Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Bibliotheek in de media

Bent u in staat om de juiste lokale politici met uw boodschap te benaderen en te overtuigen van het belang van de bibliotheek?

Met goede voorbeelden, inspiratie en instrumenten helpt de VOB u op weg om uw bibliotheek op de kaart te zetten. En verzamelen we hieronder uitspraken uit het nieuws. In het nieuwsarchief 'De bibliotheek in de media' vindt u minder recente berichten.

"Campagne 'Lees met andermans ogen' van start" - 17 jan

Op het Binnenhof in Den Haag is woensdag 17 januari de campagne ”Lees met andermans ogen” van start gegaan. Met deze campagne wil de Leescoalitie mensen inspireren om vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken. Lees hier het artikel uit het Reformatorisch Dagblad.

"Bibliotheek Oosterschelde gaat boeken aan huis bezorgen" - 15 jan

Leden van de Bibliotheek Oosterschelde kunnen voortaan ook boeken aan huis laten bezorgen. De service is bedoeld voor mensen die beperkt mobiel zijn vanwege onder meer ouderdom, handicap of ziekte. Lees hier het artikel uit de Provinciale Zeeuwse Courant.

"Nieuwe bieb wordt 'place to be' in Capelle" - 6 jan

De vernieuwde bibliotheek in Capelle aan den IJssel is kleiner geworden, maar vooral ook veel moderner, sfeervoller en met meer faciliteiten, het moet de huiskamer worden van de stad. Lees het artikel uit het AD.

"2.200 reacties op petitie bibliotheek Zelhem" - 5 jan

De stichting Vrienden van de bibliotheek in Zelhem heeft naar eigen zeggen 2.200 steunbetuigingen gekregen voor hun strijd om de bibliotheek in het centrum van het dorp te behouden. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"Volksuniversiteit gaat op in de bibliotheek" - 4 jan

Bibliotheek Westland en de Volksuniversiteit Westland (VU) gaan de krachten bundelen. Hierdoor wordt het aanbod van de bibliotheek op het gebied van workshops, activiteiten en cursussen nóg groter. Lees hier het artikel uit het AD

"Bibliotheek als politieke huiskamer" - 2 jan '18

Vanaf zaterdag 6 januari is de Ruimte voor Amersfoort, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ingericht als politieke huiskamer. De bibliotheek organiseert tot 21 maart tal van activiteiten om de inwoners van Amersfoort te informeren en enthousiasmeren om te stemmen. Lees hier het artikel uit het AD.

"Studyshare: Samen studeren, zonder afleidend materiaal" - 29 dec

Je goed concentreren op je studiemateriaal is extra moeilijk als je smartphone ernaast ligt. Bij de Centrale OBA worden studenten geholpen met het project Studyshare. Lees hier het artikel uit het Parool.

"Actuele boeken sneller in bibliotheek" - 28 dec

De bibliotheken in Noord-Friesland en Zuidoost Friesland kopen hun nieuwe collectie boeken voortaan bij boekhandel Van der Velde. Actuele titels kunnen hierdoor binnen een week na verschijnen al worden geleend. Lees hier het artikel uit de Leeuwarder Courant.

"Bblthk nadert kwart miljoen bezoekers" - 26 dec

De Wageningse bibliotheek (Bblthk) behoort tot de allergrootste publiekstrekkers in de Wageningse binnenstad. In 2017 bezochten 240.000 mensen het pand. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"500.000 bezoekers in twee jaar voor Theek5" - 19 dec

Maar liefst 500.000 mensen liepen in de afgelopen twee jaar de nieuwe vestiging van Theek 5 in Oosterhout binnen en dat was niet alleen om een boek te lenen. De leeszaal heeft zich ontwikkeld tot het maatschappelijk hart van de stad. Bezoekers zoeken hulp bij het vinden van werk, of ze willen iets aan laaggeletterdheid doen, een cursus volgen of zich minder eenzaam voelen. Lees hier het artikel uit BN DeStem.

"Nieuw programma: Start vanaf de geboorte met voorlezen" - 29 nov

Twee kinderopvangorganisaties uit Hardenberg doen mee met ‘Boekstart in de Kinderopvang’. Een landelijk programma waarin lezen op jonge leeftijd wordt bevorderd. Voor de komende drie jaar ligt er een plan vast waarin de twee kinderdagverblijven intensief samenwerken met de bibliotheek om voorlezen te stimuleren. Lees meer in De Stentor.

"Tweede Kamerlid Rog bezoekt bibliotheek" - 28 nov

Op uitnodiging van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) bezocht Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) op maandag 27 november vestiging Haarlem Schalkwijk van de Bibliotheek Kennemerland. Lees hier het artikel uit het Haarlems Weekblad.

"Bibliotheek achter wifi-rollators in Helmond" - 10 nov

De Bibliotheek Helmond-Peel zit achter het experimentele project in de Helmondse binnenstad met de rollators en gratis Wifi. Wandelende Wifi 'moest aantonen dat mensen voor gratis wifi, zonder voorwaarden, bij de bibliotheek terechtkunnen. Lees meer over het project in het Eindhovens Dagblad.

Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek - 1 nov

Nog even snel een boek lenen voordat de trein aankomt? Op Rotterdam Centraal kan het officieel vanaf woensdag 1 november.

NOS 20.00 uur Journaal '[20'39" start het item] | 'De Bibliotheek op het station'

Metro | 'Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek'

RTV Rijnmond | 'Vers leesvoer in nieuwe bieb op Rotterdam Centraal'

AD.nl | 'Bibliotheek op Rotterdam Centraal is open'

"Utrechtse burgemeester opent nieuw kantoor vereniging van bibliotheken" - 1 nov

Op woensdag 1 november werd het nieuwe VOB kantoor feestelijk geopend door Burgemeester Jan van Zanen. Lees hier het artikel van het AD of bekijk de foto's van de feestelijke opening.

Start Nederland Leest met IK, ROBOT - 1 nov

Op 1 november start ook 'Nederland Leest', de grootste leescampagne van de openbare bibliotheken met als thema Robotica.

Samen met de CPNB zorgen bibliotheken voor diverse activiteiten waar het boek 'IK, ROBOT' van Isaac Asimov centraal staat. In onze tijd is de robot steeds vaker aanwezig in ons leven.

NOS op 3 | 'Giphart schreef samen met robot behoorlijk goed stukje tekst'

Volkskrant | 'Een robot schreef een nieuw slothoofdstuk bij de klassieker Ik, Robot. Isaac Asimovs boek uit 1950 wordt uitgedeeld tijdens Nederland Leest'

NPO Radio 1 | 'Nederland Leest: Cyberboy'

AD | 'Giphart schrijft verhaal met robot'

"Afschaffen leenboetes Theek5 is opluchting" - 31 okt

Het afschaffen van leenboetes sinds juli dit jaar heeft bij bibliotheek Theek 5 goed uitgepakt. ,,Het is voor iedereen een opluchting. Het scheelt heel veel ergernis", zegt directeur Theo Peeters. Lees hier het artikel van AD.nl.

"Kinderboekenweek afgesloten met ruilbeurs voor kinderen" - 15 okt

De 63ste editie van de Kinderboekenweek is op 15 oktober afgesloten met de NS Kinderboekenruil. Op verschillende stations konden kinderen gratis meedoen aan het evenement. Bekijk hier het item van de NOS.

"Griezelen en dan een boek lezen: Escaperoom in Zwolse bibliotheek" - 6 okt

Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft bibliotheek de Stadkamer deze week een 'escaperoom', die lezen stimuleert. Lees hier het artikel van het AD.

Taalachterstand? ‘Aanpak moet beginnen bij baby’s’ - 4 okt

Als laatste van de regio Zuidoost-Utrecht doet nu ook Wijk bij Duurstede mee aan het project Boekstart, waarbij nieuwbakken ouders worden aangespoord meer te communiceren met hun baby. Lees hier het artikel uit het AD.

"Taalles op de werkvloer" - 21 sept

Bibliotheek Nijkerk en Bibliotheek Noord Veluwe zijn samen met BFG Warehousing en Epos gestart met Taalfit, Taalles op de werkvloer. Lees hier het artikel uit het AD.

CBS cijfers over 2016: meer activiteiten en meer uitleningen e-books - 20 sept

De openbare bibliotheken hebben in 2016 zo'n 97 duizend activiteiten georganiseerd op het gebied van leesbevordering, educatie, kennis & informatie, kunst & cultuur en ontmoeting & debat. Ook steeg het aantal uitgeleende e-books via de online bibliotheek naar 2,8 miljoen. Dat is een toename van 74 procent ten opzichte van 2015. Verschillende media pakten het nieuws op. 

Volkskrant | "Uitlenen e-books stijgt explosief, maar 'de manier waarop is wel een crime"

ND | "Bibliotheken lenen 74 procent meer e-books uit"

Trouw | "Het e-book is nog klein maar rukt wel op"

PZC | "E-book razendpopulair bij bibliotheken"

"Chillen en leren in Bieb 3.0 van Veendam" - 16 sept

Ontmoeten, leren en ontdekken staan centraal in de nieuwe bibliotheek in Veendam. Lees hier het artikel 'Chillen en leren in Bieb 3.0 van Veendam', uit het Dagblad van het Noorden.

"Robots en omrollende hondjes" - 13 sept

Op 13 september opende het Bieblab Westland van Bibliotheek Westland zijn deuren. De bibliotheek is allang niet meer alleen een plek voor het lenen van boeken, lees hier het artikel 'Robots en omrollende hondjes' uit het AD.

Start Week van de Alfabetisering 2017 - 4 sept

Op maandag 4 september startte de Week van de Alfabetisering. Verschillende landelijke en regionale media maakten nieuws van laaggeletterdheid.

"Stadhuis Harderwijk voortaan Huis van de Stad" - 2 sept

Het stadhuis van Harderwijk heet vanaf vandaag Huis van de Stad. Ook de bibliotheek Noordwest-Veluwe is daar nu gevestigd. Lees hier het artikel uit De Stentor.

"Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten" - jul

Op 27 juli kopte RTL Nieuws "Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten vanwege bezuinigingen". Verschillende landelijke en regionale media pakten dit nieuws op.

RTV Rijnmond | "Veel bezuinigd op bibliotheken in Rotterdam".

De Telegraaf | "Bijna 300 bibliotheken weg door bezuinigingen".

De Limburger | "Bibliotheken: fors gekort in Sittard-Geleen".

RTV Utrecht | "Fors gekort op bibliotheken Utrecht".

Reformatorisch Dagblad | "Honderden bibliotheken sloten deuren".

"Biebs beginnen met colleges voor kinderen" - 26 jul

Met de colleges wil de regionale bibliotheekorganisatie kinderen, aanvullend aan de boeken die ze lezen, over onderwerpen als sterrenkunde of het brein extra informatie en inspiratie bieden. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"Vergeet e-books en audioboeken, in deze bibliotheek zijn mensen te leen" - 25 jul

De Human Library is een rondreizende bibliotheek van verhalenvertellers. De gedachte erachter is raadpleeg een levend boek en steek er iets van op. Lees hier het artikel uit de Volkskrant.

"Handen af van biebs tot en met 2019" - 24 jul

Bibliotheken in het Land van Cuijk en in Gennep en Bergen blijven nieuwe ingrijpende bezuinigingen in elk geval tot en met 2019 bespaard. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"Bieb met leestent gaat de provincie Groningen in" - 17 jul

Met een tent trekt de bibliotheek deze zomer door Veendam. Biblionet wil met dit initiatief kinderen ook in de vakantie aan het lezen krijgen. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"OBA start leer- en werkbibliotheek in de Bijlmer" - 17 jul

De leer- en werkbibliotheek OBA Ganzenhoef in Bijlmer-Oost wordt een 'junior hotspot'. Het is een pilot om te zien of er behoefte is aan kleinere vestigingen in de buurt van scholen en in kinderrijke gebieden. Lees hier het artikel uit Het Parool.

"Bibliotheken Dinkelland richten zich meer op mensen" - 16 jul

De bibliotheken in Dinkelland en de gemeente hebben nieuwe afspraken gemaakt over de toekomst van de biebs. Lees hier het artikel uit Tubantia.

"VakantieBieb steeds populairder" - 13 jul

Het Jeugdjournaal maakte een item over de groeiende populariteit van de VakantieBieb.

'Welke e-bookdienst neem je?' - 11 jul

In Nederland beloven vier abonneediensten je alle e-books die je maar kunt verstouwen. Het NRC inventariseerde het aanbod en vond de openbare bibliotheek de op één na beste aanbieder. Lees hier: Toch niet zo 'all you van read'" en "Welke e-bookdienst neem je?".

"Een van de oudste bibliotheken van Nederland wordt de modernste" - 9 jul

Ook de vernieuwde bibliotheek van Appingedam omarmt het idee van de bibliotheek als plek van ontmoeting, moderne techniek, studie en spelen. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Bieb Oirschot gaat uitdaging aan als proeftuin voor nieuwe initiatieven" - 3 jul

Nu het budget voor het bibliotheekwerk in Oirschot bekend is, kunnen de plannen verder worden ingevuld. Na de zomervakantie zal de Oirschotse bieb sowieso fungeren als proeftuin van een aantal nieuwe initiatieven. Lees hier het artikel uit het Eindhovens Dagblad.

"75.000 euro voor tien bibliotheken op basisscholen" - 2 jul

De gemeente trekt 75.000 euro uit voor bibliotheken op Zoetermeerse scholen. Lees hier het artikel uit het AD.

"Vernieuwde bibliotheek in Broederenkerk in Zutphen geopend" - 1 jul

De bibliotheek van Zutphen is weer open. De bieb, al sinds 1983 ondergebracht in de Broederenkerk, is het afgelopen half jaar gerenoveerd. Lees hier het artikel uit de Stentor.

"Bibliotheek wordt unieke plek met meer functies dan ooit" - 30 jun

In de oude hoofdbibliotheek opent begin volgend jaar Het Forum haar deuren. Een plek waar de 'bieb' met de gemeente Zoetermeer en zo'n 35 maatschappelijke organisaties diensten gaan verlenen. Lees hier het AD artikel.

"Boeken maken de bieb niet meer" - 28 jun

Wieb Broekhuijsen, directeur van Bibliotheek West-Achterhoek, verwacht niet dat er op korte termijn bibliotheken gaan sluiten in Bronckhorst. Ze gaan wél veranderen. Lees hier het artikel uit de Gelderlander.

"De bieb gelooft in een boetevrije mens" - 20 jun

Margriet Oostveen van de Volkskrant interviewde Cyril Crutz over de boetevrije bibliotheek en waarom vooral kleine bibliotheken boetes afschaffen. Lees hier het artikel.

"CDA De Wolden wil geen bezuinigingen op bibliotheken" - 19 jun

De CDA-fractie in De Wolden wil niet dat er wordt bezuinigd op de vijf bibliotheken in De Wolden. Lees hier het artikel van RTV Drenthe.

"Theorie-examens oefenen in de bieb" - 15 jun

Ook in Bibliotheek aan de Vliet kun je theorie-examens oefenen. Lees hier het artikel van Omroep West.

"Weerselo op de bres voor behoud van bibliotheek" - 13 jun

Tubanita bericht dat de inwoners van Weerselo een handtekeningenactie zijn gestart om een volwaardige vestiging van de bibliotheek te behouden.

"Bibliotheek in Woerden helpt bij zoeken baan" - 13 jun

Het AD bericht dat de Woerdense bibliotheek samen gaat werken met het UWV en Woerden Werkt om mensen te helpen bij het zoeken naar een baan.

"Meest fanatieke bibliotheekbezoekers wonen in Enschede" - 17 feb

De meest fanatieke bibliotheekbezoekers wonen in Enschede. Dat blijkt uit een overzicht van LocalFocus op basis van cijfers van de Koninklijke Bibliotheek uit 2015. Lees hier het artikel van RTV Oost.

Babyconcert in Bibliotheek Utrecht - 11 jun

Met grote ogen en het mondje openvallend van verbazing, luisterden zondagochtend enkele tientallen jonge kinderen en baby’s in de Utrechtse bibliotheek naar een babyconcert met slaap- en wiegeliedjes. Het AD maakte een korte reportage.

"Waarom bibliotheken in de regio nog vasthouden aan boete" - 10 jun

Wie in het Groene Hart te laat zijn bibliotheekboeken inlevert, moet nog altijd een boete. Dat bericht het AD. De bibliotheken denken er wel over na om de boete af te schaffen.

"Taalhuis Etten-Leur opent officieel zijn deuren" - 9 jun

Donderdag is in cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer Taalhuis Etten-Leur officieel geopend. Een centrale plek in de gemeente voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computervaardigheden wil verbeteren. Lees hier het bericht op NU.nl

Bibliotheken schaffen boete af - mei & jun

Steeds meer bibliotheken schaffen de boete voor het te laat inleveren van boeken af. Verschillende regionale kranten en het RTL Nieuws pakten het nieuws op.

Van De Gelderlander | "Bieb schaft boete te laat inleveren af"

Van De Gelderlander | "Boetes voor te late boeken lang niet overal afgeschaft in de regio"

Van RTL Nieuws | "Steeds meer bibliotheken stoppen met boete bij te laat inleveren"

Van RTL Nieuws | "Bieb stopt met boetes: Kan ik na 24 jaar eindelijk mijn boek terug brengen"

Van RTV Drenthe | "Bibliotheken in Drenthe houden boetes overeind"

Van RTV Drenthe | "Ook zonder boete breng ik mijn boeken terug naar de bieb"

Van NH Peilt | "Steeds meer bibliotheken schaffen te laat boete af"

Van Brabants Dagblad | "Boek te laat terug naar de bieb? Straks krijg je misschien geen boete meer"

Van Tubantia | "Bieb in Hengelo kan boetes nog even niet missen"

"Onderzoek op Opsterlandse basisscholen: De Bibliotheek op School werkt" - 1 jun

Drachtser Courant bericht dat één van de conclusies van het onderzoek op Opsterlandse basisscholen is dat de Bibliotheek op School (DBoS) werkt.

"Vier op de tien Drenten zijn digibeet" - 1 jun

Zo'n veertien procent van de Drenten heeft moeite met lezen, schrijven en rekenen. Maar een nog veel groter deel is digitaal niet vaardig. Bekijk hier het item van RTV Drenthe.

"Friese bibliotheek scoort in Amerika" - 30 mei

Leeuwarder Courant bericht dat Frysklab de Presidential Citation for Innovative International Library Projects gewonnen heeft. Deze wordt op 26 juni uitgereikt in Chicago.

Start VakantieBieb 2017 - 30 mei

Vanaf 1 juni is het mogelijk om gratis boeken te lezen via de VakantieBieb-app. Lees hier "Zestig gratis boeken voor iedereen" van het AD en "Bibliotheek lanceert app met meer dan zestig gratis boeken" van Nu.nl.

"Bibliotheek is veel meer dan boeken uitlenen" - 22 mei

Het AD bericht naar aanleiding van het jaarverslag 2016 van Bibliotheek Zoetermeer 'Bibliotheek is veel meer dan boeken uitlenen'.

Nederland Leest 'Ik Robot' - 18 mei

'Ik, robot' van de Amerikaan Isaac Asimov (1920-1992) is het boek van de komende editie van Nederland Leest, de jaarlijkse campagne om iedereen aan het zelfde boek te krijgen en er gesprekken over te ontlokken. Lees 'Robotica' dit jaar thema Nederland Leest' van Nu.nl, 'Sciencefictionbundel 'Ik, Robot' dit jaar gratis uitgedeeld tijdens Nederland Leest' uit de Volkskrant en 'Robots moeten Nederland aan het lezen krijgen' van het AD.

"Bibliotheek in Eindhoven als studiemekka" - 18 mei

Het Eindhovens Dagblad bericht dat rond iedere examen- of tentamenperiode, de de Witte Dame aan de Emmasingel vol zit met studerende jongeren. De bibliotheek speelt daar nu slim op in door de service uit te breiden.

'Taalhuis Laarbeek: voor wie moeite heeft met lezen en schrijven" - 15 mei

In de bibliotheek van Beek en Donk is maandag het Taalhuis Laarbeek geopend. Het komt voort uit een convenant dat bedrijven en instellingen hierover twee jaar geleden sloten. Lees de ontwikkelingen in het Eindhovens Dagblad.

"Efficiënt studeren doe je bij CODA zonder telefoon" - 12 mei

Vanwege de eindexamentijd biedt het Apeldoornse CODA het gratis studieprogramma 'StudyShare' aan. Lees hier het artikel uit het AD.

"Innovatieve digi-speeltuin in de bibliotheek Nieuwe Veste Breda"- 11 mei

Op 12 mei wordt in bibliotheek Nieuwe Veste officieel de innovatiespeeltuin geopend met de creative werkplaats Makersbase. Lees hier het artikel uit het AD, over deze ambachtsplek in de bieb.

"Examens beginnen: blokken in de bieb en vertrouwen van ouders" - 10 mei

De eindexamens beginnen vandaag en dus zitten de bibliotheken vol met scholieren die zich voorbereiden. NOS verslaggever Roel Pauw nam een kijkje bij Bibliotheek het Eemhuis in Amersfoort.

"Bieb heeft de sleutel voor geletterdheid" - 9 mei

Laaggeletterdheid is te voorkomen door onderhoud van lezen en schrijven. Kees Broekhof pleit in dit opinie artikel in de Volkskrant, voor aanpak via bibliotheken.

Arbeidsbureau 2.0 in bibliotheek Middelharnis - 6 mei

Het AD bericht dat de gemeente, ondernemers en onderwijsinstellingen gaan samenwerken om op één centrale plek werkzoekenden, bedrijven en onderwijs sneller aan elkaar te koppelen. Die centrale plek is de bibliotheek. 

Rol bibliotheek verandert - 30 apr

Van boeken voor arbeiders naar de zonnegroet en belastingadvies: rol bibliotheek verandert. De bibliotheek is allang niet meer de plek waar je alleen boeken leent. Al denken veel mensen dat nog steeds wel, zo blijkt uit recent imago-onderzoek van de bibliotheek Eindhoven. Bekijk hier de reportage van omroep Brabant.

"Strak studieregime om te leren voor de examens in bieb Raalte" - 26 apr

StudyShare geldt als een super simpele, maar krachtige manier om je hoofd bij het leren te houden. Volgens deze methode kunnen scholieren zich in mei gratis voorbereiden op hun examens in de bibliotheek van Raalte. Lees hier het artikel uit De Stentor.

"Uitkeringsgerechtigden krijgen taalles in bibliotheek Zierikzee" - 26 apr

Voor 48.000 euro richt de gemeente een Taalpunt in binnen de Zierikzeese bibliotheek. Daarnaast wordt 5000 euro uitgetrokken voor taallessen elders. Lees hier het artikel van de Provinciale Zeeuwse Courant.

"Prinses Laurentien opent Stadkamer" - 20 apr

Prinses Laurentien heeft donderdag 20 april de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes officieel geopend. bekijk de reportages van DeStentor en RTV Oost of lees het artikel in De Peperbus.

"Een bibliotheek ingericht als een soort huiskamer" - 13 apr

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Meliha Koyluoglu (36), is teamleider van drie bibliotheekvestigingen in Amsterdam-Noord. Lees hier het interview waarin ze haar gedachten deelt over de plek van de bieb in onze samenleving.

"Koning op verrassingsbezoek in Ter Apel" - 4 apr

In de bibliotheek in Ter Apel sprak de koning met inwoners over leefbaarheid en of ze zich thuis voelen. Ook was hij benieuwd naar initiatieven om meer met elkaar in contact te komen. RTV Noord maakte een item over het bezoek aan de bibliotheek en ook Dagblad van het Noorden besteedde er aandacht aan.

"FabLab: waar techniek en creativiteit samenkomen" - 2 apr

Vrijdag 31 maart opende robot Fabienne de nieuwste attractie van de Bibliotheek Drachten: het FabLab. Drachtster Courant was erbij.

"OBA opent kleinste vestiging van Amsterdam" - 31 mrt

Aan het Mosplein in Amsterdam-Noord opent zaterdag 8 april de kleinste vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lees hier het artikel uit Het Parool. 

"Meer aandacht voor taalvaardigheid jeugd in Kop van Overijssel" - 27 mrt

Kindcentrum Willem Alexander, basisschool De Samensprong in Steenwijk, basisschool De Rolpaal in Blokzijl en de Bibliotheek Kop van Overijssel gaan intensief samenwerken om de taalvaardigheid en leesmotivatie van kinderen te verbeteren. Lees hier het artikel uit de Stentor.

"Hoofdrol Hengelo bij onderzoek naar positief effect VoorleesExpress" - 27 mrt

Kinderen met een taalachterstand uit Hengelo spelen de hoofdrol in het landelijk onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress. Lees hier het artikel uit Tubantia.

"Asser plan om laaggeletterden weg naar taalhuis te wijzen" - 13 mrt

Een speciale projectgroep in Assen wil laaggeletterden helpen de weg naar het taalhuis dat in mei opent in DNK. In Assen zijn bijna 10.000 mensen laaggeletterd. In Drenthe ruim 73.000 mensen. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Bieb en lezer blij met boetevrij" - 2 mrt

De Groninger bibliotheken schaften drie maanden geleden de boetes voor te laat terugbrengen af. Medewerkers en klanten zijn tevreden. ,,We hebben ons meer zorgen gemaakt dan nodig.’’ lees hier het artikel uit het Dagblad van het Norden.

"Virtuele tour door de geschiedenis" - 1 mrt

Het AD schreef 'Virtuele tour door de geschiedenis', over het nieuwe Virtual Reality (VR) laboratorium van Coda in Apeldoorn.

"De bieb is weer helemaal in" - 20/23 febr

De regiokranten van het AD pakken met de bibliotheken uit naar aanleiding het Wob-verzoek aan ministerie van OCW. 

In het AD | Den Bosch het artikel over "Ik ben samen': Dat boek wel en dat boek niet" op 26 februari.

In het AD | Hengelo een artikel over "Videotheek is dood: leve de bibliotheek in Hengelo" op 23 februari.

In het AD | Zoetermeer het artikel "De bieb is weer helemaal in" met bibliotheek Zoetermeer op 20 februari.

In het AD | Den Haag het artikel over "De bieb is weer helemaal in" met de bibliotheek Den Haag op 20 februari.

In het AD | Westland het artikel over "De bieb is weer helemaal in" met de bibliotheek Westland op 20 februari.

In het AD | Arnhem het artikel 'Bibliotheken Arnhem steeds populairder bij jeugd' op .

In het AD | Zeeland het artikel over  "De Zeeuw is vaak lid van de bieb" met de bibliotheken in regio Zeeland op 20 februari.

In het AD | Zwolle (de Stentor) het artikel over "Bibliotheek populair in Zwolle" op 16 februari.

In het Ad | Hengelo een artikel over "Hengelo in top 3 best bezochte bibliotheken" op 15 februari.

"CODA eerste bibliotheek met Virtual Reality Lab" - 21 feb

CODA opent op 28 februari als eerste bibliotheek in Nederland een Virtual Reality Lab. Lees hier het artikel van Apeldoorn Direct. 

"Wethouder wil iedereen bij regiobieb houden" - 21 feb

Wethouder Han Looijen van Zaltbommel hoopt dat het rapport Maasdriel en Neder-Betuwe overtuigt om bij de Bibliotheek Rivierenland te blijven. "We hebben in de Regio afgesproken dat we laaggeletterdheid gaan bestrijden. Daar heb je iedereen bij nodig." Lees hier het artikel uit De Gelderlander.

"Brouwer (PvdA): elk dorp een eigen ontmoetingsplek" - 18 feb

Om Drenthe beter te vertegenwoordigen in Den Haag heeft Harm Brouwer (PvdA) een manifest opgesteld. Eerste actie: elk dorp een ontmoetingsplek. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Veel nieuwe leden voor Kopgroep Bibliotheken" - 12 jun

In het afgelopen jaar heeft de organisatie zo’n 1100 nieuwe leden geworven. Lees hier het artikel van het Noord Hollands Dagblad.

"Aparte stilteruimtes in bibliotheek het Eemhuis" - 3 feb

Bibliotheek Het Eemhuis aan het Eemplein hoopt in september een aantal stilteruimtes in gebruik te nemen, omdat er onder de bezoekers steeds meer behoefte is aan in stilte werken. Lees hier het artikel uit het AD

Jeugd in de bieb - 31 jan

Bekijk de korte reportage "Biebpunten op scholen werken: uitleencijfers nemen toe" van Studio 40, over de biebpunten op basisscholen in Eindhoven.

De Oba-filialen haalden het nieuws met de kop "OBA-filialen krijgen 3D-printers en lasersnijders voor de jeugd". Zowel Het Parool als AD publiceerde dit bericht.

"Korten op bieb leidt tot meer jeugdleden in Helmond en Eindhoven" - 28 jan

Door bezuinigingen vervingen de bibliotheken in Helmond en Eindhoven wijkvestigingen door schoolfilialen. Het aantal kinderleden neemt toe, maar steeds minder volwassenen weten de weg naar de bieb te vinden. 

Dit artikel verscheen zowel in het Eindhovens Dagblad als in het AD

Bibliotheek Tilburg zoekt wijken en dorpen op met Places to bieb - 27 jan

Bibliotheek Midden-Brabant lanceert een nieuw initiatief: Places to bieb. Geen vestigingen met vaste openingstijden, wel boeken en collecties op maat voor dorp of wijk in een bestaande locatie. Het artikel verscheen zowel in AD als in het Brabants Dagblad.

Jongeren in de bieb - 26 jan

En het blijft maar doorgaan met aandacht voor jongeren in de bibliotheek.

Het NOS Journaal heeft vanaf het ontbijtnieuws tot het 8 uur avond journaal het item over uitleningen en jeugd herhaald.

Volkskrant heeft een mooie reportage 'Jongeren herontdekken de bieb - om te leren en te chillen' geplaatst waarin onze directeur Arthur Schellekens aangehaald wordt.

Trouw komt met 'Bieb heeft jeugd meer te bieden dan boeken alleen' en het Reformatorisch Dagblad schreef 'Meer jeugdleden voor bibliotheek dankzij baby's'. 

NRC combineerde het bericht met de opening van de nieuwe bibliotheek in Delfshaven en kopte 'Zelfde budget, meer bibliotheken'. 

BN De Stem kopte 'Naar de bieb gaan zit sneller in het systeem'.

"Bibliotheek krijgt steeds meer jongeren over de vloer" - 25 jan

Het Parool en AD berichten dat bibliotheken het aantal jeugdleden ziet toenemen. "Zij leenden in 2015 samen 38 miljoen keer een boek uit, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Daarmee zijn jeugdboeken voor het eerst populairder dan boeken voor volwassenen."

Het bericht is onder andere opgepakt door de NOS 'Dankzij jongeren lenen bibliotheken weer meer boeken uit', RTL nieuws 'Jongeren lenen weer meer boeken bij de bieb', NRC.nl 'Het gaat (iets) beter met de bibliotheek', Binnenlands Bestuur 'Bussemaker: bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden', Teletekst 'Bibliotheken lenen meer boeken uit', Nu.nl 'Jongeren lenen meer boeken in de bibliotheek', Rijksoverheid.nl 'Bibliotheken lenen meer dan 77 miljoen boeken uit', Metronieuws.nl 'Jongeren halen bibliotheek uit het slop'.

Ook regionaal is het nieuws overgenomen door onder andere het Eindhovens Dagblad 'Jongeren weten bibliotheek steeds vaker te vinden', Noord Holland Nieuws 'Jeugd weer vaker naar de bibliotheek', De Stentor 'Jongeren weten bibliotheek steeds vaker te vinden', Breda Vandaag 'Jeugd weet Bredase bieb weer te vinden'.

Omroep Brabant maakte een reportage 'Gratis wifi en hulp bij huiswerk om jongeren naar de bibliotheek te lokken' evenals NOS Jeugdjournaal 'Steeds meer kinderen naar de bieb'.

"Vijfduizend Groningers kunnen op taalles" - 25 jan

RTV Noord bericht dat de gemeentes Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond gaan taallessen aanbieden aan mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Tien procent van de inwoners laaggeletterd. Dat aantal wijkt niet erg af van het gemiddelde in Nederland, volgens Stichting Lezen & Schrijven.

De NOS nam het bericht over 'Taalles voor vijfduizend Groningers die niet kunnen lezen of schrijven'.

"Fusie Bieb, Babel en Muzerije in Den Bosch heeft tijd nodig" - 17 jan

Nan van Schendel verruilde in augustus de succesvolle bibliotheek in Gouda voor de Bossche Stadsbibliotheek. Daar kan de nieuwe directeur stevig aan de bak. ,,Sommige dingen verzin je niet van tevoren.” Lees hier het artikel uit het Brabants Dagblad. Het artikel stond ook in het AD.

"Bibliotheek op Neude wordt bruisend stadspodium" - 16 jan

Directeur van de bibliotheek Utrecht Ton van Vlimmeren werd door het AD geïnterviewd over de verhuizing naar het oude postkantoor aan de Neude. Lees hier het artikel. 

"Gratis bibliotheekpas voor Groningse minima" - 13 jan

Het gratis bibliotheekabonnement was er al voor kinderen en jeugd tot 18 jaar. Het abonnement kan vanaf nu ook aangevraagd worden door volwassenen met een Stadjerspas. Lees hier meer over de gratis bibliotheekpas voor Groningse minima.

"Prinses Laurentien leest voor in bibliotheek" - 11 jan

Prinses Laurentien leest op woensdag 25 januari voor in de nieuwe bibliotheek in Almere-Stad. Dat doet ze in het kader van De Nationale Voorleesdagen.

De vooraankondiging werd opgepakt door Omroep Flevoland, Leidsch Dagblad en de EO.

"Ouderen in Oosterhout steeds digitaler: 60% online actief" - 11 jan

Oosterhoutse ouderen maken vaker gebruik van internet. Er is echter een flinke groep 70-plussers die afhaakt. ,,En dat is erg jammer", zegt Theo Peeters, directeur van bibliotheek Theek 5.
Lees hier het hele artikel uit BN DeStem.

"OBA benoemt eerste kinderdirecteur" - 11 jan

Dominique van Hoof (9) is hiermee de eerste kinderdirecteur voor de bibliotheek ooit. In haar functie zal ze onder meer jeugdactiviteiten bedenken, evenementen openen en vloggen. 'Misschien houd je niet van lezen, ben je dyslectisch of vind je het moeilijk omdat Nederlands een nieuwe taal voor je is. Of omdat je thuis ook nog een andere taal spreekt. Ik wil lezen leuk maken voor iedereen, dat wordt mijn missie'

Het nieuws werd onder andere opgepakt door AT5, AD en Het Parool.

"Delfshaven krijgt bibliotheek nieuwe stijl" - jan 2017

RTV Rijnmond maakte een item over de vernieuwde bibliotheek in Delfshaven. De komende twee maanden worden er in Rotterdam vier nieuwe bibliotheken geopend. In anderhalf jaar tijd moeten dat er zelfs zes, mogelijk zeven zijn.

Bekijk op youtube het item van RTV Rijnmond.

Lees ook het artikel 'Aboutaleb opent bibliotheek 3.0 in Delfshaven' van Metro.

2016

"Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken" - 10 nov

De VOB is blij met de uitspraak van het Europees Hof en heeft het persbericht 'Europees Hof besluit: 'Leenrecht e-book aan papieren boek' op 10 november uitgedaan.

Het bericht is onder andere opgepakt door NU.nl 'Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken', Volkskrant met 'Bibliotheken winnen slag om e-book, Telegraaf met 'Hof: e-boek uit bieb is als papieren boek', RTL Z met 'Bibliotheken mogen e-boeken blijven uitlenen', Nederlands MediaNetwerk 'Leenrecht e-book gelijk aan papieren boek', INCT.nl met 'Bibliotheken mogen e-books uitlenen, Europees Hof van Justitie heeft uitspraak gedaan', ereaders.nl met 'Bibliotheken mogen e-books op dezelfde manier uitlenen als papieren boeken', Tweakers met 'Europese Hof stelt e-books gelijk aan papieren boeken bij uitlening', Bright.nl met Bibliotheken mogen e-books blijven uitlenen,

"Bibliotheken klimmen uit dal" - 29 okt

Na jaren van forse dalen klimmen de bibliotheken uit het dal. De laatste twee jaar is het aantal boeken dat jaarlijks wordt uitgeleend gestabiliseerd op ruim 78 miljoen. Dit meldt het ANP Video. Nu.nl nam het bericht over "Bibliotheken zien stabilisering uitleen en leden".

"Bibliotheken stellen collecties en professionele medewerkers aan scholen ter beschikking en daar wordt gretig gebruik van gemaakt'', aldus Francien van Bohemen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Bekijk het interview op Youtube.

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2018