Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Bibliotheek in de media

Bent u in staat om de juiste lokale politici met uw boodschap te benaderen en te overtuigen van het belang van de bibliotheek?

Met goede voorbeelden, inspiratie en instrumenten helpt de VOB u op weg om uw bibliotheek op de kaart te zetten. En verzamelen we hieronder uitspraken uit het nieuws. In het nieuwsarchief 'De bibliotheek in de media' vindt u minder recente berichten.

"Meest fanatieke bibliotheekbezoekers wonen in Enschede" - 17 feb

De meest fanatieke bibliotheekbezoekers wonen in Enschede. Dat blijkt uit een overzicht van LocalFocus op basis van cijfers van de Koninklijke Bibliotheek uit 2015. Lees hier het artikel van RTV Oost.

"Brouwer (PvdA): elk dorp een eigen ontmoetingsplek" - 18 feb

Om Drenthe beter te vertegenwoordigen in Den Haag heeft Harm Brouwer (PvdA) een manifest opgesteld. Eerste actie: elk dorp een ontmoetingsplek. Lees hier het artikel uit het Dagblad van het Noorden.

"Bibliotheek populair in Zwolle" - 16 feb

De bieb is populair in Zwolle. Waar gemiddeld 1 op de vijf mensen lid is van de bibliotheek, is dat in Zwolle bijna 2 op de 5. Bijna nergens in Nederland is het percentage leden van de bieb zo hoog. Lees hier het artikel uit De Stentor

"Utrechtse bibliotheken lenen meeste boeken uit" - 16 feb

De Utrechtse bibliotheken lenen jaarlijks de meeste boeken en multimedia-producten uit van heel Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs. Lees het hele artikel op ad.nl.

"Aparte stilteruimtes in bibliotheek het Eemhuis" - 3 feb

Bibliotheek Het Eemhuis aan het Eemplein hoopt in september een aantal stilteruimtes in gebruik te nemen, omdat er onder de bezoekers steeds meer behoefte is aan in stilte werken. Lees hier het artikel uit het AD

jeugd in de bieb - 31 jan

Bekijk de korte reportage "Biebpunten op scholen werken: uitleencijfers nemen toe" van Studio 40, over de biebpunten op basisscholen in Eindhoven.

De Oba-filialen haalden het nieuws met de kop "OBA-filialen krijgen 3D-printers en lasersnijders voor de jeugd". Zowel Het Parool als AD publiceerde dit bericht.

"Bibliotheken Arnhem steeds populairder bij jeugd" - 30 jan

In het AD verscheen naar aanleiding van de publicatie van de bibliotheekmonitor 2015 het bericht 'Bibliotheken Arnhem steeds populairder bij jeugd', over bibliotheken in de gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum.

"Korten op bieb leidt tot meer jeugdleden in Helmond en Eindhoven" - 28 jan

Door bezuinigingen vervingen de bibliotheken in Helmond en Eindhoven wijkvestigingen door schoolfilialen. Het aantal kinderleden neemt toe, maar steeds minder volwassenen weten de weg naar de bieb te vinden. 

Dit artikel verscheen zowel in het Eindhovens Dagblad als in het AD

"Bibliotheek Veendam maakt inhaalslag" - 28 jan

De bibliotheek in Veendam moet 50.000 euro bezuinigen. Hoe, dat wordt nader bekeken. Eén ding staat vast: het karakter van de bieb verandert. Dagblad van het Noorden kopte 'Bibliotheek Veendam maakt inhaalslag'. 

Bibliotheek Tilburg zoekt wijken en dorpen op met Places to bieb - 27 jan

Bibliotheek Midden-Brabant lanceert een nieuw initiatief: Places to bieb. Geen vestigingen met vaste openingstijden, wel boeken en collecties op maat voor dorp of wijk in een bestaande locatie. Het artikel verscheen zowel in AD als in het Brabants Dagblad.

Jongeren in de bieb - 26 jan

En het blijft maar doorgaan met aandacht voor jongeren in de bibliotheek.

Het NOS Journaal heeft vanaf het ontbijtnieuws tot het 8 uur avond journaal het item over uitleningen en jeugd herhaald.

Volkskrant heeft een mooie reportage 'Jongeren herontdekken de bieb - om te leren en te chillen' geplaatst waarin onze directeur Arthur Schellekens aangehaald wordt.

Trouw komt met 'Bieb heeft jeugd meer te bieden dan boeken alleen' en het Reformatorisch Dagblad schreef 'Meer jeugdleden voor bibliotheek dankzij baby's'. 

NRC combineerde het bericht met de opening van de nieuwe bibliotheek in Delfshaven en kopte 'Zelfde budget, meer bibliotheken'. 

BN De Stem kopte 'Naar de bieb gaan zit sneller in het systeem'.

"Bibliotheek krijgt steeds meer jongeren over de vloer" - 25 jan

Het Parool en AD berichten dat bibliotheken het aantal jeugdleden ziet toenemen. "Zij leenden in 2015 samen 38 miljoen keer een boek uit, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Daarmee zijn jeugdboeken voor het eerst populairder dan boeken voor volwassenen."

Het bericht is onder andere opgepakt door de NOS 'Dankzij jongeren lenen bibliotheken weer meer boeken uit', RTL nieuws 'Jongeren lenen weer meer boeken bij de bieb', NRC.nl 'Het gaat (iets) beter met de bibliotheek', Binnenlands Bestuur 'Bussemaker: bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden', Teletekst 'Bibliotheken lenen meer boeken uit', Nu.nl 'Jongeren lenen meer boeken in de bibliotheek', Rijksoverheid.nl 'Bibliotheken lenen meer dan 77 miljoen boeken uit', Metronieuws.nl 'Jongeren halen bibliotheek uit het slop'.

Ook regionaal is het nieuws overgenomen door onder andere het Eindhovens Dagblad 'Jongeren weten bibliotheek steeds vaker te vinden', Noord Holland Nieuws 'Jeugd weer vaker naar de bibliotheek', De Stentor 'Jongeren weten bibliotheek steeds vaker te vinden', Breda Vandaag 'Jeugd weet Bredase bieb weer te vinden'.

Omroep Brabant maakte een reportage 'Gratis wifi en hulp bij huiswerk om jongeren naar de bibliotheek te lokken' evenals NOS Jeugdjournaal 'Steeds meer kinderen naar de bieb'.

"Vijfduizend Groningers kunnen op taalles" - 25 jan

RTV Noord bericht dat de gemeentes Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond gaan taallessen aanbieden aan mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Tien procent van de inwoners laaggeletterd. Dat aantal wijkt niet erg af van het gemiddelde in Nederland, volgens Stichting Lezen & Schrijven.

De NOS nam het bericht over 'Taalles voor vijfduizend Groningers die niet kunnen lezen of schrijven'.

Nationale Voorleesdagen 2017 - 23 jan

In aanloop naar de Nationale Voorleesdagen zijn de bibliotheken veel in het nieuws. Zie hieronder enkele voorbeelden.

Omroep Zeeland maakte een item in bibliotheek Oosterschelde, de Groninger Gezinsbode kopte "Aftrap Nationale Voorleesdagen in bibliotheken Stad". "Voorlezen prikkelt de fantasie" kopte RODI

Op nu.nl staat een bericht over over bibliotheek Vlissingen, in de Hoogeveensche Courant over bibliotheek Hoogeveen en op Studio 040 over de Eindhovense bibliotheek en bibliotheek Dommeldal.

"CDA-leider Sybrand Buma morgen in Gouda" - 18 jan

Het AD bericht dat Sybrand Buma op 19 januari, Erna Staal de nieuwe directeur van de Chocoladefabriek zal ontmoeten. Hij zal haar, samen met CDA Gouda, appeltaart aanbieden om waardering uit te spreken voor het feit dat de bibliotheek onlangs werd uitgeroepen tot 'Beste Bibliotheek'. Lees het artikel

"Fusie Bieb, Babel en Muzerije in Den Bosch heeft tijd nodig" - 17 jan

Nan van Schendel verruilde in augustus de succesvolle bibliotheek in Gouda voor de Bossche Stadsbibliotheek. Daar kan de nieuwe directeur stevig aan de bak. ,,Sommige dingen verzin je niet van tevoren.” Lees hier het artikel uit het Brabants Dagblad. Het artikel stond ook in het AD.

"Bibliotheek op Neude wordt bruisend stadspodium" - 16 jan

Directeur van de bibliotheek Utrecht Ton van Vlimmeren werd door het AD geïnterviewd over de verhuizing naar het oude postkantoor aan de Neude. Lees hier het artikel. 

"Gratis bibliotheekpas voor Groningse minima" - 13 jan

Het gratis bibliotheekabonnement was er al voor kinderen en jeugd tot 18 jaar. Het abonnement kan vanaf nu ook aangevraagd worden door volwassenen met een Stadjerspas. Lees hier meer over de gratis bibliotheekpas voor Groningse minima.

"Prinses Laurentien leest voor in bibliotheek" - 11 jan

Prinses Laurentien leest op woensdag 25 januari voor in de nieuwe bibliotheek in Almere-Stad. Dat doet ze in het kader van De Nationale Voorleesdagen.

De vooraankondiging werd opgepakt door Omroep Flevoland, Leidsch Dagblad en de EO.

"Ouderen in Oosterhout steeds digitaler: 60% online actief" - 11 jan

Oosterhoutse ouderen maken vaker gebruik van internet. Er is echter een flinke groep 70-plussers die afhaakt. ,,En dat is erg jammer", zegt Theo Peeters, directeur van bibliotheek Theek 5.
Lees hier het hele artikel uit BN DeStem.

"OBA benoemt eerste kinderdirecteur" - 11 jan

Dominique van Hoof (9) is hiermee de eerste kinderdirecteur voor de bibliotheek ooit. In haar functie zal ze onder meer jeugdactiviteiten bedenken, evenementen openen en vloggen. 'Misschien houd je niet van lezen, ben je dyslectisch of vind je het moeilijk omdat Nederlands een nieuwe taal voor je is. Of omdat je thuis ook nog een andere taal spreekt. Ik wil lezen leuk maken voor iedereen, dat wordt mijn missie'

Het nieuws werd onder andere opgepakt door AT5, AD en Het Parool.

"Delfshaven krijgt bibliotheek nieuwe stijl" - jan 2017

RTV Rijnmond maakte een item over de vernieuwde bibliotheek in Delfshaven. De komende twee maanden worden er in Rotterdam vier nieuwe bibliotheken geopend. In anderhalf jaar tijd moeten dat er zelfs zes, mogelijk zeven zijn.

Bekijk op youtube het item van RTV Rijnmond.

Lees ook het artikel 'Aboutaleb opent bibliotheek 3.0 in Delfshaven' van Metro.

"Bibliotheken richten zich op nieuwe toekomst: niet enkel meer uitlenen" - 22 dec

Het AD plaatste op 22 december een artikel over de activiteiten van de Bibliotheek in Utrecht, in aanloop naar de verhuizing naar het oude postkantoor. "De uitleencentrale richt zich op een nieuwe toekomst met debatten, gastsprekers, taal- en computerlessen en spreekuur voor buurtbewoners." 

Column Diefstal van Marjan Berk en reacties VOB en VvL - 21 dec

Op woensdag 21 december verscheen in het AD een column van Marjan Berk over leenrecht en de bibliotheken met de titel 'Diefstal'

In reactie schreef Francien van Bohemen namens de VOB op 27 december een open brief aan Marjan Berk.

De Vereniging van Letterkundigen reageerden op 29 december door middel van een open brief aan de VOB.

"Bibliotheken krijgen meer mogelijkheden om e-books uit te lenen" - 23 nov

Naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof waarin vastgesteld is dat het leenrecht van een e-book gelijk is aan dat van een papieren boek, publiceerde de Consumentenbond het artikel 'Bibliotheken krijgen meer mogelijkheden om e-books uit te lenen'.

"Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken" - 10 nov

De VOB is blij met de uitspraak van het Europees Hof en heeft het persbericht 'Europees Hof besluit: 'Leenrecht e-book aan papieren boek' op 10 november uitgedaan.

Het bericht is onder andere opgepakt door NU.nl 'Bibliotheken mogen e-books uitlenen als papieren boeken', Volkskrant met 'Bibliotheken winnen slag om e-book, Telegraaf met 'Hof: e-boek uit bieb is als papieren boek', RTL Z met 'Bibliotheken mogen e-boeken blijven uitlenen', Nederlands MediaNetwerk 'Leenrecht e-book gelijk aan papieren boek', INCT.nl met 'Bibliotheken mogen e-books uitlenen, Europees Hof van Justitie heeft uitspraak gedaan', ereaders.nl met 'Bibliotheken mogen e-books op dezelfde manier uitlenen als papieren boeken', Tweakers met 'Europese Hof stelt e-books gelijk aan papieren boeken bij uitlening', Bright.nl met Bibliotheken mogen e-books blijven uitlenen,

"Bibliotheken klimmen uit dal" - 29 okt

Na jaren van forse dalen klimmen de bibliotheken uit het dal. De laatste twee jaar is het aantal boeken dat jaarlijks wordt uitgeleend gestabiliseerd op ruim 78 miljoen. Dit meldt het ANP Video. Nu.nl nam het bericht over "Bibliotheken zien stabilisering uitleen en leden".

"Bibliotheken stellen collecties en professionele medewerkers aan scholen ter beschikking en daar wordt gretig gebruik van gemaakt'', aldus Francien van Bohemen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Bekijk het interview op Youtube.

"Er is meer leven in de bibliotheek" - 27 oktober

De bibliotheek is veranderd. Geen rustige leeszaal maar een levendige ontmoetingsplek volgens de Gelderlander op 27 oktober.

"Internet vergroot de ongelijkheid tussen laag- en hoogopgeleiden" - 1 juli

In het FD een artikel over hoe internet de ongelijkheid tussen laag- en hoogopgeleiden vergroot op 1 juli 2016. Onze bibliotheken komen ook aan bod over de samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken om de achterblijvers trainingen aan te bieden in bibliotheken.

"Geen vrijwilligers, geen bieb meer" - 23 juni

In de Volkskrant staat een artikel op 23 juni over personeel en vrijwilligers in openbare bibliotheken. "Steeds meer bibliotheken gaan daartoe over, gedwongen door gemeentelijke bezuinigingen" kopt de Volkskrant.

"Hoe een loopbaanworkshop je aan een baan kan helpen" - 16 febr

Hoe de 25-jarige Rita Oliveira uit Rotterdam een baan vond? Ze kwam naar de Loopbaan Lounge, iedere tweede dinsdag van de maand in Bibliotheek Rotterdam. Ze vertelt erover in nrc.nl.

'De Feiten: Minder boeken, maar meer jongeren in de bieb' - 11 juni

Op zaterdag 11 juni 2016 een prachtige spread in het Nederlands Dagblad over 'De Feiten: Minder boeken, maar meer jongeren in de bieb'.

U vindt meer over ontwikkelingen en trends op 'Bibliotheken in Nederland'.

'Bed, bad, brood en bieb' - 10 juni

In VNG Nieuwsbrief van 10 juni aandacht voor 'Bed, bad, brood en bieb' hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan integratie vluchtelingen.

KinderManifest: de mening van kinderen telt - 30 mei

Op 30 mei is KinderManifest getekend en aangeboden tijdens een interview aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Aandacht voor wat kinderen belangrijk vinden op BNR en Gijs 2.0 op NPO Radio 2. Verder heeft ANP het bericht 'Politici en ouders luister naar kinderen' uitgezet dat is opgepikt door Telegraaf en Reformatorisch Dagblad. Het AD kwam met 'Benjamin leest de Europese ministers de les'.

Is de commerciële bieb wel een bieb? - 25 mei 2016

RTL Z heeft een item gemaakt over de commerciële bieb.

'Vrijwilligers willen niet in zee met commerciele bieb-beheerder' - 17 mei

Artikel 'Vrijwilligers willen niet in zee met commerciele bieb-beheerder' in het Utrechts Nieuwsblad (AD) van 17 mei over gemeente Lopik die Karmac wil inschakelen.

'Hoe lang blijft de bieb nog bestaan?' - 29 april 2016

Francien van Bohemen (VOB) op NPO Radio 2 over de veranderende bibliotheek.

'Dringen voor plekje in de bieb: 'Iedereen hier wil slagen' - 10 mei

Op het RTL Nieuws van 10 mei 2016 van 19.30 komen de OBA en Bieb K aan het woord over de veranderende rol van de bibliotheek. In het item 'Dringen voor plekje in de bieb: 'Iedereen hier wil slagen' gaat het over scholieren en studenten die de bibliotheek opzoeken voor een studieplek.

Ook NOS op 3 besteedt hier aandacht aan met item 'Scholieren: Drukte in de bieb'.

'Het is dringen voor een stilteplek' - 7 mei 2016

"Met het eindexamen in zicht zoeken scholieren vrijwillig toezicht op - in de bibliotheek. Weg van de sociale media." NRC over studieplekken in de bibliotheek.

Minister Plasterk (BZK): ‘De bibliotheek is de stille kracht van de samenleving’ - 22 juni

Minister Plasterk tekende op 22 juni een overeenkomst met de openbare bibliotheken. De lokale openbare bibliotheek als plek waar iedereen terecht kan om digitaal vaardiger te worden en hulp te krijgen bij het digitaal zakendoen met de overheid.

Het Bibliotheekblad en de Bussums Nieuws hebben hierover bericht. Verder komt VNG magazine met 'Bibliotheken helpen bij digitale dienstverlening', de Nationale Zorggids met het bericht 'Bibliotheken helpen ouderen bij digitale diensten overheid', Blik op nieuws met 'Bibliotheken helpen bij digitale diensten overheid' en Security.nl met 'Bibliotheken gaan helpen bij digitale diensten overheid'.

Dutch Roadmap in regionale media - 12 april

Op 12 april komen bibliotheek Zuid Kennemerland en Probiblio aan het woord over de Dutch Roadmap op RTV Noord-Holland. Ook wijdt op 12 april het Noordhollands Dagblad het artikel 'Bibliotheken helpen vluchtelingen met speciale website' aan de Dutch Roadmap.

'Toch maar niet de bibliotheken dicht' - 12 april 2016

In het NRC een groot artikel over de waarde van bibliotheken.

'Vragen over Digid of internet - bij de bieb weten ze raad mee' - 12 april 2016

De openbare bibliotheken hebben een convenant via de KB afgesloten met de Belastingdienst. In Trouw staat het artikel 'Vragen over Digid of internet - bij de bieb weten ze raad mee'.

'Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek' - 15 mrt
Cartoon Hein de Kort 'Nederlanders willen e-books in bibliotheek'
@ Hein de Kort

Veel Nederlanders zien graag dat bibliotheken e-books kunnen uitlenen. Uit onderzoek blijkt dat de helft hier waarde aan hecht. De VOB heeft daarop het onderstaande persbericht 'Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek' op 15 maart uitgestuurd.

Het bericht is verspreid door het ANP en in de landelijke media hebben onder andere Trouw, Max Vandaag, Metro Nieuws, Telegraaf, Parool, FOK.nl en NU.nl het bericht opgepikt.

Hein de Kort maakte er deze cartoon bij.

'Middelpunt bibliotheken is de ontwikkeling van ons allemaal' - 8 mrt

Op 8 maart 2016 heeft Roelof Hemmen van BNR Nieuwsradio Cor Wijn (directeur a.i. VOB) geïnterviewd over het uitlenen van e-books door bibliotheken en de zaak bij het Europese Hof.

Verder komen onder andere vluchtelingen in de bibliotheek en samenwerking van bibliotheken met de Belastingdienst aan bod.

Luister hier het fragment BNR Nieuwsradio terug.

'Bibliotheek biedt hulp bij aangifte' - 19 febr

Op donderdag 18 februari 2016 ondertekenden staatssecretaris Wiebes van het ministerie van Financiën en directeur Lily Knibbeler van de Koninklijke Bibliotheek (KB) een samenwerkingsovereenkomst. Dit bericht is door het ANP opgepikt en overgenomen door verschillende media.

Bekijk hier het persbericht van de Belastingdienst en KB.

'Bij de bieb weten ze er raad mee' - 17 febr

Reportage in de Trouw over de veranderende rol van bibliotheken en het helpen van burgers met digitale vaardigheden op 17 februari. Dit gebeurt ook in de bibliotheek van Almere.

Taal bij vluchtelingen - 4 febr

Overijsselse bibliotheken hebben een project om de Nederlandse taal te stimuleren bij vluchtelingen via studenten. Item op RTV Oost 'Studenten lerarenopleiding lezen voor aan vluchtelingen in azc Azelo' op 4 februari 2016.

'Minister Asscher in gesprek met asielzoekers in Bibliotheek Kanaleneiland'- 19 jan

Op 19 januari is er op RTV Utrecht aandacht voor het bezoek van minister Asscher aan de Bibliotheek Utrecht. Het nieuwsitem 'Minister Asscher bezoekt pop-up bieb vluchtelingen in Kanaleneiland' begint op 2 minuten en 15 seconden.

Op dinsdag 19 januari 2016 staat in de regionale Tubantia Reggestreek het artikel 'Toekomst bieb buiten de bieb'.

'Bibliotheek aan het Spui is favoriete plek om te studeren' - 16 jan

De bibliotheek Den Haag heeft een zeer geslaagde campagne gevoerd om scholieren en studenten naar de bibliotheek te krijgen voor studieplek. In het AD/Den Haag aandacht hiervoor op 16 januari.

'Marleen Barth benoemd tot voorzitter VOB' - 10 dec 2015

In december hebben meerdere platforms bericht over de benoeming van Marleen Barth zoals inct.nl en vm-online.

'Bibliotheek zamelt boeken in voor vluchtelingen'- 23 november

Op 23 november besteedde de NOS aandacht aan de OBA, die boeken inzamelt voor vluchtelingen.

'Minder aandacht voor boeken, meer voor burgers' - 20 nov

De transformatie van de openbare bibliotheek is zichtbaar aan het worden in de bibliotheekcijfers van 2014. Bezoekers komen steeds meer voor activiteiten naar de openbare bibliotheek.

Het CBS bracht op 20 november het persbericht 'Helft activiteiten bibliotheek gericht op educatie' uit. In RTL Nieuws Late komt Cor Wijn (VOB) aan het woord hierover in het item 'Minder vaak naar bieb voor boek'.

ANP nam het bericht over en het is op 21 november onder andere geplaatst op nu.nlVARA KASSA, websites van gemeenten, beurs.nl.

'Bibliotheken in Brussel: geef ons leenrecht voor e-boeken' - 18 nov 2015

Voor de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) is de aangekondigde copyright reform van de Europese Commissie het juiste moment om in Brussel te pleiten voor een wettelijk vastgelegd leenrecht voor e-boeken. Twee aanwezige Europarlementariërs ondersteunden het pleidooi van bibliotheken tijdens een sessie op 18 november. Bekijk het artikel 'Bibliotheken in Brussel: geef ons leenrecht voor e-boeken' geschreven door Maarten Dessing. Dit artikel is ook gepubliceerd in het Boekblad en Bibliotheekblad.

'De VOB moet zich opnieuw zien te verhouden tot de KB'- 30 sept 2015

In het Bibliotheekblad spreekt Cor Wijn, directeur a.i., onder ander over de noodzakelijke hervormingen bij de Vereniging van Openbare Bibliotheken. In een uitgebreid interview geeft hij zijn visie op de VOB, de branche als geheel en de rol van de bibliotheek.

'De rol van de bibliotheek verschuift' VOB in Agenda Stad - sept 2015

De VOB heeft samen met een aantal andere partijen met Agenda Stad besproken hoe bibliotheken mee kunnen helpen aan de maatschappelijke discussies rond de stad. "De bibliotheek heeft een enorm groot publiek bereik, is heel laagdrempelig en heeft meer te bieden dan alleen boeken", zegt Francien van Bohemen, woordvoerder van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). Lees het interview verder op agendastad.nl.

'Verwaarloos communicatie over Europa niet' VM - sept 2015

In het derde nummer van het blad VM | Verenigingsmanagement staat het artikel 'Verwaarloos communicatie over Europa niet' van Francien van Bohemen en Jesse Martens: "Zonder draagvlak bij de achterban en in de huiskamers in Nederland mislukt elke lobby. Hoog tijd om te vertellen wat de vereniging in Brussel vindt, haalt en brengt."

Ruzie om e-readerabonnement van bibliotheken - 18 aug 2015

In de METRO van 18 augustus een artikel over de b-reader.

CBS: Steeds meer jongeren lid van de bibliotheek - 5 aug 2015

Het CBS bracht op 5 augustus 2015 het persbericht dat steeds meer jongeren lid van de bibliotheek zijn, uit.

Op Radio 1 in het programma 'de Ochtend' werd de VOB om reactie gevraagd en voor 'Quote van de dag' bij BNR Nieuwsradio. Luister de reactie van de VOB terug (vanaf 4:15 min) op Radio 1.
In RTL Nieuws van 5 augustus kwam Astrid Vlug (OBA) aan het woord in het item 'Met een app speuren in andermans boekenkast'. En de Telegraaf bracht de berichten 'Bieb weer in trek bij jongeren' en 'Jeugd wijst de bieb de weg'. NRC Handelsblad plaatste ook twee berichten 'Openbare bibliotheek telt steeds meer jonge leden. Maar die lenen steeds minder' en 'Meer jongeren lid van de bibliotheek'.
Op 6 augustus berichtte Trouw met twee artikelen 'Jeugd wijst de bieb nieuwe weg' en 'De bieb moest dicht, maar de boekenhuisjes rukken op' en Nederlands Dagblad plaatste het bericht op 6 augustus 'Kort en klein: Meer jongeren lid van de bibliotheek' en op 7 augustus 'In Goudse bieb hoeft het nooit meer stil te zijn'.

'App VakantieBieb dit jaar met extra kinderboeken' - 6 juni 2015

Op zaterdag 6 juni heeft RTL Nieuws het item 'App VakantieBieb dit jaar met extra kinderboeken' in het journaal van half acht uitgezonden. Dit jaar worden extra veel kinderboeken aangeboden in de VakantieBieb. Doorlezen in de vakantie is goed voor kinderen anders daalt hun niveau.

'Een boek lenen in de patatzaak' - 25 mei 2015

In het NOS Journaal is het item op 25 mei 'De minibieb, een doorslaand succes' uitgezonden. Variërend van een plankje in de tuin of kasten vol met boeken in een dorpshuis. Nu veel bibliotheken verdwijnen, regelen lezers het uitlenen en ruilen zelf.

'Waarde bibliotheek voor samenleving behouden. Laagdrempelige toegang tot kennis zorgt dat mensen beter mee kunnen komen in de maatschappij' - 17 april

Op 17 april heeft het Financieele Dagblad (FD) het ingezonden stuk 'Waarde bibliotheek voor samenleving behouden. Laagdrempelige toegang tot kennis zorgt dat mensen beter mee kunnen komen in de maatschappij' van de VOB geplaatst.
Ap de Vries (directeur VOB) reageert hiermee op de column 'Bibliotheken' van Annemarie van Gaal op 14 april in het FD.

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2017