Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Bibliotheek in de media

Bent u in staat om de juiste lokale politici met uw boodschap te benaderen en te overtuigen van het belang van de bibliotheek?

Met goede voorbeelden, inspiratie en instrumenten helpt de VOB u op weg om uw bibliotheek op de kaart te zetten. En verzamelen we hieronder uitspraken uit het nieuws. In het nieuwsarchief 'De bibliotheek in de media' vindt u minder recente berichten.

'Boeken brengen bij leesgrage oudere in Utrecht' - 19 jul

De nieuwe voorraad leesvoer ligt op tafel. Vier bibliotheekboeken, daar komt de 85-jarige Johanna Maria Bijl („Zeg maar Anna”) de komende maand wel mee door. Op boekbezoek met een vrijwilliger van de Bibliotheek aan Huis in Utrecht. Lees het artikel 'Boeken brengen bij leesgrage oudere in Utrecht' van het Reformatorisch Dagblad.

'Prinses Laurentien ontdekt de LocHal' - 10 jul

Prinses Laurentien kreeg woensdag 10 juli een rondleiding door de LocHal, het gebouw waarin ook de bibliotheek is gevestigd.

Lees het artikel 'Prinses Laurentien is in Tilburg en ontdekt de LocHal' van het AD.

'Bibliotheken krijgen loket voor digibeten' - 1 jul

In bibliotheken komt een loket voor mensen die niet overweg kunnen met computers, ze krijgen hulp met het regelen van zorg, huurtoeslag, DigiD en het betalen van verkeersboetes in termijnen. Lees de artikelen van:

Het Parool | 'Bibliotheken krijgen loket voor digibeten'

RTL Z | '13 miljoen euro naar digitale hulp in de bibliotheek'

Bibliotheek LocHal genomineerd als beste van de wereld - 24 mei

De Tilburgse bibliotheek LocHal is genomineerd voor ‘Beste Bibliotheek van de Wereld 2019’. De IFLA jury is onder de indruk van de transformatie van de LocHal. “Een plek die nu als huiskamer van de stad fungeert en als locomotief in de stedelijke transformatie." Lees hier het artikel Bibliotheek LocHal genomineerd als beste van de wereld: ‘We zijn heel erg trots’.

"Bibliotheken verdienen redding, geen sanering" - 7 mei

August Hans den Boef en Rinke Smedinga schreven het opiniestuk "Bibliotheken verdienen redding, geen sanering" geplaatst in de Volkskrant van 7 mei. Gemeenten lijken de hoge kosten voor jeugdzorg af te gaan te wentelen door te bezuinigen op bibliotheken. En juist in de deze tijd van de digitale samenleving zijn bibliotheken harder nodig dan ooit, betogen ze.

Lekker rustig studeren voor het eindexamen - 1 mei

Het is druk op de vierde etage van de bibliotheek. De tafels zijn een groot deel van de week vrijwel volledig bezet door scholieren. Scholieren die zich voorbereiden op hun eindexamen. Bekijk hier de korte reportage 'Lekker rustig studeren voor het eindexamen in Almelose bieb' van het AD.

'Kinderen lezen beter door ‘de Bieb op School’ - 26 apr

Kinderen op basisscholen die elke week bezoek krijgen van een bibliotheekmedewerker, gaan beter lezen. Die positieve conclusie kan getrokken worden uit de resultaten van ‘de Bieb op School’ in Reimerswaal. De gemeente zet het project daarom ook de komende twee jaar door. Lees hier het artikel 'Kinderen lezen beter door ‘de Bieb op School' van de Provinciale Zeeuwse Courant.

'Gemeenten moeten kiezen tussen bibliotheek en jeugdzorg' - 23 apr

Zo'n 30 bibliotheken in ons land dreigen te verdwijnen. Gemeenten hebben geld nodig om de kosten voor jeugdzorg te dekken, het gevolg is dat bibliotheken aan het kortste eind trekken en flink moeten bezuinigen.

EenVandaag | 'Gemeenten moeten kiezen tussen bibliotheek en jeugdzorg (en de bieb wint niet)'

NPO Radio 1 |  'Bibliotheken in ons land aan de rand van de afgrond'

Hier kunnen scholieren studeren voor de eindexamens - 14 apr

Bibliotheek het Markiezaat zet vanaf nu haar deuren open voor scholieren die zich willen voorbereiden op de eindexamens. Eindexamenkandidaten kunnen er terecht tot en met 23 mei. "Wij hebben alle voorzieningen om rustig te kunnen studeren!" Lees het artikel 'Hier kunnen scholieren studeren voor de eindexamens'

Deze oude locomotievenhal is nu een stadshuiskamer - 2 apr

Elke week kiest Trouw een kunstwerk dat je niet mag missen. Op 2 april was dat de LocHal in Tilburg. 'Deze oude locomotievenhal is nu een stadshuiskamer, en de Tilburgers zijn er helemaal weg van'

Docuserie 'Woorden en Daden' Frans Bromet in de bibliotheek - mrt

De bibliotheek is de hedendaagse stadshuiskamer waar het bruist van de meest uiteenlopende activiteiten. Iedereen is welkom in de bieb, het is er prettig toeven en niet onbelangrijk: de bibliotheek is de enige openbare plek die de hele dag gratis toegankelijk is. Van dakloze tot miljonair en van scholier tot gepensioneerde: de bieb is een plek waar heel Nederland samenkomt.

Tijdens de Boekenweek van 2019 zond de VPRO de serie De bibliotheek uit. Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Hieronder een kort mediaoverzicht.

NPO Radio 1 | Frans Bromet bij Nooit meer Slapen

Kijk de afleveringen terug via VPRO.nl.

'Hoe Annie M.G. Schmidt solliciteerde bij de bieb in Deventer' - 29 mrt

Een verhaal over de sollicitatiebrief die Annie M.G. Schmidt stuurde aan de bibliotheek Deventer. Zij solliciteerde naar de functie van directeur. Lees het artikel 'Hoe Annie M.G. Schmidt solliciteerde bij de bieb in Deventer' uit De Stentor.

Babel moet minstens zo spraakmakend worden als LocHal - 12 mrt

Directeur Nan van Schendel van de nieuwe Stichting Babel, wil van de panden van de bibliotheek en Muzerije één geheel te maken en ‘minstens zo spraakmakend te worden als de LocHal in Tilburg’.

Lees hier het artikel "Babel in centrum Den Bosch ‘moet minstens zo spraakmakend worden als LocHal’ in Tilburg" uit het Brabants Dagblad.

Provinciale hulp voor bieb in nieuwe stijl - 11 mrt

Bibliotheken doen tegenwoordig veel meer dan alleen boeken uitlenen. Lees het interview met directeur-bestuurder Ankie Kesseler (Biliotheek AanZet) 'Provinciale hulp voor bieb in nieuwe stijl' van het Reformatorisch Dagblad.

Altijd wel reuring in de Goudse Chocoladefabriek - 1 mrt

De Chocoladefabriek in Gouda vierde op 1 maart haar vijfjarige bestaan. De combinatie van bieb, restaurant, drukkerswerkplaats en streekarchief is al sinds het begin een doorslaand succes. AD maakte na een dagje bibliotheek het artikel 'Altijd wel reuring in de Goudse Chocoladefabriek'.

'Leent er nog iemand een boek in de bieb?' - 14 feb

De bieb is verreweg de meest populaire culturele instelling van Rotterdam. Lees het artikel 'Leent er nog iemand een boek in de bieb?' van het NRC.

De nieuwe LocHal in Tilburg - jan

Een oude locomotiefhal in Tilburg is omgetoverd tot een modern glaspaleis met daarin de bibliotheek. Diverse media zijn enthousiast over deze nieuwe bieb met haar prachtige locatie.

Volkskrant | 'De nieuwe bibliotheek LocHal Tilburg biedt een geweldige sfeer en talloze gebruiksmogelijkheden'

NRC | 'De nieuwe LocHal is het Centre Pompidou van Tilburg'

Brabants Dagblad | 'Opening LocHal lokt veel Tilburgers'

Omroep Brabant | 'LocHal huiskamer voor Tilburgers én voor mensen uit heel Nederland'

ED | 'Vol lof over de LocHal, maar het had ook heel anders kunnen lopen'

AD | 'Mooie oogst voor de LocHal: 100.000 bezoekers, 500 extra abonnementen'

Luister hier het item van NPO Radio 1 met architect Francine Houben die de inrichting van de bibliotheek ontwierp.

'De openbare bibliotheek is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden' - 24 jan

Het Reformatorisch Dagblad schreef naar aanleiding van recente cijfers van Stichting Lezen het artikel 'De openbare bibliotheek is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden'.

Nationale Voorleesdagen 2019 - 23 jan

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 "Een huis voor Harry", geschreven door Leo Timmers.

NOS Wekdienst | 'Het Nationaal Voorleesontbijt'

AD | 'Aftrap van Nationale Voorleesdagen: kater Harry zoeken in de bieb'

Telegraaf | 'Nationale Voorleesdagen van start met Lieke van Lexmond en prinses Laurentien'

RTL Boulevard | 'Prinses Laurentien leest voor aan peuters en kleuters'

'Bibliotheek Zoetermeer is de huiskamer van de stad' - 21 jan

Een jaar geleden opende Bibliotheek Zoetermeer de nieuwe hoofdvestiging in het Stadshart: Het Forum. Met bijna 50 samenwerkingspartners zijn zij zeven dagen per week geopend. Het Algemeen Dagblad maakte het artikel 'Bibliotheek Zoetermeer is de huiskamer van de stad'.

'Verruim je blik, leen eens een mens bij de bibliotheek' - 14 jan

Bezoekers van de Mensenbieb kunnen voor even een ‘levend boek’ naar keuze lenen. De lezer mag alles vragen, maar het boek hoeft geen antwoord te geven. De te lenen mensen zijn blind, verslaafd of gevlucht. „Wat is uw eerste indruk van mij?”

Lees 'Verruim je blik, leen eens een mens bij de bibliotheek', uit het NRC.

‘Niemand zal rol van bibliotheek overnemen’ - 8 jan '19

Sergei Versteeg (directeur bibliotheek Heusden) over de bibliotheek "Het is een A-merk. Laagdrempelig, openbaar, neutraal terrein; je mag er komen zonder lid te zijn. Het is er bovendien stil en waar mag dat nog in onze maatschappij? Bibliotheken delen kennis, het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, er is aandacht voor kunst en cultuur.”

Lees het hele artikel ‘Niemand zal rol van bibliotheek overnemen’.

'Kabinet gaat digibeten helpen' - 13 dec

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met digitale apparaten. Lees in het NOS artikel 'Kabinet gaat digibeten helpen' welke rol het kabinet ziet voor de openbare bibliotheken.

CBS cijfers over 2017: meer gebruikers digitale bibliotheek en meer activiteiten - 26 nov

De openbare bibliotheken hebben in 2017 zo'n 145 duizend activiteiten georganiseerd, waarbij het zwaartepunt op het gebied van Leesbevordering & Kennismaking met literatuur en Ontwikkeling & Educatie lag. Het aantal uitgeleende e-books steeg in twee jaar tijd met 41 procent tot 5,4 miljoen. Het aantal actieve digitale gebruikersaccounts is tegelijkertijd met 144 procent gegroeid. Diverse media pakten het nieuws op.

NOS | 'Forse stijging uitleen e-books en luisterboeken via bibliotheek'

Nu.nl | 'Sterke groei in aantal mensen dat gebruikmaakt van digitale bibliotheek'

ND | 'Ook de bieb wordt steeds digitaler'

FD | 'E-book redder van de bibliotheek'

DvhN | 'Digitaal gebruik bibliotheek in opmars'

NRC | 'De digitale bieb is in opkomst'

inct | 'Gebruik digitale bibliotheek toegenomen'

Nederlandse e-books straks sneller bij digitale bibliotheek - 3 okt

Nieuwe e-boeken van Nederlandse uitgevers moeten voortaan veel sneller, maar ten minste binnen een jaar bij de bibliotheek geleend kunnen worden. Dat hebben verschillende partijen in de boekenbranche afgesproken.

NOS | 'Nederlandse e-books straks sneller bij digitale bibliotheek'

Trouw | 'Meer e-books in de bibliotheek nu de betaling aan uitgevers verbetert'

ND | 'E-books komen voortaan sneller in de bibliotheek'

FD | 'Meer e-books beschikbaar in de bibliotheek'

Luister het item van NPO Radio 1.

'Beter lezen en schrijven: kijk eens rond in de bieb' - 6 sept

Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft - net als andere Achterhoekse biebs - een speciale Taalhuis-hoek. Wie moeite heeft met lezen en schrijven en daar wat aan wil doen, kan er terecht voor speciale bladen en boeken. Lees hier het artikel van Tubantia

Bibliotheek viert succesvol eerste jaar in Huis van de Stad - 1 sept

Zondag is het precies een jaar geleden dat de Harderwijkse bibliotheek onderdeel werd van het Huis van de Stad. Het resultaat: 10 tot 20 procent meer bezoek en lof alom. ,,Het is precies de huiskamer geworden die we voor ogen hadden." Lees hier het artikel uit de Stentor.

Helderse School 7 beste bibliotheek ter wereld! - aug/sept

Tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA) is School 7 uit Den Helder uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018. Een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. Het nieuws werd opgepakt door diverse media, hieronder een overzicht. 

NOS | 'Bibliotheek Den Helder is beste van de wereld'

NOS Jeugdjournaal | 'Beste bieb van de wereld staat in Nederland!'

BNR Nieuwsradio | De Ochtendspits (fragment begint na 11 seconden)

De Telegraaf | 'Bibliotheek Den Helder is de beste van de wereld'

Hart van Nederland | 'De beste bibliotheek van de wereld staat in Nederland'

Noordhollands Dagblad | 'Helemaal overdonderd na pakken internationale bibliotheekprijs School 7'

Noord Holland Nieuws | 'Bibliotheek Den Helder verkozen tot beste ter wereld'

De Telegraaf | 'De allerbeste bieb op aarde'

Nederlands Dagblad | 'Den Helder heeft 's werelds beste nieuwe bieb'

de Volkskrant | 'De beste bieb ter wereld is een huiskamer in Den Helder'

NH Nieuws | 'Een kijkje bij de beste bibliotheek van de wereld in Den Helder'

Binnenlands Bestuur | 'De beste bibliotheek van de wereld'

NH Nieuws | 'Helderse winnaars van bibliotheekprijs terug uit Kuala Lumpur'

Noordhollands Dagblad | 'Emotioneel welkom op Schiphol voor Helderse bibliotheekdelegatie na wereldtitel'

Daarnaast waren er items in:

 

School 7 genomineerd voor Public Library of the Year Award 2018 - 28 jun

School 7 is genomineerd voor de Public Library of the Year Award 2018. Dit is een internationale prijs waarmee vernieuwende bibliotheken worden bekroond. Lees hier het artikel uit het Noordhollands Dagblad.

"Beter lezen met een hond aan je voeten" - 27 jun

In een vestiging van de bibliotheek in de Tilburgse wijk Reeshof is het elke woensdagmiddag kwispellezen. Kinderen met leesproblemen uit groep 3 en 4, oefenen hun vaardigheid door voor te lezen aan een getrainde hulphond. Lees hier het volledige artikel uit Trouw.

"Scholen in Borne zijn blij met eigen bieb" - 22 mei

Mede door een gulle bijdrage van de openbare bibliotheek Borne hebben twee scholen in Borne nu een Bibliotheek op School. Lees hier het artikel van Tubantia.

"Assen krijgt huiskamers in de wijken" - 14 mei

Taal is een belangrijke toegang tot cultuur, zo staat in het bestuursakkoord. ,,Wij bieden ruimte aan huiskamers/ontmoetingsplekken voor bibliotheken in de wijken en stimuleren ruilbibliotheken door middel van kastjes in de wijken of in MFA’s. In combinatie met een Taalhuis zorgt dit voor een betere toegang tot taal.’’ Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Examens beginnen: blokken in de bieb en vertrouwen van ouders" - 10 mei

De eindexamens beginnen en dus wordt er weer flink geblokt in de bibliotheek om glansrijk te slagen. De NOS maakte een item vanuit bibliotheek Eemland in Amersfoort. 'Examens beginnen: blokken in de bieb en vertrouwen van ouders'

Bibliotheek Bergen op Zoom: 'Ook wij hebben verborgen boeken' - 18 apr

Een opvallend filmpje. Op de Facebook van Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom. Lees meer in het artikel Opmerkelijke video van bibliotheek Bergen op Zoom: 'Ook wij hebben verborgen boeken' van het AD.

Kinderen aan de boeken, met dank aan NEC-spelers - 17 april

4.400 boeken in acht weken tijd. Dat is de opbrengst die de leerlingen van tien klassen van Nijmeegse basisscholen door de actie 'Scoor een boek' in totaal hebben gelezen. Met dank aan NEC-spelers Ted van de Pavert, Maarten Paes en aan de Bibliotheek Gelderland-Zuid. Lees hier het artikel van de Gelderlander.

'Eerste Scoor een boek! Tilburg: kinderen lezen 7.352 boeken' - 10 apr

Zo'n 1.500 kinderen van 20 basisscholen uit Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk hebben afgelopen 10 weken samen 7.352 boeken gelezen. Daarmee is het project 'Scoor een boek!' geslaagd en krijgt het zeker een vervolg, zegt directeur Peter Kok van de bibliotheek Midden-Brabant. Bekijk de reportage van het AD.

'Uniek Zoetermeers bieb-concept valt ook landelijk op' - 5 apr

Het Forum is een samenwerkingsverband van de bibliotheek met 44 andere organisaties. Bibliotheekmedewerkers vanuit het hele land komen op dinsdag 10 april een kijkje nemen bij het Forum, die dan een openingssymposium houdt. Lees hier het artikel van het AD.

Stadkamer Zwolle beste bibliotheek van Nederland

Stadkamer is de beste bibliotheek van Nederland volgens de jury van het Nationale Bibliotheekcongres. Lees hier het artikel 'Zwolse Stadkamer is 'beste bibliotheek van Nederland' de Stentor.

'Bibliotheken verwelkomen duizenden nieuwe leden door afschaffen boetes' - 6 mrt

De Groninger bibliotheken hebben het aantal leden vorig jaar met ruim 7.300 zien stijgen naar 96.000. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Biblionet Groningen, waarbij 42 bibliotheken in onze provincie zijn aangesloten. Volgens Jacqueline Roelofs, manager markt en innovatie bij Biblionet, is dat voornamelijk te danken aan het afschaffen van de boetes als boeken te laat worden ingeleverd. Lees het volledige artikel van RTV Noord.

Belastingaangifte doen in de bibliotheek - feb/mrt

Mensen die belastingaangifte moeten doen, kunnen voor hulp of vragen in steeds meer bibliotheken terecht. Maatschappelijke organisaties helpen in de bibliotheken bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Het gaat dit jaar om 150 bibliotheken, vorig jaar waren het er nog 88. 

AD | 'In steeds meer bibliotheken is er hulp bij de belastingaangifte'

Radar | 'Bibliotheken bieden vaker hulp bij belastingaangifte'

ND | 'Hulp bij aangifte belastingen vaker in bieb'

Hoogeveensche Courant | 'Aangifte belasting mogelijk in bieb'

Schijndel is nu al trots op pop-up bibliotheek - 23 feb

Niets dan loftuitingen waren te horen bij de officiële opening van de pop-up bibliotheek aan de Hoofdstraat in Schijndel. Het gemeentebestuur van Meierijstad kiest later dit jaar een definitieve locatie voor de bieb. Lees hier de artikelen 'Schijndel is nu al trots op pop-up bibliotheek' en 'Volop complimenten voor nieuwe locatie Schijndelse bieb' van het Brabants Dagblad.

Scoor een boek! - feb

Steeds meer bibliotheken en voetbalclubs werken samen aan het leesproject Scoor een boek!. Het project is gericht op de basisschoolgroepen 5 en 6 en heeft als doel dat de scholieren in hun vrije tijd gaan of blijven lezen.

De Stentor | "Bibliotheken van Salland maken een-tweetje met Go Ahead Eagles"

AD | "Hoe een voetballer en de mascotte van Willem II zoveel mogelijk kinderen aan het lezen moeten krijgen"

Tubantia | "Heraclieden moedigen leerlingen Hellendoorn aan te gaan lezen"

De Stentor | "GAE-speler Joey Suk in de klas, dan wil iedereen wel even lezen"

Voorlezen aan baby's - 24 jan

Bibliotheken organiseren allerlei activiteiten om ouders aan het voorlezen te krijgen. Ouders met jonge kinderen kunnen ook het BoekStart koffertje halen in de bieb. Want Alles begint met Taal.

RTL Nieuws 24 januari item 'Voorlezen aan kinderen belangrijk' start op [18'10"].

Nationale Voorleesdagen 2018 - 24 jan

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen 2018 van start gegaan met honderden voorleesontbijten door het hele land. Tijdens het ontbijt wordt voorgelezen uit 'Ssst! De tijger slaapt', dat door een jury van jeugdbibliothecarissen is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2018. 

NU.nl | 'Prinses Laurentien leest tijgerverhaal voor tijdens start Nationale Voorleesdagen'

RD | 'De Nationale Voorleesdagen van start met Nationaal Voorleesontbijt'

DVHN | 'Nationaal Voorleesontbijt: het kan ook in braille' (+video)

PZC | 'Voorleesontbijt: peuters luisteren naar avonturen van de tijger'

RTL Nieuws | item 'Nationale Voorleesdagen zijn begonnen' start op [17'24"].

Koffietijd | item 'Het Nationale Voorleesontbijt 2018'

"De bieb verandert in rap tempo" - 23 jan

Zeg je bibliotheek, dan denk je aan boeken. Dat verandert. De bibliotheek krijgt een nieuwe functie en transformeert tot bieb 2.0. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"Campagne 'Lees met andermans ogen' van start" - 17 jan

Op het Binnenhof in Den Haag is woensdag 17 januari de campagne ”Lees met andermans ogen” van start gegaan. Met deze campagne wil de Leescoalitie mensen inspireren om vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken. Lees hier het artikel uit het Reformatorisch Dagblad.

"Bibliotheek Oosterschelde gaat boeken aan huis bezorgen" - 15 jan

Leden van de Bibliotheek Oosterschelde kunnen voortaan ook boeken aan huis laten bezorgen. De service is bedoeld voor mensen die beperkt mobiel zijn vanwege onder meer ouderdom, handicap of ziekte. Lees hier het artikel uit de Provinciale Zeeuwse Courant.

"Nieuwe bieb wordt 'place to be' in Capelle" - 6 jan

De vernieuwde bibliotheek in Capelle aan den IJssel is kleiner geworden, maar vooral ook veel moderner, sfeervoller en met meer faciliteiten, het moet de huiskamer worden van de stad. Lees het artikel uit het AD.

"2.200 reacties op petitie bibliotheek Zelhem" - 5 jan

De stichting Vrienden van de bibliotheek in Zelhem heeft naar eigen zeggen 2.200 steunbetuigingen gekregen voor hun strijd om de bibliotheek in het centrum van het dorp te behouden. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"Volksuniversiteit gaat op in de bibliotheek" - 4 jan

Bibliotheek Westland en de Volksuniversiteit Westland (VU) gaan de krachten bundelen. Hierdoor wordt het aanbod van de bibliotheek op het gebied van workshops, activiteiten en cursussen nóg groter. Lees hier het artikel uit het AD

"Bibliotheek als politieke huiskamer" - 2 jan '18

Vanaf zaterdag 6 januari is de Ruimte voor Amersfoort, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ingericht als politieke huiskamer. De bibliotheek organiseert tot 21 maart tal van activiteiten om de inwoners van Amersfoort te informeren en enthousiasmeren om te stemmen. Lees hier het artikel uit het AD.

"Studyshare: Samen studeren, zonder afleidend materiaal" - 29 dec

Je goed concentreren op je studiemateriaal is extra moeilijk als je smartphone ernaast ligt. Bij de Centrale OBA worden studenten geholpen met het project Studyshare. Lees hier het artikel uit het Parool.

"Actuele boeken sneller in bibliotheek" - 28 dec

De bibliotheken in Noord-Friesland en Zuidoost Friesland kopen hun nieuwe collectie boeken voortaan bij boekhandel Van der Velde. Actuele titels kunnen hierdoor binnen een week na verschijnen al worden geleend. Lees hier het artikel uit de Leeuwarder Courant.

"Bblthk nadert kwart miljoen bezoekers" - 26 dec

De Wageningse bibliotheek (Bblthk) behoort tot de allergrootste publiekstrekkers in de Wageningse binnenstad. In 2017 bezochten 240.000 mensen het pand. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"500.000 bezoekers in twee jaar voor Theek5" - 19 dec

Maar liefst 500.000 mensen liepen in de afgelopen twee jaar de nieuwe vestiging van Theek 5 in Oosterhout binnen en dat was niet alleen om een boek te lenen. De leeszaal heeft zich ontwikkeld tot het maatschappelijk hart van de stad. Bezoekers zoeken hulp bij het vinden van werk, of ze willen iets aan laaggeletterdheid doen, een cursus volgen of zich minder eenzaam voelen. Lees hier het artikel uit BN DeStem.

"Nieuw programma: Start vanaf de geboorte met voorlezen" - 29 nov

Twee kinderopvangorganisaties uit Hardenberg doen mee met ‘Boekstart in de Kinderopvang’. Een landelijk programma waarin lezen op jonge leeftijd wordt bevorderd. Voor de komende drie jaar ligt er een plan vast waarin de twee kinderdagverblijven intensief samenwerken met de bibliotheek om voorlezen te stimuleren. Lees meer in De Stentor.

"Tweede Kamerlid Rog bezoekt bibliotheek" - 28 nov

Op uitnodiging van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) bezocht Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) op maandag 27 november vestiging Haarlem Schalkwijk van de Bibliotheek Kennemerland. Lees hier het artikel uit het Haarlems Weekblad.

"Bibliotheek achter wifi-rollators in Helmond" - 10 nov

De Bibliotheek Helmond-Peel zit achter het experimentele project in de Helmondse binnenstad met de rollators en gratis Wifi. Wandelende Wifi 'moest aantonen dat mensen voor gratis wifi, zonder voorwaarden, bij de bibliotheek terechtkunnen. Lees meer over het project in het Eindhovens Dagblad.

Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek - 1 nov

Nog even snel een boek lenen voordat de trein aankomt? Op Rotterdam Centraal kan het officieel vanaf woensdag 1 november.

NOS 20.00 uur Journaal '[20'39" start het item] | 'De Bibliotheek op het station'

Metro | 'Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek'

RTV Rijnmond | 'Vers leesvoer in nieuwe bieb op Rotterdam Centraal'

AD.nl | 'Bibliotheek op Rotterdam Centraal is open'

"Utrechtse burgemeester opent nieuw kantoor vereniging van bibliotheken" - 1 nov

Op woensdag 1 november werd het nieuwe VOB kantoor feestelijk geopend door Burgemeester Jan van Zanen. Lees hier het artikel van het AD of bekijk de foto's van de feestelijke opening.

Start Nederland Leest met IK, ROBOT - 1 nov

Op 1 november start ook 'Nederland Leest', de grootste leescampagne van de openbare bibliotheken met als thema Robotica.

Samen met de CPNB zorgen bibliotheken voor diverse activiteiten waar het boek 'IK, ROBOT' van Isaac Asimov centraal staat. In onze tijd is de robot steeds vaker aanwezig in ons leven.

NOS op 3 | 'Giphart schreef samen met robot behoorlijk goed stukje tekst'

Volkskrant | 'Een robot schreef een nieuw slothoofdstuk bij de klassieker Ik, Robot. Isaac Asimovs boek uit 1950 wordt uitgedeeld tijdens Nederland Leest'

NPO Radio 1 | 'Nederland Leest: Cyberboy'

AD | 'Giphart schrijft verhaal met robot'

"Afschaffen leenboetes Theek5 is opluchting" - 31 okt

Het afschaffen van leenboetes sinds juli dit jaar heeft bij bibliotheek Theek 5 goed uitgepakt. ,,Het is voor iedereen een opluchting. Het scheelt heel veel ergernis", zegt directeur Theo Peeters. Lees hier het artikel van AD.nl.

"Kinderboekenweek afgesloten met ruilbeurs voor kinderen" - 15 okt

De 63ste editie van de Kinderboekenweek is op 15 oktober afgesloten met de NS Kinderboekenruil. Op verschillende stations konden kinderen gratis meedoen aan het evenement. Bekijk hier het item van de NOS.

"Griezelen en dan een boek lezen: Escaperoom in Zwolse bibliotheek" - 6 okt

Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft bibliotheek de Stadkamer deze week een 'escaperoom', die lezen stimuleert. Lees hier het artikel van het AD.

Taalachterstand? ‘Aanpak moet beginnen bij baby’s’ - 4 okt

Als laatste van de regio Zuidoost-Utrecht doet nu ook Wijk bij Duurstede mee aan het project Boekstart, waarbij nieuwbakken ouders worden aangespoord meer te communiceren met hun baby. Lees hier het artikel uit het AD.

CBS cijfers over 2016: meer activiteiten en meer uitleningen e-books - 20 sept

De openbare bibliotheken hebben in 2016 zo'n 97 duizend activiteiten georganiseerd op het gebied van leesbevordering, educatie, kennis & informatie, kunst & cultuur en ontmoeting & debat. Ook steeg het aantal uitgeleende e-books via de online bibliotheek naar 2,8 miljoen. Dat is een toename van 74 procent ten opzichte van 2015. Verschillende media pakten het nieuws op. 

Volkskrant | "Uitlenen e-books stijgt explosief, maar 'de manier waarop is wel een crime"

ND | "Bibliotheken lenen 74 procent meer e-books uit"

Trouw | "Het e-book is nog klein maar rukt wel op"

PZC | "E-book razendpopulair bij bibliotheken"

"Chillen en leren in Bieb 3.0 van Veendam" - 16 sept

Ontmoeten, leren en ontdekken staan centraal in de nieuwe bibliotheek in Veendam. Lees hier het artikel 'Chillen en leren in Bieb 3.0 van Veendam', uit het Dagblad van het Noorden.

"Robots en omrollende hondjes" - 13 sept

Op 13 september opende het Bieblab Westland van Bibliotheek Westland zijn deuren. De bibliotheek is allang niet meer alleen een plek voor het lenen van boeken, lees hier het artikel 'Robots en omrollende hondjes' uit het AD.

Start Week van de Alfabetisering 2017 - 4 sept

Op maandag 4 september startte de Week van de Alfabetisering. Verschillende landelijke en regionale media maakten nieuws van laaggeletterdheid.

"Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten" - jul

Op 27 juli kopte RTL Nieuws "Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten vanwege bezuinigingen". Verschillende landelijke en regionale media pakten dit nieuws op.

RTV Rijnmond | "Veel bezuinigd op bibliotheken in Rotterdam".

De Telegraaf | "Bijna 300 bibliotheken weg door bezuinigingen".

De Limburger | "Bibliotheken: fors gekort in Sittard-Geleen".

RTV Utrecht | "Fors gekort op bibliotheken Utrecht".

Reformatorisch Dagblad | "Honderden bibliotheken sloten deuren".

"Biebs beginnen met colleges voor kinderen" - 26 jul

Met de colleges wil de regionale bibliotheekorganisatie kinderen, aanvullend aan de boeken die ze lezen, over onderwerpen als sterrenkunde of het brein extra informatie en inspiratie bieden. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"Vergeet e-books en audioboeken, in deze bibliotheek zijn mensen te leen" - 25 jul

De Human Library is een rondreizende bibliotheek van verhalenvertellers. De gedachte erachter is raadpleeg een levend boek en steek er iets van op. Lees hier het artikel uit de Volkskrant.

"Handen af van biebs tot en met 2019" - 24 jul

Bibliotheken in het Land van Cuijk en in Gennep en Bergen blijven nieuwe ingrijpende bezuinigingen in elk geval tot en met 2019 bespaard. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"OBA start leer- en werkbibliotheek in de Bijlmer" - 17 jul

De leer- en werkbibliotheek OBA Ganzenhoef in Bijlmer-Oost wordt een 'junior hotspot'. Het is een pilot om te zien of er behoefte is aan kleinere vestigingen in de buurt van scholen en in kinderrijke gebieden. Lees hier het artikel uit Het Parool.

"Bibliotheken Dinkelland richten zich meer op mensen" - 16 jul

De bibliotheken in Dinkelland en de gemeente hebben nieuwe afspraken gemaakt over de toekomst van de biebs. Lees hier het artikel uit Tubantia.

"VakantieBieb steeds populairder" - 13 jul

Het Jeugdjournaal maakte een item over de groeiende populariteit van de VakantieBieb.

'Welke e-bookdienst neem je?' - 11 jul

In Nederland beloven vier abonneediensten je alle e-books die je maar kunt verstouwen. Het NRC inventariseerde het aanbod en vond de openbare bibliotheek de op één na beste aanbieder. Lees hier: Toch niet zo 'all you van read'" en "Welke e-bookdienst neem je?".

"Een van de oudste bibliotheken van Nederland wordt de modernste" - 9 jul

Ook de vernieuwde bibliotheek van Appingedam omarmt het idee van de bibliotheek als plek van ontmoeting, moderne techniek, studie en spelen. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Bieb Oirschot gaat uitdaging aan als proeftuin voor nieuwe initiatieven" - 3 jul

Nu het budget voor het bibliotheekwerk in Oirschot bekend is, kunnen de plannen verder worden ingevuld. Na de zomervakantie zal de Oirschotse bieb sowieso fungeren als proeftuin van een aantal nieuwe initiatieven. Lees hier het artikel uit het Eindhovens Dagblad.

"Bibliotheek wordt unieke plek met meer functies dan ooit" - 30 jun

In de oude hoofdbibliotheek opent begin volgend jaar Het Forum haar deuren. Een plek waar de 'bieb' met de gemeente Zoetermeer en zo'n 35 maatschappelijke organisaties diensten gaan verlenen. Lees hier het AD artikel.

"Boeken maken de bieb niet meer" - 28 jun

Wieb Broekhuijsen, directeur van Bibliotheek West-Achterhoek, verwacht niet dat er op korte termijn bibliotheken gaan sluiten in Bronckhorst. Ze gaan wél veranderen. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"De bieb gelooft in een boetevrije mens" - 20 jun

Margriet Oostveen van de Volkskrant interviewde Cyril Crutz over de boetevrije bibliotheek en waarom vooral kleine bibliotheken boetes afschaffen. Lees hier het artikel.

"CDA De Wolden wil geen bezuinigingen op bibliotheken" - 19 jun

De CDA-fractie in De Wolden wil niet dat er wordt bezuinigd op de vijf bibliotheken in De Wolden. Lees hier het artikel van RTV Drenthe.

"Theorie-examens oefenen in de bieb" - 15 jun

Ook in Bibliotheek aan de Vliet kun je theorie-examens oefenen. Lees hier het artikel van Omroep West.

"Weerselo op de bres voor behoud van bibliotheek" - 13 jun

Tubanita bericht dat de inwoners van Weerselo een handtekeningenactie zijn gestart om een volwaardige vestiging van de bibliotheek te behouden.

"Meest fanatieke bibliotheekbezoekers wonen in Enschede" - 17 feb

De meest fanatieke bibliotheekbezoekers wonen in Enschede. Dat blijkt uit een overzicht van LocalFocus op basis van cijfers van de Koninklijke Bibliotheek uit 2015. Lees hier het artikel van RTV Oost.

"Waarom bibliotheken in de regio nog vasthouden aan boete" - 10 jun

Wie in het Groene Hart te laat zijn bibliotheekboeken inlevert, moet nog altijd een boete. Dat bericht het AD. De bibliotheken denken er wel over na om de boete af te schaffen.

Bibliotheken schaffen boete af - mei & jun

Steeds meer bibliotheken schaffen de boete voor het te laat inleveren van boeken af. Verschillende regionale kranten en het RTL Nieuws pakten het nieuws op.

Van De Gelderlander | "Bieb schaft boete te laat inleveren af"

Van De Gelderlander | "Boetes voor te late boeken lang niet overal afgeschaft in de regio"

Van RTL Nieuws | "Steeds meer bibliotheken stoppen met boete bij te laat inleveren"

Van RTL Nieuws | "Bieb stopt met boetes: Kan ik na 24 jaar eindelijk mijn boek terug brengen"

Van RTV Drenthe | "Bibliotheken in Drenthe houden boetes overeind"

Van RTV Drenthe | "Ook zonder boete breng ik mijn boeken terug naar de bieb"

Van NH Peilt | "Steeds meer bibliotheken schaffen te laat boete af"

Van Brabants Dagblad | "Boek te laat terug naar de bieb? Straks krijg je misschien geen boete meer"

Van Tubantia | "Bieb in Hengelo kan boetes nog even niet missen"

"Onderzoek op Opsterlandse basisscholen: De Bibliotheek op School werkt" - 1 jun

Drachtser Courant bericht dat één van de conclusies van het onderzoek op Opsterlandse basisscholen is dat de Bibliotheek op School (DBoS) werkt.

"Friese bibliotheek scoort in Amerika" - 30 mei

Leeuwarder Courant bericht dat Frysklab de Presidential Citation for Innovative International Library Projects gewonnen heeft. Deze wordt op 26 juni uitgereikt in Chicago.

"Bibliotheek is veel meer dan boeken uitlenen" - 22 mei

Het AD bericht naar aanleiding van het jaarverslag 2016 van Bibliotheek Zoetermeer 'Bibliotheek is veel meer dan boeken uitlenen'.

Nederland Leest 'Ik Robot' - 18 mei

'Ik, robot' van de Amerikaan Isaac Asimov (1920-1992) is het boek van de komende editie van Nederland Leest, de jaarlijkse campagne om iedereen aan het zelfde boek te krijgen en er gesprekken over te ontlokken. Lees 'Robotica' dit jaar thema Nederland Leest' van Nu.nl, 'Sciencefictionbundel 'Ik, Robot' dit jaar gratis uitgedeeld tijdens Nederland Leest' uit de Volkskrant en 'Robots moeten Nederland aan het lezen krijgen' van het AD.

"Bibliotheek in Eindhoven als studiemekka" - 18 mei

Het Eindhovens Dagblad bericht dat rond iedere examen- of tentamenperiode, de de Witte Dame aan de Emmasingel vol zit met studerende jongeren. De bibliotheek speelt daar nu slim op in door de service uit te breiden.

"Efficiënt studeren doe je bij CODA zonder telefoon" - 12 mei

Vanwege de eindexamentijd biedt het Apeldoornse CODA het gratis studieprogramma 'StudyShare' aan. Lees hier het artikel uit het AD.

"Examens beginnen: blokken in de bieb en vertrouwen van ouders" - 10 mei

De eindexamens beginnen vandaag en dus zitten de bibliotheken vol met scholieren die zich voorbereiden. NOS verslaggever Roel Pauw nam een kijkje bij Bibliotheek het Eemhuis in Amersfoort.

"Bieb heeft de sleutel voor geletterdheid" - 9 mei

Laaggeletterdheid is te voorkomen door onderhoud van lezen en schrijven. Kees Broekhof pleit in dit opinie artikel in de Volkskrant, voor aanpak via bibliotheken.

Rol bibliotheek verandert - 30 apr

Van boeken voor arbeiders naar de zonnegroet en belastingadvies: rol bibliotheek verandert. De bibliotheek is allang niet meer de plek waar je alleen boeken leent. Al denken veel mensen dat nog steeds wel, zo blijkt uit recent imago-onderzoek van de bibliotheek Eindhoven. Bekijk hier de reportage van omroep Brabant.

"Strak studieregime om te leren voor de examens in bieb Raalte" - 26 apr

StudyShare geldt als een super simpele, maar krachtige manier om je hoofd bij het leren te houden. Volgens deze methode kunnen scholieren zich in mei gratis voorbereiden op hun examens in de bibliotheek van Raalte. Lees hier het artikel uit De Stentor.

"Prinses Laurentien opent Stadkamer" - 20 apr

Prinses Laurentien heeft donderdag 20 april de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes officieel geopend. bekijk de reportages van DeStentor en RTV Oost of lees het artikel in De Peperbus.

"Koning op verrassingsbezoek in Ter Apel" - 4 apr

In de bibliotheek in Ter Apel sprak de koning met inwoners over leefbaarheid en of ze zich thuis voelen. Ook was hij benieuwd naar initiatieven om meer met elkaar in contact te komen. RTV Noord maakte een item over het bezoek aan de bibliotheek en ook Dagblad van het Noorden besteedde er aandacht aan.

"FabLab: waar techniek en creativiteit samenkomen" - 2 apr

Vrijdag 31 maart opende robot Fabienne de nieuwste attractie van de Bibliotheek Drachten: het FabLab. Drachtster Courant was erbij.

"OBA opent kleinste vestiging van Amsterdam" - 31 mrt

Aan het Mosplein in Amsterdam-Noord opent zaterdag 8 april de kleinste vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lees hier het artikel uit Het Parool. 

"Meer aandacht voor taalvaardigheid jeugd in Kop van Overijssel" - 27 mrt

Kindcentrum Willem Alexander, basisschool De Samensprong in Steenwijk, basisschool De Rolpaal in Blokzijl en de Bibliotheek Kop van Overijssel gaan intensief samenwerken om de taalvaardigheid en leesmotivatie van kinderen te verbeteren. Lees hier het artikel uit de Stentor.

"Hoofdrol Hengelo bij onderzoek naar positief effect VoorleesExpress" - 27 mrt

Kinderen met een taalachterstand uit Hengelo spelen de hoofdrol in het landelijk onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress. Lees hier het artikel uit Tubantia.

"Asser plan om laaggeletterden weg naar taalhuis te wijzen" - 13 mrt

Een speciale projectgroep in Assen wil laaggeletterden helpen de weg naar het taalhuis dat in mei opent in DNK. In Assen zijn bijna 10.000 mensen laaggeletterd. In Drenthe ruim 73.000 mensen. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Bieb en lezer blij met boetevrij" - 2 mrt

De Groninger bibliotheken schaften drie maanden geleden de boetes voor te laat terugbrengen af. Medewerkers en klanten zijn tevreden. ,,We hebben ons meer zorgen gemaakt dan nodig.’’ lees hier het artikel uit het Dagblad van het Norden.

"De bieb is weer helemaal in" - 20/23 febr

De regiokranten van het AD pakken met de bibliotheken uit naar aanleiding het Wob-verzoek aan ministerie van OCW. 

In het AD | Den Bosch het artikel over "Ik ben samen': Dat boek wel en dat boek niet" op 26 februari.

In het AD | Hengelo een artikel over "Videotheek is dood: leve de bibliotheek in Hengelo" op 23 februari.

In het AD | Zoetermeer het artikel "De bieb is weer helemaal in" met bibliotheek Zoetermeer op 20 februari.

In het AD | Den Haag het artikel over "De bieb is weer helemaal in" met de bibliotheek Den Haag op 20 februari.

In het AD | Westland het artikel over "De bieb is weer helemaal in" met de bibliotheek Westland op 20 februari.

In het AD | Arnhem het artikel 'Bibliotheken Arnhem steeds populairder bij jeugd' op .

In het AD | Zeeland het artikel over  "De Zeeuw is vaak lid van de bieb" met de bibliotheken in regio Zeeland op 20 februari.

In het AD | Zwolle (de Stentor) het artikel over "Bibliotheek populair in Zwolle" op 16 februari.

In het Ad | Hengelo een artikel over "Hengelo in top 3 best bezochte bibliotheken" op 15 februari.

"CODA eerste bibliotheek met Virtual Reality Lab" - 21 feb

CODA opent op 28 februari als eerste bibliotheek in Nederland een Virtual Reality Lab. Lees hier het artikel van Apeldoorn Direct. 

"Wethouder wil iedereen bij regiobieb houden" - 21 feb

Wethouder Han Looijen van Zaltbommel hoopt dat het rapport Maasdriel en Neder-Betuwe overtuigt om bij de Bibliotheek Rivierenland te blijven. "We hebben in de Regio afgesproken dat we laaggeletterdheid gaan bestrijden. Daar heb je iedereen bij nodig." Lees hier het artikel uit De Gelderlander.

"Brouwer (PvdA): elk dorp een eigen ontmoetingsplek" - 18 feb

Om Drenthe beter te vertegenwoordigen in Den Haag heeft Harm Brouwer (PvdA) een manifest opgesteld. Eerste actie: elk dorp een ontmoetingsplek. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

Bibliotheek Tilburg zoekt wijken en dorpen op met Places to bieb - 27 jan

Bibliotheek Midden-Brabant lanceert een nieuw initiatief: Places to bieb. Geen vestigingen met vaste openingstijden, wel boeken en collecties op maat voor dorp of wijk in een bestaande locatie. Het artikel verscheen zowel in AD als in het Brabants Dagblad.

Jongeren in de bieb - 26 jan

En het blijft maar doorgaan met aandacht voor jongeren in de bibliotheek.

Het NOS Journaal heeft vanaf het ontbijtnieuws tot het 8 uur avond journaal het item over uitleningen en jeugd herhaald.

Volkskrant heeft een mooie reportage 'Jongeren herontdekken de bieb - om te leren en te chillen' geplaatst waarin onze directeur Arthur Schellekens aangehaald wordt.

Trouw komt met 'Bieb heeft jeugd meer te bieden dan boeken alleen' en het Reformatorisch Dagblad schreef 'Meer jeugdleden voor bibliotheek dankzij baby's'. 

NRC combineerde het bericht met de opening van de nieuwe bibliotheek in Delfshaven en kopte 'Zelfde budget, meer bibliotheken'. 

BN De Stem kopte 'Naar de bieb gaan zit sneller in het systeem'.

"Bibliotheek krijgt steeds meer jongeren over de vloer" - 25 jan

Het Parool en AD berichten dat bibliotheken het aantal jeugdleden ziet toenemen. "Zij leenden in 2015 samen 38 miljoen keer een boek uit, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Daarmee zijn jeugdboeken voor het eerst populairder dan boeken voor volwassenen."

Het bericht is onder andere opgepakt door de NOS 'Dankzij jongeren lenen bibliotheken weer meer boeken uit', RTL nieuws 'Jongeren lenen weer meer boeken bij de bieb', NRC.nl 'Het gaat (iets) beter met de bibliotheek', Binnenlands Bestuur 'Bussemaker: bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden', Teletekst 'Bibliotheken lenen meer boeken uit', Nu.nl 'Jongeren lenen meer boeken in de bibliotheek', Rijksoverheid.nl 'Bibliotheken lenen meer dan 77 miljoen boeken uit', Metronieuws.nl 'Jongeren halen bibliotheek uit het slop'.

Ook regionaal is het nieuws overgenomen door onder andere het Eindhovens Dagblad 'Jongeren weten bibliotheek steeds vaker te vinden', Noord Holland Nieuws 'Jeugd weer vaker naar de bibliotheek', De Stentor 'Jongeren weten bibliotheek steeds vaker te vinden', Breda Vandaag 'Jeugd weet Bredase bieb weer te vinden'.

Omroep Brabant maakte een reportage 'Gratis wifi en hulp bij huiswerk om jongeren naar de bibliotheek te lokken' evenals NOS Jeugdjournaal 'Steeds meer kinderen naar de bieb'.

"Gratis bibliotheekpas voor Groningse minima" - 13 jan

Het gratis bibliotheekabonnement was er al voor kinderen en jeugd tot 18 jaar. Het abonnement kan vanaf nu ook aangevraagd worden door volwassenen met een Stadjerspas. Lees hier meer over de gratis bibliotheekpas voor Groningse minima.

"Prinses Laurentien leest voor in bibliotheek" - 11 jan

Prinses Laurentien leest op woensdag 25 januari voor in de nieuwe bibliotheek in Almere-Stad. Dat doet ze in het kader van De Nationale Voorleesdagen.

De vooraankondiging werd opgepakt door Omroep Flevoland, Leidsch Dagblad en de EO.

2016

"Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken" - 10 nov

De VOB is blij met de uitspraak van het Europees Hof en heeft het persbericht 'Europees Hof besluit: 'Leenrecht e-book aan papieren boek' op 10 november uitgedaan.

Het bericht is onder andere opgepakt door NU.nl 'Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken', Volkskrant met 'Bibliotheken winnen slag om e-book, Telegraaf met 'Hof: e-boek uit bieb is als papieren boek', RTL Z met 'Bibliotheken mogen e-boeken blijven uitlenen', Nederlands MediaNetwerk 'Leenrecht e-book gelijk aan papieren boek', INCT.nl met 'Bibliotheken mogen e-books uitlenen, Europees Hof van Justitie heeft uitspraak gedaan', ereaders.nl met 'Bibliotheken mogen e-books op dezelfde manier uitlenen als papieren boeken', Tweakers met 'Europese Hof stelt e-books gelijk aan papieren boeken bij uitlening', Bright.nl met Bibliotheken mogen e-books blijven uitlenen,

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 22 juli 2019