal te stimuleren bij vluchtelingen via studenten. Item op RTV Oost 'Studenten lerarenopleiding lezen voor aan vluchtelingen in azc Azelo' op 4 februari 2016.

'Minister Asscher in gesprek met asielzoekers in Bibliotheek Kanaleneiland'- 19 jan

Op 19 januari is er op RTV Utrecht aandacht voor het bezoek van minister Asscher aan de Bibliotheek Utrecht. Het nieuwsitem 'Minister Asscher bezoekt pop-up bieb vluchtelingen in Kanaleneiland' begint op 2 minuten en 15 seconden.

Op dinsdag 19 januari 2016 staat in de regionale Tubantia Reggestreek het artikel 'Toekomst bieb buiten de bieb'.

'Bibliotheek aan het Spui is favoriete plek om te studeren' - 16 jan

De bibliotheek Den Haag heeft een zeer geslaagde campagne gevoerd om scholieren en studenten naar de bibliotheek te krijgen voor studieplek. In het AD/Den Haag aandacht hiervoor op 16 januari.

2015

'Steeds betere bieb op scholen' - 28 dec

In de Trouw van 28 december 2015 gaat het artikel in op dat het aantal scholen met een goede schoolbibliotheek de laatste drie jaar enorm gestegen is.

'Marleen Barth benoemd tot voorzitter VOB' - 10 dec 2015

In december hebben meerdere platforms bericht over de benoeming van Marleen Barth zoals inct.nl en vm-online.

'Bieb, Bieb, hoera! Goudse bieb beste van Nederland' - 28 november

In het Groene Hart van Algemeen Dagblad stond 28 november een artikel over het winnen van de Beste Bibliotheek door Chocoladefabriek.

'Bibliotheek zamelt boeken in voor vluchtelingen'- 23 november

Op 23 november besteedde de NOS aandacht aan de OBA, die boeken inzamelt voor vluchtelingen.

'Minder aandacht voor boeken, meer voor burgers' - 20 nov

De transformatie van de openbare bibliotheek is zichtbaar aan het worden in de bibliotheekcijfers van 2014. Bezoekers komen steeds meer voor activiteiten naar de openbare bibliotheek.

Het CBS bracht op 20 november het persbericht 'Helft activiteiten bibliotheek gericht op educatie' uit. In RTL Nieuws Late komt Cor Wijn (VOB) aan het woord hierover in het item 'Minder vaak naar bieb voor boek'.

ANP nam het bericht over en het is op 21 november onder andere geplaatst op nu.nlVARA KASSA, websites van gemeenten, beurs.nl.

'Bibliotheken in Brussel: geef ons leenrecht voor e-boeken' - 18 nov 2015

Voor de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) is de aangekondigde copyright reform van de Europese Commissie het juiste moment om in Brussel te pleiten voor een wettelijk vastgelegd leenrecht voor e-boeken. Twee aanwezige Europarlementariërs ondersteunden het pleidooi van bibliotheken tijdens een sessie op 18 november. Bekijk het artikel 'Bibliotheken in Brussel: geef ons leenrecht voor e-boeken' geschreven door Maarten Dessing. Dit artikel is ook gepubliceerd in het Boekblad en Bibliotheekblad.

'De rol van de bibliotheek verschuift' VOB in Agenda Stad - sept 2015

De VOB heeft samen met een aantal andere partijen met Agenda Stad besproken hoe bibliotheken mee kunnen helpen aan de maatschappelijke discussies rond de stad. "De bibliotheek heeft een enorm groot publiek bereik, is heel laagdrempelig en heeft meer te bieden dan alleen boeken", zegt Francien van Bohemen, woordvoerder van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). Lees het interview verder op agendastad.nl.

'De VOB moet zich opnieuw zien te verhouden tot de KB'- 30 sept 2015

In het Bibliotheekblad spreekt Cor Wijn, directeur a.i., onder ander over de noodzakelijke hervormingen bij de Vereniging van Openbare Bibliotheken. In een uitgebreid interview geeft hij zijn visie op de VOB, de branche als geheel en de rol van de bibliotheek.

'Verwaarloos communicatie over Europa niet' VM - sept 2015

In het derde nummer van het blad VM | Verenigingsmanagement staat het artikel 'Verwaarloos communicatie over Europa niet' van Francien van Bohemen en Jesse Martens: "Zonder draagvlak bij de achterban en in de huiskamers in Nederland mislukt elke lobby. Hoog tijd om te vertellen wat de vereniging in Brussel vindt, haalt en brengt."

Ruzie om e-readerabonnement van bibliotheken - 18 aug 2015

In de METRO van 18 augustus een artikel over de b-reader.

CBS: Steeds meer jongeren lid van de bibliotheek - 5 aug 2015

Het CBS bracht op 5 augustus 2015 het persbericht dat steeds meer jongeren lid van de bibliotheek zijn, uit.

Op Radio 1 in het programma 'de Ochtend' werd de VOB om reactie gevraagd en voor 'Quote van de dag' bij BNR Nieuwsradio. Luister de reactie van de VOB terug (vanaf 4:15 min) op Radio 1.
In RTL Nieuws van 5 augustus kwam Astrid Vlug (OBA) aan het woord in het item 'Met een app speuren in andermans boekenkast'. En de Telegraaf bracht de berichten 'Bieb weer in trek bij jongeren' en 'Jeugd wijst de bieb de weg'. NRC Handelsblad plaatste ook twee berichten 'Openbare bibliotheek telt steeds meer jonge leden. Maar die lenen steeds minder' en 'Meer jongeren lid van de bibliotheek'.
Op 6 augustus berichtte Trouw met twee artikelen 'Jeugd wijst de bieb nieuwe weg' en 'De bieb moest dicht, maar de boekenhuisjes rukken op' en Nederlands Dagblad plaatste het bericht op 6 augustus 'Kort en klein: Meer jongeren lid van de bibliotheek' en op 7 augustus 'In Goudse bieb hoeft het nooit meer stil te zijn'.

'App VakantieBieb dit jaar met extra kinderboeken' - 6 juni

Op zaterdag 6 juni heeft RTL Nieuws het item 'App VakantieBieb dit jaar met extra kinderboeken' in het journaal van half acht uitgezonden. Dit jaar worden extra veel kinderboeken aangeboden in de VakantieBieb. Doorlezen in de vakantie is goed voor kinderen anders daalt hun niveau.

'Een boek lenen in de patatzaak' - 25 mei

In het NOS Journaal is het item op 25 mei 'De minibieb, een doorslaand succes' uitgezonden. Variërend van een plankje in de tuin of kasten vol met boeken in een dorpshuis. Nu veel bibliotheken verdwijnen, regelen lezers het uitlenen en ruilen zelf.

'Waarde bibliotheek voor samenleving behouden. Laagdrempelige toegang tot kennis zorgt dat mensen beter mee kunnen komen in de maatschappij' - 17 april

Op 17 april heeft het Financieele Dagblad (FD) het ingezonden stuk 'Waarde bibliotheek voor samenleving behouden. Laagdrempelige toegang tot kennis zorgt dat mensen beter mee kunnen komen in de maatschappij' van de VOB geplaatst.
Ap de Vries (directeur VOB) reageert hiermee op de column 'Bibliotheken' van Annemarie van Gaal op 14 april in het FD.

'Steeds meer bibliotheken op school' - 19 mrt

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft de evaluatie van de Bibliotheek op school (Kunst van Lezen) voor de Tweede Kamer onder de aandacht gebracht van het Jeugdjournaal. Het Jeugdjournaal heeft het item 'Steeds meer bibliotheken op school' ervan gemaakt op donderdag 19 maart.
Vijf jaar geleden hadden zo'n 70 basisscholen een bibliotheek op school en nu zijn het er bijna 2400. In vijf jaar heeft 36% van de basisscholen een door de openbare bibliotheek verzorgde, Bibliotheek op school gekregen.

Boekman 102 People’s Palaces: bibliotheken als hart van de gemeenschap - mrt 2015

Boekman 102 is verschenen op 10 maart met als actueel thema 'People's Palaces, de nieuwe functie van openbare bibliotheken als hart van de gemeenschap'. De auteurs van dit nummer onderzoeken de vraag of openbare bibliotheken nog wel nodig zijn in deze tijd van digitalisering van informatie en media, e-books en sociale media.
Bij Boekman 102 hoort het dossier 'De openbare bibliotheek verbindt' die op de site van de Boekmanstichting is ingericht. Met daarin een mediaoverzicht van publicaties over de openbare bibliotheek.

'De nationale biebpas komt eraan' - dec 2014

In de Volkskrant van 12 december komt de Nationale Bibliotheekpas aan de orde. Met deze pas willen bibliotheken het gebruiksgemak vergroten en een herkenbaarder merk worden.

Lancering Ambitie Agenda 2015-2025 - dec 2014
@jorgenkoopmanschap

In 2025 is iedereen in Nederland geletterd of bezig dat te worden. Op woensdag 10 december 2014 presenteert H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden samen met ambassadeur Ruben Nicolai de Ambitie Agenda 2015‐2025 van de Leescoalitie.

Op woensdag zijn ze in Shownieuws en in PAUW geweest om te spreken over de Ambitie Agenda.

'De slag om de bibliotheken' - nov 2014

De bibliotheken moeten het ontgelden. Na jarenlange bezuinigingen volgt weer een nieuwe ronde: de nieuwe colleges van B&W hebben éxtra bezuinigingen in petto. Ieder jaar worden de bibliotheken 70 miljoen keer bezocht. Ondertussen is er wel bijna een nieuwe Bibliotheekwet die echter vooral inzet op digitalisering. Maar hoe zorg je voor ontmoeting & debat zonder fysieke bibliotheken?
Dinsdag 11 november debatteert de EersteKamer over de nieuwe Bibliotheekwet. Arda Gerkens zal de minister van OCW vragen om monitoring van de sluiting van bibliotheken en om een plan B als er teveel bibliotheken sluiten.
In de studio bijzonder hoogleraar Bibliotheekwetenschap Frank Huysmans, bibliotheekinnovator Jeroen de Boer en Eerste Kamerlid voor de SP, Arda Gerkens. Reportages zijn van Ellen van den Berg en Sander Bartling.

Luister de uitzending 'De slag om de bibliotheken' van 9 november terug.

Geen boete meer in de bieb: het werkt! - okt 2014

"Iedere abonnee van een bibliotheek heeft het wel eens gehad. Je verslindt die spannende thriller of meeslepende roman, hij blijft liggen op je nachtkastje en oeps: je brengt het boek te laat terug en je krijgt een boete, te voldoen bij een strenge doch rechtvaardige biebmedewerker. Bij de bibliotheek in Culemborg is die boete afgeschaft en... het werkt!". Bekijk het item van 24 oktober op Omroep Gelderland.

'Copyright hervormen? Stap naar het EU-Hof!' - sept 2014

Dirk Visser (Klos Morel Vos & Schaap) heeft op 8 september namens de VOB gesproken op het debat 'Copyright 4 Innovation' over de proefprocedure 'E-books en leenrecht'. Hij is naar aanleiding van dit debat geinterviewd door Computerworld 'Copyright hervormen? Stap naar het EU-Hof!' op 4 november.

Steeds meer jonge boekenwurmen - 5 aug 2014

Metro plaatste het bericht 'Steeds meer jonge boekenwurmen' over het groeiende aantal jeugdlidmaatschappen.

 

 

Giphart leent uit - jul 2014

Vanaf vrijdag 25 juli heeft RTV Utrecht zeven weken lang het programma 'Giphart leent uit' uitgezonden. Ronald Giphart bezoekt in de serie verschillende openbare bibliotheken in de provincie Utrecht. Hij ontmoet medewerkers en bezoekers. Ook gaat hij op zoek naar het speciale van de bibliotheken. In samenwerking met de Utrechtse Bibliotheken en BISC.

Heeft u belangstelling om deze uitzendingen te gebruiken in eigen omgeving of wilt u ze in uw eigen regio laten uitzenden? Neem dan contact op met BISC, Ronald Huizer of Marten Groen via secretariaat@spam-preventionbiscutrecht.nl.

'Frontale botsing over toekomst bibliotheek' - mei 2014

De Telegraaf berichtte 16 mei over de eerste termijn van het debat over de bibliotheekwet onder noemer 'Frontale botsing over toekomst bibliotheek'.

'Hard op weg naar een nieuwe democratie' - jun 2014

Tijdens het debat over de bibliotheekwet op dinsdagavond 3 juni heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gerefeerd aan een artikel dat vorige maand in Vrij Nederland verscheen over internetconsultaties en de directe invloed van burgers in het wetgevingsproces.

Op 8 april 2014 in Vrij Nederland schreven Thijs de Broer en Jaco Alberts het artikel 'Hard op weg naar een nieuwe democratie' omdat er veel (rond 225) reacties van niveau zijn gegeven. In dat artikel wordt de internetconsultatie van de Bibliotheekwet aangehaald als goed voorbeeld.

"Dat bleek bijvoorbeeld bij de Bibliotheekwet van Bussemaker. Via de internetconsultatie kwamen 225 reacties binnen: 60 procent van particulieren, 37 procent van medewerkers van bibliotheken en 3 procent van belanghebbende organisaties. In de Memorie van Toelichting bij de wet is te lezen dat verschillende suggesties werden overgenomen, zoals de vermelding in de wetstekst van 'ontmoeting en debat, kunst en cultuur' als maatschappelijke taken van de bibliotheek. Ook het schrappen van de verplichting voor bibliotheken om hun leden automatisch bij de landelijke digitale bibliotheek in de schrijven, was een suggestie uit de internetconsultatie: het wordt een vrijwillige keuze van ieder lid."

Bibliotheken: modernisering auteursrecht noodzakelijk voor recht op e-lezen - apr 2014

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft op 23 april in Den Haag een petitie overhandigd aan Marietje Schaake (lid van het Europees Parlement). Daarin pleit zij voor modernisering van het Europese auteursrecht, zodat bibliotheken makkelijker e-books kunnen uitlenen.

De petitie-overhandiging vormt het Nederlandse startsein van de online petitiecampagne 'the Right to E-read'. Het persbericht is door verschillende media opgepikt.

De Trouw heeft op 24 april het artikel 'Bieb wil digitaal boek uitlenen'. Ap de Vries (directeur VOB) is op 23 april geïnterviewd in het nieuwsprogramma van BNR.

'Bibliotheek als fysieke en lokale hub' - apr 2014

Kim Putters (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) heeft in de FD van 25 april een interessant column over de toegevoegde waarde van de bieb; een ontmoetingsplek voor informatie, kennis en cultuur.

'In de cel zonder boek' - apr 2014

Arjen van Veelen beschrijft in zijn column van 9 april in de NRC: "De sociale, maatschappelijke functie en andere functies bibliotheek zitten niet op e-reader."

Manifest voor behoud van de bieb - mrt 2015

Op dinsdag 18 maart heeft de VOB het manifest 'Mijn bieb moet blijven! Elke gemeente een bibliotheek' aangeboden aan Tweede Kamerleden. En daar is veel media-aandacht voor geweest.

Het Jeugdjournaal komt met de stelling 'In elke plaats een bibliotheek'. En RTL Nieuws van 19.30u komt met 'De voortbestaan van bibliotheek is niet vanzelfsprekend' (item start 18:10 minuten).

Verder veel aandacht op de radio. Radio 1 komt met een reportage in Nistelrode bibliotheek en NCRV's De Ochtend (item start op 5:50 min). Op Radio 4 bij KRO's 'De ochtend van vier'. En op Radio 5 in de ochtend bij 'Wekker Wakker' van MAX en later bij Nostalgia van de EO. Ook lokaal was de VOB te horen op Omroep NoordHolland en Omroep West.

De Metro heeft op deze dag het artikel 'Manifest voor biebwet om teloorgang van bibliotheken te stoppen' geplaatst en de Trouw komt met 'Bibliotheken uitlenen kan ook commercieel. Scepsis overheerst bij VOB'.
nu.nl komt met 'Schrijvers steunen actie voor behoud bibliotheken'.

Een dag later, op 19 maart, komt Wekker Wakker van MAX op Radio 5 met nog een item 'Manifest aangeboden aan Kamer' en Villamedia plaatst het persbericht 'Tweede Kamerleden ondersteunen het manifest Iedere gemeente een bibliotheek'.

'Politiek krijgt manifest over de bieb' - mrt 2014

De aankomende overhandiging van de petitie 'Mijn bieb moet blijven' heeft ANP op 16 maart als bericht opgenomen en is onder andere geplaatst door de TelegraafBN|De Stem. En op Radio 2 in het programma Hemelbestormers komt Francien van Bohemen aan het woord over bezuinigingen op bibliotheken. [start item op 1:42:20].

'Van een boek is de batterij nooit leeg' - mrt 2014

Op 8 maart 2014 heeft de Telegraaf de stelling van de dag met 'De bieb moet blijven'. De meeste stemmers (ruim driekwart) vinden de bibliotheek heel nuttig. Ruim 71% vindt dat de Rijksoverheid gemeenten mag verplichten om minimaal één bibliotheekfiliaal open te houden. Bijna de helft is van mening dat de bibliotheek een belangrijke plek is waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen.

Kunst- en cultuurbezuinigingen in Alphen aan den Rijn - mrt 2014

Alphen aan den Rijn heeft de Gemeenteraadsverkiezing al achter de rug. In de Volkskrant van 7 maart 2014 gaan ze in op de kunst- en cultuurbezuinigingen, als voorbode op aankomende Gemeenteraadsverkiezingen.

'Geen verval van leescultuur' - jan 2014

Maarten Asscher stelt in de NRC van 31 januari dat het debacle met Polare niet duidt op verval van leescultuur. In zijn vierde punt beschrijft hij: "Wat beslist een ongunstige achtergrondfactor is, is dat overheden in dit land er alles aan doen om het openbare bibliotheekwerk verminken. Bezuinigingen en beleidsmatige dwalingen verstoren het primaire proces van de openbare bibliotheek: het toegankelijk maken en overdragen van de geschreven cultuur."

'Met een taaltoets sla je twee vliegen in één klap' - jan 2014

Niet goed kunnen lezen en schrijven is een handicap bij het vinden van een baan. Marja van Bijsterveldt pleit daarom voor het toetsen van mensen met een Wajong- of bijstandsuitkering op 27 januari 2014 in de Trouw.

'Alles begint bij taal' - mrt 2014

In een interview met Binnenlands Bestuur haalt Marja van Bijsterveldt, sinds 1 januari voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, ook het belang van bibliotheken aan. Zij stelt: "[...] Bibliotheken zijn zo veel meer dan uitleenbalies voor boeken. Het zijn laagdrempelige plekken waar mensen in aanraking kunnen komen met taal. Bezuinigen op bibliotheken is dus zeer onverstandig." naar aanleiding van de vraag over gemeenten die bezuinigen op taalcursussen en bibliotheken die de deuren sluiten.

Lees verder in Binnenlands Bestuur van 17 maart 2014.

Laurentien wil Europa leren lezen - jan 2014

Prinses Laurentien gaat zich inzetten voor analfabeten in Europa. Op NOS van 27 januari 2014 vertelt zij hoe ze aan de slag gaat met een project waarin bibliotheken in Europa worden ingezet om mensen te leren lezen en schrijven.

Lokale bibliotheek ontbreekt in bibliotheekwet - jan 2014

NRC Handelsblad plaatst op 24 januari het bericht 'Onderschat de bibliotheek niet'.

Het commentaar 'Het nobele instituut van de bibliotheek moet de deuren open houden' in de Trouw van 24 januari stelt dat ontwikkeling, kennis en cultuur voor iedereen bereikbaar moet zijn.

De Telegraaf heeft op 23 januari het artikel 'Bakkie en een babbel. Ontmoetingsplek ook weg door sluiten bibliotheken' geplaatst.

In de Volkskrant van 21 januari 2014 komt de VOB aan het woord over bezuinigen op de bieb in het artikel 'Het is: bieb dicht óf het sportcomplex'. Er wordt ingegaan op het wetsvoorstel 'Stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen'. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verplicht steden en dorpen niet meer om een volwaardige bibliotheekvoorziening aan de inwoners aan te bieden. De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) betreurt dit - nu al worden veel bibliotheken gesloten.

Kijk ook bij het persbericht 'Lokale bibliotheek ontbreekt in bibliotheekwet' van de VOB en bij het dossier Belangenhartiging/Wet naar Kamer.

De bieb in de media - jan 2014

Op dinsdag 21 januari en de dagen erna is de bibliotheek prominent in het nieuws geweest.

Kijk bij de onderstaande berichten.

Journaals op televisie

Bekijk het item van het Jeugdjournaal 'Het gaat niet zo goed met de bieb'. (item start op 05.10 minuten)

Het NOS Journaal (item start op 22.09 minuten) en RTL Nieuws (item start op 06.27 minuten) komen op 21 januari met 'Bibliotheken beginnen met uitlenen van 5.000 e-books'.

Stellingen
  • De Volkskrant heeft deze dag op haar homepage de peiling 'In het kader van bezuinigingen is het goed dat bibliotheken sluiten. Informatie is tegenwoordig op internet te vinden.' 84% van de 4.366 stemmers is het daar niet mee eens.
  • Ook het Jeugdjournaal doet deze poll 'Bibliotheken blijven altijd nodig'. 85% van de kinderen zeggen bibliotheken blijven altijd nodig.
  • Op Stand.nl (Radio 1) reageren mensen op de stelling 'De bibliotheek is een verouderd instituut'. Van de ruim 2.200 stemmers is 82% hier niet mee eens. Beluister hier reacties van Ap de Vries (directeur VOB) en andere luisteraars.
Commissie Cohen en toekomstperspectief bibliotheken - jan 2014

In 'Sluiting bibliotheken verarmt Nederland' gaat Peter de Waard op 21 januari in de Volkskrant in op het rapport 'Bibliotheek van de toekomst' van de commissie Cohen in opdracht van het SIOB. 

Naar aanleiding van dit rapport is Kars Veling (voorzitter VOB) geïnterviewd 'Noodklok: steeds meer bibliotheken dicht' n.a.v. het rapport op Wekker Wakker op Radio 5.

Op 21 januari besteedt het Reformatorisch Dagblad aandacht met 'Commentaar: Bibliotheek behoudt belangrijke functie' en Telegraaf.nl met 'Bibliotheek gaat zich opnieuw uitvinden'. Ook andere media hebben hierover bericht.

Bibliotheek gaat e-books uitlenen - jan 2014

Bibliotheken beginnen vanaf 21 januari 2014 een service om e-books te downloaden. In het systeem staan 5000 e-books. Mensen die lid zijn van de bibliotheek kunnen de boeken voorlopig gratis downloaden.

Beluister de interviews op NOS Radio 1, BNR en Radio 4.
Dit bericht is door veel media opgepikt zoals Nu.nl, ANP Nieuws, NOS, en nog veel andere media.

Kijk ook bij het dossier De branche/E-books.

De bibliotheek, voor boeken, volksverheffing en voetmassage - jan 2014

Op 21 januari beschrijft Meindert van der Kaaij in de Trouw de stand van zaken in de openbare bibliotheekbranche. Erna Winters, directeur van Bibliotheek Kennemerwaard komt aan het woord en stelt dat de laatste jaren al veel in beweging is gezet in de bibliotheekwereld.

De bibliotheek verandert. De collecties zijn nu in vergelijking met 1999 met veertig procent gekrompen. Het aantal uitleningen van boeken holt achteruit en dat geldt vooral voor jeugdboeken. Het aantal vestigingen van bibliotheken lijkt te stabiliseren, maar die statistiek geeft een vertekend beeld. Driekwart van de bibliotheken heeft gebouwen afgestoten en de voorziening - onder de term servicepunt - ondergebracht in scholen, wijkcentra, verzorgingstehuizen of de buurtsuper.

De grootste bedreiging voor de bieb zijn de gemeentelijke bezuinigen. Nu gaat er jaarlijks nog ruim 500 miljoen euro naar openbare bibliotheken, maar de voorspellingen zijn dat hier nog flink het mes in gaat.

'Het moet echt anders want de bieb wordt wegbezuinigd' - jan 2014

'Het moet echt anders want de bieb wordt wegbezuinigd' in NRC op 3 januari 2014.

VOB geen relatie met The Aligment House - jan 2014

Op 2 januari 2014 verscheen het interview 'Het moet echt anders, want de bieb wordt wegbezuinigd' in het NRC Handelsblad.

Friederike de Raat sprak met Winand Steggerda over de toekomst van bibliotheken en er wordt verwezen naar de VOB. De VOB is niet gehoord over dit artikel en heeft op het interview een reactie gegeven.

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 17 december 2018